Gouda

zaterdag 15 juli 2023: Open Tuinendag Moordrecht

U  bent welkom om te komen kijken!

  • De route Open Tuinendag vind je hier
  • Waar kun je parkeren bij de Open Tuinen Moordrecht?  Alle info vind je hier

Tuin rivierzicht Moordrecht

Tuin 1 - de tuin van Thieu Korten, Dorpsstraat 62, 2841 BK Moordrecht

De tuin is gelegen achter een monumentaal pand in de Dorpsstraat aan de Hollandse IJssel. In de zomer staat er ook een verzameling kuipplanten waaronder Brugmansia’s, citrussen, boomvarens, agapanthussen, oleanders en canna’s. In een ruime kas staan veel cactussen en kuipplanten die graag erg warm staan, zoals bougainvillea.
Daarnaast staan er veel bijzondere bomen in de tuin, o.a. Cercis siliquastrum, Nyssa sylvatica, Davidia involucrata (zakdoekjesboom), Acacia dealbata (mimosa), Paulownia fortunei en nog vele andere.
Er is voldoende zitgelegenheid, o.a. een zitje onder de palmen maar ook een mooie mozaïek bank aan de IJssel.

De romantische tuin van Astrid en Herbert Houdijk

Tuin 2 - de tuin van Astrid en Herbert Houdijk, Fazantendreef 4, 2841 NG Moordrecht

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat onze tuin werd aangelegd. In 2001 won de tuin de tweede prijs in de hovenierscompetitie Tuin van het jaar. Een citaat uit het juryrapport geeft een goede typering van onze tuin:

“Alle wensen van de bewoners zijn vervuld! Het is een romantische tuin met ronde vormen en veel vaste planten. Geen gras en een natuurlijke vijver. De coulissenvulling van de tuin is origineel, de ronde vormen zijn goed doorgevoerd. Een tuin met veel harmonie, in een mooie en goede verhouding.”

Aan het basisontwerp is in die 25 jaar niet veel veranderd, al hebben we in de voortuin inmiddels noodgedwongen afscheid moeten nemen van de klassieke buxusvakken. Het  grondplan is wel behouden gebleven en huisvest nu vaste planten en hortensia’s, die floreren onder het wakend oog van een mooie Acer Griseum. De doorgang tussen voor- en achtertuin heeft een bosachtig karakter met een slingerpaadje van cobblestones.

Wij vinden het zelf een heerlijke tuin om in te werken en in te genieten van de vele vogels, insecten en amfibieën die ons eigen “natuurreservaatje” bezoeken. Ook u bent van harte welkom!

De tuin van Monique Dessing en Saco van Loon

Tuin 3 - de tuin van Monique Dessing en Saco van Loon, IJsselkade 2, 2841 BM Moordrecht

Kom binnen in onze tuin via het groene spijlenhek en laat je verrassen door de onverwachte ruimte!

Een verborgen plek, nauwelijks zichtbaar vanaf de oude straat, die omringd wordt door nieuwbouwwoningen in het wijkje met de gezichtsbepalende KVT-toren van Moordrecht.

De tuin bestaat uit twee niveaus die verbonden worden door trappen: het eerste gedeelte ligt op straatniveau. Dit deel is het meest schaduwrijk dankzij de grote, oude appelboom. Hier tref je een klein terrasje onder de boom, het pad naar de schuur en een aantal plantvakken omzoomd met ligusterhagen.

Het tweede gedeelte grenst aan het huis en ligt lager. In dit deel bevinden zich de (vlonder)terrassen, de bloemenborder, een talud met wilde bloemen, de waterberging/vijver, een bamboebosje en een grasveldje.

Onze tuin is een paradijsje voor vogels, salamanders, vlinders en insecten dankzij de vijver, het vele groen van planten, een aantal jonge fruitbomen en de (wilde) bloemen op het talud en in potten.

Tijdens de Open Tuinen dag zijn kaarten en miniposters met natuurillustraties van Pixels in het groen te koop.

In verband met de niveauverschillen en de grote waterberging is deze tuin niet geschikt voor kleine kinderen en mindervaliden. Betreden op eigen risico.

 

De tuin van Corrina Peters en Cees Fransen

Tuin 4 - de tuin van Corrina Peters en Cees Fransen, Oost Ringdijk 17, 2841 LE Moordrecht

Wij zijn augustus 2019 gaan wonen aan de Oostringdijk. Tijdens de verbouwing van huis zijn we ook ieder jaar een deel van de tuin gaan opbouwen. We zijn trots en heel blij met hoe de tuin geworden is en hebben veel zin in de open tuinendag van Groei en Bloei! 

De tuin van Letty Stolk

Tuin 5 - de tuin van Letty Stolk, 4e Tochtweg 9A, 2841 LS Moordrecht

Drie jaar geleden kwam ik wonen aan de 4e Tochtweg in Moordrecht, samen met mijn zoon en zijn gezin. Het huis en de tuin waren al jaren verwaarloosd. Het was een gezamenlijk project.
Zij zorgen voor de paarden en alles wat daarbij hoort. Ik zorg voor de tuin, met mooie borders, de grote kas en de groentetuin. Het maaien en snoeien wordt door de mannen gedaan. Ik zorg voor de bloemen en struiken. Ik zaai en stek en heb veel planten uit mijn vorige tuin meegenomen.