Gouda

vrijdag 5 t/m zaterdag 6 augustus 2022: 2-daagse tuinenereis naar Landgoed Twickel,Tuin Erve Odinc, Kwekerij Fahner, Tuin PlantZoentje, Tuin de Weide en Sallandse landschapstuin

Een foto-impressie van de zeven tuinen en het hotel waar we overnachten vind je hier.

5 augustus 2022
Onze eerste stop is bij Kasteel Twickel, waar we worden ontvangen in de Orangerie voor koffie met gebak.
Daarna worden we rondgeleid door gidsen in de tuinen, de rotstuin en de moestuin.
Een wandeling door de tuinen van landgoed Twickel is een reis door vijf eeuwen tuingeschiedenis.
Al sinds het midden van de 17e eeuw zijn er rondom het kasteel tuinen die regelmatig ingrijpend zijn vernieuwd naar de tijdgeest en smaak van de bewoners. 
Rond 1830 werd het park herontworpen en de huidige oranjerie gebouwd als winterverblijf voor de heel bijzondere citrusbomen die deel uitmaken van de Landelijke Plantencollectie (sommige bomen zijn meer dan 300 jaar oud). Deze staan ’s zomers bij de oranjerie langs de wandelpaden van de formele tuin. In 1964 zijn hier ook de twee 200 tot 250 jaar oude Niwaki-pijnbomen geplant (Niwaki is Japans voor tuinbonsai). 
Aan het einde van de 18e eeuw en in de 19e eeuw werd het park in Engelse stijl aangelegd met veel elementen uit de romantiek (slingerende wandelpaden, vijvers, gazons en bijzondere grote bomen en struiken). 
De Rotstuin naast de oranjerie werd in de twintigste eeuw door de toenmalige bewoonster aangelegd en als hobby tot op hoge leeftijd onderhouden. Door gebruik van oude bouwmaterialen zijn hoogteverschillen gecreëerd, voorzien van rotsplanten. In de borders staan in het voorjaar bolgewassen en in de zomer één- en tweejarigen gekweekt in Twickels Moestuin. 
Door een grote renovatie in 2006 ontstond een open uitstraling waarbij kasteel, tuinen en park op een natuurlijke maar eigentijdse manier met elkaar verbonden zijn. Dichtgegroeide zichtlijnen en grenzen werden weer geopend en een netwerk van vloeiend aangelegde wandelpaden maken het park aantrekkelijk.
De Moestuin verhuisde aan het eind van de 19e eeuw naar de huidige plaats, omringd door een dikke muur. Na een periode van verval startte in 1993 de restauratie en nu wordt er biologisch getuinierd. 
Er zijn bijzondere kassen zoals het Iron House, een zeldzame pronkkas uit 1911. In de kas staan kamerplanten en worden één- en tweejarige planten vermeerderd, zoals heliotroop, salvia en Twickels lavendel ‘Lavandula Twickel Purple’. Onder de tabletten liggen ’s winters de bol- en knolgewassen. Opzij van het Iron House staat een oud-Engelse anjerkas met een authentiek ventilatiesysteem. Hier werden heel lang anjers gekweekt voor de kasteelbewoner die elke dag een verse anjer droeg. Nu worden er andere gewassen gekweekt, maar de naam is niet veranderd. De drie zogeheten pits (dit zijn koude kassen) zijn voor het afharden van planten en het kweken van bloemen en groenten.
Rijpe groenten en fruit worden verkocht in het verkoopstalletje achter in de moestuin. Ook bijzondere eenjarigen gekweekt voor de kasteeltuinen, kuipplanten en kruiden zijn te koop.

