Gouda

zaterdag 9 april 2022: dagexcursie naar Huis te Manpad in Heemstede en de Historische Tuin in Aalsmeer

  1. Huis te Manpad 

We gaan als eerste naar het Huis te Manpad in Heemstede, dat al vanaf de zeventiende eeuw wordt gewaardeerd als een 'plek van plezier en ontspanning'. De diverse biotopen in het park zorgen voor een grote biodiversiteit. 
Tijdens de rondleiding in het park krijgen we informatie over de beplanting van de tuin en de architectuur en geschiedenis van de buitenplaats. De wandeling gaat soms over smalle paadjes, minder geschikt voor invalidewagen/rollator en soms wat drassig (waterdichte schoenen aanbevolen). Na elke bocht of wending verandert het uitzicht (doorkijkjes tussen bomen of de weerspiegeling in het water), precies zoals de ontwerpers van de Engelse landschapsstijl het bedoeld hebben. 
Alles van het Huis te Manpad straalt rust en allure uit. Restanten van de Franse landschapsstijl zijn nog waarneembaar in de symmetrie op het voorplein en de zichtas over de wildbaan. De sculpturen in het park geven net even meer cachet, samen met een rijke natuur aan stinsenplanten waarvoor wij natuurlijk in het vroege voorjaar komen. 
Maar in de boomgaard met vele hoog- en halfstam fruitbomen, staat een druivenkas met een wijnrank (Frankenthaler) van meer dan 125 jaar oud. Tegen de kronkelende slangenmuur (gebouwd tussen 1720 en 1740 en met meer dan 200 meter de langste van West-Europa), staan zeer oude fruitboomrassen gesnoeid in een heel specifieke leivorm. 

       2. Historische Tuin en Tuinbouwmuseum Aalsmeer 

Na de lunch in het Tuinhuis neemt de gids ons mee in 350 jaar Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis. 
En we krijgen uitleg bij een groot aantal opstallen die een goede indruk geven van diverse werkwijzen in vroeger tijden. 
Tenslotte maken we een ouderwetse veilingsessie op de originele ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930 mee en kunnen we bieden op de producten. 

Hier vind je meer info over de Historische Tuin en Tuinbouwmuseum Aalsmeer 

Meer informatie:

  • Zaterdag 9 april 2022, vertrek 9.15 uur - terugkomst 17.00 uur
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 35,--, niet-leden € 40,--, incl. meerijkosten, entree, koffie/thee en lunch
  • Met museumjaarkaart korting € 6,--; kaart meenemen!
  • Min 12 / max 15 personen
  • Eigen vervoer / meerijden
  • Aanmelden uiterlijk 31 maart 2022
  • Voor de voorwaarden  klik je hier

Deze excursie is volgeboekt. Bij aanmelden komt u op de reservelijst.

aanmeldformulier excursie 9 april 2022 - Huis te Manpad, Heemstede en Historische Tuin, Aalsmeer - verplicht in te vullen velden *