Gouda

woensdag 18 oktober 2023 - Vlinders en Libellen - Albert Vliegenthart, Vlinderstichting

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en mooie kleuren. 
Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl 30 van de overgebleven soorten op de rode lijst staan. De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Daar profiteren niet alleen de vlinders van maar ook andere plant- en diersoorten. 

De ongeveer 60 soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend, maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in. Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door. 
Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? 

Hopelijk vormt deze avond een aanzet om zelf buiten op zoek te gaan naar deze prachtige insecten.
Op de foto's: distelvlinder en dagpauwoog en de libelle het lantaarntje.

  • Lezingen zijn vrij toegankelijk.
  • Leden betalen ter plaatse € 2,00 op vertoon van de ledenpas en niet leden betalen ter plaatse € 7,00 p.p. (inclusief 1x koffie / thee in de pauze)
  • Locatie lezingen: achteringang Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3 2805 CG Gouda
  • Voor de lezingen hoef je je vooraf niet aan te melden.
  • De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.