De lunch gebruiken we in Theehuis van de Karmeliet in Zenderen aan de rand van de voormalige tuin van het Karmelietenklooster “De Kloostergaarde”, een ruim 3 ha grote openbare sortimentstuin met vaste planten, bomen en groenten. Het theehuis gebruikt zoveel mogelijk ingrediënten vers van het land uit de eigen moes- en groententuinen waardoor de smaak van de opgediende lekkernijen puur en natuurlijk is. 
In de winkel kun je honing en een zelfgemaakt ijsje kopen. 
Na de lunch en het genieten van de mooie natuur gaan we naar Buitenplaats Erve Odinc,  die voor het eerst in oude registers genoemd wordt in 1381. Het is dus een heel oud erf dat al eeuwenlang bewoond wordt. Het huidige hoofdgebouw dateert uit 1777 en wordt nu alleen nog gedeeltelijk als lodges verhuurd in de zomer. Rondom het gebouw liggen diverse tuinen: boomgaard, pluktuin, siertuin met vormgesnoeide buxushagen die omgeven zijn door imponerende vormgesnoeide beukenhagen. De tuin is beschreven in talloze binnen- en buitenlandse bladen.  
We overnachten in het Landhuishotel en Bistro Herikerberg, centraal gelegen in Twente temidden van eeuwenoude bossen. Markant gelegen op de top van de Herikerberg nabij Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en al meer dan 100 jaar één van de kroonlocaties van Overijssel. Het eerste Landhuishotel is in 1920 gebouwd vlak langs de weg. Na een brand werd het huidige pand geheel nieuw gebouwd tegen de bosrand en in 2001 in gebruik genomen. Het hotel is perfect voor zowel toeristische als zakelijke verblijven. In de bistro wordt voornamelijk gewerkt met Twentse streekproducten.

6 augustus:2022
Het eerste bezoek is aan kwekerij Fahner vaste planten,met een groot assortiment vaste planten en meer dan 40 jaar ervaring. Er is keuze uit meer dan 1400 plantensoorten, waardoor ze voor elke tuin een geschikt aanbod hebben. Toch is een keuze maken bij hen helemaal niet moeilijk. De kwekerij is ingedeeld in zon- halfschaduw planten, schaduwplanten, grassen, biologisch gekweekte rozen van de Bierkreek, heesters en bomen. Er is volop informatie aanwezig bij de planten en een deskundig team staat altijd klaar om te helpen. In de showtuin zien we hoe de planten bloeien en groeien en welke planten juist in de zon of schaduw geplaatst moeten worden.

Daarna gaan we naar Het PlantZoentje een gezellige, sfeervolle en leuk gedecoreerde tuin van 3800 m2 rondom een boerderij midden in het Twentse landschap waar we ook bijzondere plantjes kunnen kopen.
In sprankelende borders op kleur staan zowel gewone als bijzondere planten, aaneengeweven tot een weelderig kleurenpalet. Diverse grassen zijn op een subtiele manier in de borders verwerkt. Nieuw is een bloemen- en grassentuin geïnspireerd op ‘the Dutch wave’. Vanaf diverse zitjes is het heerlijk genieten van de tuin en het uitzicht over de weilanden. 

De lunch gebruiken we in Tuin De Weide, een landelijke gelegen landschapstuin met diverse borders op kleur. De tuin van 8000 m2 is geheel door houtwallen omgeven en heeft een parkachtige uitstraling met vijvers omringd door vaste planten, oude eiken en beuken, verschillende hoekjes, zitjes en watervogels. Hagen zorgen voor de nodige afscheidingen. Geïnspireerd na een bezoek aan Piet Oudolf is de nieuwe grassenborder aangelegd.. Eén van de vijvers is voorzien van een schelpenstrand en moerasgedeelte. Van daaruit is het oudere deel van de tuin en de sierwatervogelren te bezichtigen.
 
Tenslotte bezoeken we nog deSallandse Landschapstuin, van ruim 3000 m2 met een borderontwerp van Harry Pierik uit Zwolle. Karakteristiek zijn de ronde vormen en volle borders met vaste (weef)planten en struiken. Deze ronde vormen komen terug in de hagen en de poel met een uitzichtheuveltje erachter. Van daar af ziet men in noordelijke richting het open Sallandse landschap en in zuidelijke richting de bosrand die overgaat in het bos van landgoed De Gunne. Verder is er nog een moestuin met kruiden, groenten en snijbloemen. Een sfeervolle tuin die door de beplanting en vormgeving rust uitstraalt. Het is mogelijk om hier kaarten geschilderd door Annelies in de wintermaanden te kopen. 

Meer informatie:

  • Vrijdag 5 augustus 2022, vertrek 7.30 uur - terugkomst zaterdag 6 augsutus 19.00 uur uur
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 210,=. Toeslag 1-persoonskamer: € 45.
  • Prijs niet-leden: € 230,= Toeslag 1-persoonskamer: € 45.
  • Min 30 / max 40 personen
  • Vervoer: per bus.
  • Aanmelden uiterlijk 23 juni 2022
  • Voor de voorwaarden  klik je hier

aanmeldformulier tweedaagse tuinenreis 5 en 6 augustus 2022 - Twente en Salland - verplicht in te vullen velden *