Gouda

Lezing: De duurzame levende tuin - Sjaak Willemstein - dinsdag 11 februari 2020 van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Adres: Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, 2803 PD Gouda

Op deze avond geeft Sjaak Willemstein uitleg hoe je van je tuin een duurzame tuin kunt maken. 
Het gaat dan  over de bodem, het bodemleven, regenwater, bestrating, houtsoorten, zonne-energie in de tuin, dak- en geveltuinen etc. Meer info over duurzame tuinartikelen vind je hier.

 

Lezing: Bloemen en insecten: niet zonder elkaar! - Frans van Bussel - woensdag 4 maart 2020 van 19.30 uur tot 22.00 uur

Adres: Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, 2803 PD Gouda

In deze presentatie maakt u kennis met de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. 
We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld instandhoudt. 
Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan. 
Inleider: Frans van Bussel, voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO, voormalig directeur van het  NMC, regionaal natuur- en milieueducatiecentrum regio Zuid-oost Utrecht
 

Actie Tegel eruit, plant erin - Zaterdag 28 maart 2020 van 10.00 uur tot 15.00 uur

Adres: Intratuin, Bredeweg 86C, 2761 KA Zevenhuizen

Bij de Intratuin is een kraam ingericht van Groei&Bloei Gouda e.o.. Als u een tegel inlevert, ontvangt u daar een leuke plant (beschikbaar gesteld door Intratuin) voor terug.