Gouda

vrijdag 10 juli 2020: dagexcursie Tuinen en hortensiakwekerij in de Betuwe

VANWEGE HET CORONAVIRUS IS DEZE EXCURSIE AFGELAST.

Hortensiakwekerij Andriesia  
Andriesia kweekt wel 59 soorten hortensia's in allerlei verschijningsvormen. Ze zijn specialist in grootformaat hortensia’s met onder andere het ras Hydrangea Macrophylla Andriesia, waarvan de rode bloemen zeer geschikt zijn om begin oktober te drogen. We worden ontvangen in de idyllische, nostalgische en romantische Victoriaanse orangerie met een kopje koffie of thee met wat lekkers. En bij het verhaal/ de lezing over de planten zal het een en ander verloot worden onder de toehoorders. Wie dan nog wil, kan ook een hortensia kopen. En tenslotte wordt er een groepsfoto gemaakt.

De tuin van Joke Knol
Na het bezoek aan de hortensiakwekerij  gaan we naar de Tuin van Joke Knol.
Na de lunch, bereid door de man van Joke, is er een rondleiding door De Elzenpasch.
De grotendeels op kleur samengestelde borders bepalen het gezicht van deze tuin in hoge mate. Het gehele perceel is iets minder dan 1500 m2. Details zijn: de vele kleurige bollen, die de tuin in het voorjaar al een verrassend aspect geven; de houten palen met vogelhuisjes en een duiventil; de grote spiegel, het houten beeld, gemaakt uit het onderste deel van de stam van een metasequoia; de honderdjaar oude esdoorn, de kas met kwekerij waar we plantjes kunnen kopen; de vele zonnige terrassen en de ligging aan het water. Een blikvanger is ook de entree met een houten poort met sedumdak, dat verandert van kleur in elk jaargetijde.
 

De Bijentuin 
Als derde tuin bezoeken we de Bijentuin. We beginnen met een rondleiding door Corrie in de bloementuin van ongeveer 3000 m2. De tuin heeft bijzondere planten die door insecten worden bezocht om hun nectar en stuifmeel. In het vroege voorjaar lokken onder andere Krokussen, Helleborus en Kronkelhazelaar de bijen uit hun kasten. Bij het hoogtepunt in de zomer zijn er honingbijen, hommels, wilde bijen en vlinders. Dick, de imker, zal er van alles over vertellen. We gaan ook over het looppad door de bosstrook met drachtplanten, o.a. wilgen, vuilbomen, acacia, linde en tamme kastanje. Kijk hier voor meer info hoe u meer insecten naar uw tuin kunt lokken. In de kikkerpoel bloeien waterviolieren. Er is ook een moestuin en er wordt eigen fruit geteeld. Er is ook koffie, thee of een glas eigen gemaakt fruitsap met wat lekkers. Er zijn diverse soorten honing te koop.
 

Meer informatie:

  • Vrijdag 10 juli  2020, vertrek 8.45 uur - terugkomst 16.45 uur
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, 2803 DN Gouda
  • Prijs leden: € 29,75, niet-leden € 37,50, incl. meerijkosten en entree
  • Min 10 / max 15 personen
  • Eigen vervoer / meerijden.
  • Aanmelden uiterlijk 3 juli 2020
  • Voor de voorwaarden  klik jehier

Aanmeldformulier excursie Tuinen en Hortensiakwekerij in de Betuwe - 10 juli 2020 - verplicht in te vullen velden *