Gouda

Dagexcursie 8 juni 2019: Kruidentuin en museum Veldzicht in Noordwijk & Emely's Tuin in Oude Ade

Als eerste bezoeken we Streekmuseum Veldzicht, gevestigd in een voormalige boerderij in Noordwijk-Binnen. In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk het centrum van de kruidenteelt, zowel voor gebruik in de keuken als voor medicijnen. Het museum omvat ondermeer een voormalige kruidenwinkel uit Noordwijk en een kruidentuin om de band met het verleden te laten zien. Er zijn hagen en vogelbosjes waar een wandeling gemaakt kan worden.

Het museum is één van de parels van de Duin- en Bollenstreek waar tot 2020 € 14,5 miljoen wordt geïnvesteerd om de streek aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. Veldzicht wordt het vertrek- en aankomstpunt van een belevingsroute, die loopt door de omgeving. De kruidentuin is opnieuw ingericht met als uitgangspunt het werk van professor Rembert Dodoens (1517-1585). Dodoens was een toonaangevend kruidenkenner en medicus, o.a. verbonden aan de Universiteit in Leiden. Zijn Groot Kruidenboek is nog steeds toonaangevend. 

Er is ook een kruidenpluktuin aangelegd met voornamelijk kruiden voor in de keuken. Wij krijgen een rondleiding in het museum en in de kruidentuin waar we kruiden voor onze lunchbroodjes en voor thuis kunnen plukken. Neem vast een kijkje op de website van Streekmuseum Veldzicht.

Na de lunch bezoeken we Emely’s Tuin in Oud Ade. De tuin (5.500 m²) bestaat uit verschillende gedeeltes met veel sloten. Voor het huis staan twee notenbomen en zijn gemengde borders aangelegd. Opzij van het huis leiden paden met houtsnippers door een bostuin met veel bamboe en een vijver. Achter het huis is een moerastuin vanwaar men de dijk kan opklimmen om te genieten van een prachtig uitzicht over het landschap. Aan de overkant van de sloot ligt een formele tuin met hagen en fraaie lengteassen. Verder zijn er een boomgaard, een witte tuin, een ‘hot garden’ met borders rood, geel en oranje bloeiende planten, een moes- en fruittuin, veel rozen en een flink stuk bos, waar kan worden gewandeld. Er is ook een kwekerijtje waar plantjes gekocht kunnen worden. Meer info op de website van Emely's Tuin. www.e-garden.nl 

Aanmelden is mogelijk tot 1 juni 2019.