Gouda

maandag 20 maart 2023 - Langere bloei in de tuin - Marcel Batist

Verbaast het u ook, dat ná juli het fraaie van de meeste tuinen eraf raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is duidelijk over het hoogtepunt heen. Toch kan het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. Dit bereikt u onder meer door bijvoorbeeld kuipplanten of zomerbollen/knollen in de borders te planten. Een andere optie zijn de éénjarigen.

Dat lukt prima met het “gewone” perkgoed, maar meer in het bijzonder met éénjarigen die buiten het massaproduct vallen. Veel van deze planten zijn vrijwel niet te koop. Zaad is doorgaans beter verkrijgbaar, vaak bij speciaalzaken of via uitwisseling op internet. Een groeiend aantal “zelfzaaiers” houdt zich hiermee bezig en zij proberen op deze wijze iets aparts van hun tuin te maken. 
Marcel Batist is zo iemand en hij komt deze avond laten zien welke mogelijkheden er zijn om uw tuin in een kleurrijk naseizoen om te toveren.
 
Hij laat - met een digitale show - een greep zien uit deze minder bekende plantengroepen. Denk dan bv aan: 

  • Thitonia rotundifolia 
  • Asclepias curassavica 
  • Hibiscus trionum
  • Salvia involucrata of
  • Mirabilis jalapa.

De serie wordt afgewisseld met éénjarige inheemse planten, klimmers, bruikbare kuipplanten, knollen, bollen, baskets en plantenbakken. Ook een aantal tips voor vaste planten komen nog aan bod.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.