Gouda

Zaterdag 5 augustus 2023: eendaagse excursie naar de tuinen in Noord Beveland en Walcheren

Stop 1 is De Pompoenwinkel, uniek in het heel uitgebreide sortiment aan eet- en sierpompoenen en fleskalebassen en de uitgebreide, te bezichtigen pompoentuin. Op de vruchtbare klei van Noord-Beveland groeien de pompoenen prima onder de meeste zonuren van Nederland. We worden ontvangen met koffie/thee  en pompoencake. De eigenaar zal ons rondleiden over zijn kwekerij en onder andere het verschil tussen pompoenen en kalebassen uitleggen. En we zien hoe de producten worden klaargemaakt voor transport naar de afnemers, onder andere de groothandel, bloemisterijen en een bekende supermarkt. In de winkel zijn meer dan 50 verschillende soorten pompoenen en kalebassen te vinden, zowel voor consumptie als voor decoratie. In de pompoengalerij vinden we diverse zelfgemaakte cadeauartikelen. Artisjokken en zonnebloemen worden gedurende het seizoen elke dag vers gesneden.

Stop 2 We gaan naar tuin De Pionier-Ster, die op 24 september 2022 in BinnensteBuiten te zien was. 
Hier worden we ontvangen met koffie/thee en een echte Zeeuwse bolus. Aansluitend bij de gele bakstenen van het huis is een gele voortuin gecombineerd met grijze planten en bloemen in oranje, blauwe en bordeaux tinten. Aan de andere kant van het pad is een kleine prairietuin met strandpalen tussen grassen en een ruime leefkuil met daarnaast een kleine ronde vijver vol leven. Naast het tuinhuis met terras is een heuvel gemaakt met de grond uit de leefkuil en de vijver. Via het wegeling in de achtertuin is veel moois te zien zoals verschillende bijzondere rozensoorten, diverse kleurrijke lange borders, een groentetuin en een schapenhek met weelderige eenjarigen en andere plukbloemen. Achterin staat een mooie Victoriaanse kas waar vele planten worden opgekweekt voor de tuin en de verkoop. 
Vanaf diverse punten kijken we uit over het Zeeuwse landschap.
 
Stop 3 Tijd voor de lunch, die gebruiken we in Duinlust,, een gezellig Eetcafe-Pension aan de rand van de duinen.

Stop 4 Na de lunch gaan we naar De Houthandsche Hof,  . 
We worden rondgeleid door deze goed onderhouden tuin, die in 1995 gedeeltelijk ontworpen is door mevrouw Poley uit Nisse. We zien strakke vakken met gevarieerde borders waarin een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver, lange grassenborder, grote moestuin met bijzondere groenten en een oude laagstam fruitboomgaard. Er is ook een verkoophoek van planten en zaden uit de tuin. Al wandelend hebben we een mooi uitzicht over het omringende landschap en de paardenwei. Naast het huis zijn 3 borders afgescheiden met knotwilgentakken en rondom het huis zijn diverse gemengde borders, een kleine vijver en een rotsvak. 
In 2023 gaat een nieuwe verkoopexpositie van hardstenen beelden en ijzeren vogels uit Zimbabwe van start. 
In het tijdschrift Buitenleven van maart/april 2017 staat een mooie reportage van deze tuin.

Stop 5 Tenslotte bezoeken we nog ‘t Hof Ravestein.
We worden ontvangen met koffie/thee  met iets lekkers daarbij.
‘t Hof Ravestein ligt in het open landschap midden op Walcheren. Het is een historische plek, al bewoond in de middeleeuwen, in de 18e eeuw buitenplaats, later weer boerderij. De oprijlaan, het omgrachte eiland omringd door singels met bomen, grand canal, plein met hoge bomen, vijvers en de boomgaarden zijn gerestaureerd. Om de boerderij zijn gemengde bloemenborders met veel rozen en vaste planten rondom een grote vijver; verder weg zijn graspaden in het hoge gras, wilde bloemen, hagen. 
In de Walcherse schuur zijn archeologische vondsten te zien; het terrein is een archeologisch rijksmonument, en is ook interessant voor natuurliefhebbers. Overal is een weids uitzicht. ‘t Hof Ravestein is inmiddels opgenomen in de Archeologische Monumentenkaart van Zeeland.

 Meer informatie:

  • Zaterdag 5 augustus 2023, vertrek 7.30 uur - terugkomst 18.30 uur 
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 88,50, niet-leden: € 95,-, incl. koffie/thee met lekkers, lunch en vervoer per bus
  • Min 20 / max 30 personen
  • Vervoer: per bus.
  • Aanmelden uiterlijk 10 juli 2023
  • Organisator Trudy de Jonge
  • Voor de voorwaarden  klik je hier

Aanmeldformulier tuinenreis Noord Beveland en Walcheren - 5 augustus 2023 - verplicht in te vullen velden