Gouda

vrijdag 13 mei 2022: ochtendexcursie met rondleiding Japanse Tuin in Park Clingendael in Den Haag (afgelast)

De reden dat de Japanse Tuin dit voorjaar gesloten blijft is omdat er een bijzondere roofvogel, die wordt beschermd door de Wet natuurbescherming, broedt. Het gaat om een sperwer. Deze roofvogel komt niet veel meer voor in Nederland en is een beschermde vogelsoort. Het is belangrijk dat de sperwer rustig kan broeden.
We hopen dat we volgend jaar een herkansing kunnen doen maar nu zou je al iets van de Tuin kunnen bekijken op de video https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/groen-en-bomen/japanse-tuin.htm

  1. In Clingendael staat  de eerste “veteraanboom”van Nederland, een oude boom met biologische,- esthetische-, culturele- en belevingswaarde en bijzondere karakteristieken. Het is een eeuwenoude linde die werd geplant als één van een rij leilinden langs de slingermuur. Hoewel de boom al zo’n 290 jaar is en bijzondere verzorging behoeft, is hij vitaal genoeg om nog veel ouder te worden.
  2. De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Zij werd ook wel freule Daisy genoemd. Per schip maakte zij een of meerdere reizen naar Japan. Zij verscheepte toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910. Het heeft daarom een hoge historische waarde. 

Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. De rondleiding wordt verzorgd door een van de Haagse stadsgidsen. 
Voor aanvang van de rondleiding drinken we koffie met iets lekkers in restaurant IJgenweis in het park. 
Meer info over Park Clingendael vind je hier. 

Meer informatie:

  • Vrijdag 13 mei 2022, vertrek 9.15 uur - terugkomst 13.00 uur
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 17,--, niet-leden € 19,50 incl. meerijkosten, entree, koffie/thee met lekkers
  • Min 12 / max 20 personen
  • Eigen vervoer / meerijden
  • Aanmelden uiterlijk 11 april 2022
  • Voor de voorwaarden  klik je hier

aanmeldformulier excursie 13 mei 2022 - Japanse tuin Park Clingendael - verplicht in te vullen velden *