Gouda

Vrijdag 7 juli 2023: dagexcursie naar de tuin Lapin en 'Die Langh Huys’ in Purmerend en de Beemster

Deze dagexcursie leidt ons naar de droogmakerij De Beemster die in 1612 is aangelegd in een sterk geometrisch patroon dat nog altijd zichtbaar is. Deze droogmakerij staat, om die reden, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook hier houdt men gelukkig van tuinieren en dat blijkt bij ons bezoek aan de eerste tuin ‘Jardin Lapin’ van de fam. Konijn. De tuin beslaat zo’n 6.000 m2 en ligt midden in het Purmerbos. 
De tuin is geheel eigenhandig en naar eigen ontwerp aangelegd met verrassend kleurige borders. Midden achter het huis is, op de fundamenten van de oude gierkelder een zwemvijver aangelegd. Het water wordt omhoog gepompt en stroomt via een rotspartij weer in de vijver. Er is ook een zangvogel volière en grote kas  voor groenten en fruit.

Na dit bezoek gaan we heerlijk lunchen bij een nog nader te bepalen lunchroom in de buurt.

We sluiten onze tuinenexcursie af met een bezoek aan ‘Die Langh Huys’ in Beemster. Rond een Zaans huis uit 1623 ligt deze fraaie tuin. Ervoor, onder twee linden, ligt een buxushaagjesperk met witte beplanting. Opzij langs de waterkant ziet men een boenplaatsje, oude hoogstam fruitbomen, siergrassen en bolgewasjes. Aan de achterzijde is een binnenplaats met waterput, er staat een huisje en een 100 jaar oude linde. Door een pergola bereikt men de veelkleurige rozentuin met een verdiept vijvertje. Hierachter is een gedeelte waarin een groot gazon, lindelaantje, natural garden, een natuurlijke vijver en fraaie borders zijn aangelegd. Nieuw zijn een hortensiavallei, een moestuin en een deel met bijzondere bomen en struiken. Oppervlakte bedraagt 5.000 m2.

Meer informatie:

  • Vrijdag 7 juli 2023, vertrek 8.45 uur - terugkomst 17.00 uur. DEZE EXCURSIE IS VOL!
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 37,00, niet-leden € 44,00,  incl. koffie/thee (met iets lekkers 2x), lunch + drankje en meerijden
  • Min 13 personen
  • Eigen vervoer / meerijden
  • Aanmelden uiterlijk 25 juni 2023
  • Organisator Marieke de Klerk
  • Voor de voorwaarden  klik je hier

Aanmeldformulier excursie tuinen Purmerend en Beemster - 7 juli 2023 - verplicht in te vullen velden