Gouda

Dinsdag 16 april 2019 - Marokko - Jan Blokland

Een dialezing over MAROKKO  - de natuur van de Hoge Atlas, die wordt gegeven door de heer Jan Blokland.  In het ruige Atlasgebergte leiden de Berbers een hard bestaan. Door het ontbreken van wegen zijn hun dorpjes moeilijk bereikbaar, ze liggen geïsoleerd maar fraai in de valleien, en al wandelend en begeleid door Berbers met lastdieren wordt kennis gemaakt met deze fascinerende streek en haar bewoners.  Men is hier in het mooiste gebied van de Hoge Atlas met als hoogtepunt de beklimming van de Jebel Toubkal die met zijn 4165 meter de hoogste berg is van Noord-Afrika.

De dia's vormen het verslag van de tocht langs de vele kleine nederzettingen met lemen huizen die tegen steile hellingen zijn gebouwd zodat de wat vlakkere delen van de valleien beschikbaar blijven voor landbouw.

Het kleuren van het ruige gesteente en de begroeiing van de hellingen zijn zeer variabel wat voor prachtige en afwisselende panorama’s zorgde, waarbij de flora  deels met macrofotografie in beeld  is gebracht.

De reis begon en eindigde in Marrakech, wellicht de meest levendige stad van Marokko. Daar werd o.a. een bezoek gebracht aan de oude stad met een grote verzameling oude bouwkunst in de vorm van paleizen, moskeeën en oude stadspoorten. De reis werd afgesloten met een bezoek aan de schilderachtige tuin Majorelle, een klein botanisch paradijs, dat de Franse schilder en meubelmaker Louis Majorelle in 1931 met veel gevoel voor kunst in een typische Marokkaanse stijl heeft aangelegd. 

Meer info vindt u op de website van Jan Blokland.