Gouda

Lezing: Woensdag 8 februari 2023 - Het zaaien van eenjarige planten - Wim Grimme

Adres: Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3, 2805 CG Gouda

Niets is zo leuk dan het zaaien van eenjarige planten, die je niet zo vaak of geheel niet in een tuincentrum kunt vinden.  Vol enthousiasme bestel je de zaden en dan komen ze zomaar bij je thuis in de brievenbus. Je maakt het zakje open en dan zie tot je verbazing 10 zaadjes liggen. Dat zijn er niet zoveel en nu wordt het jouw taak om er ook 10 planten van te kweken maar hoe moet je dat nu doen. Wat moet je hiervoor allemaal wel weten? 

Deze lezing gaat juist over deze zaken. Laten wij eens denken aan de zaaitemperatuur, de zaaidiepte en welke potgrond je hiervoor moet gebruiken.
Na al deze zaken besproken te hebben gaan wij eens kijken naar een gedeelte van het sortiment.

Het wordt een avond denk ik vol ontdekkingen. Er geldt wel een waarschuwing en wel deze: indien men hier aan begint dan is stoppen er niet meer bij. Het wonder van het zaaien heeft je dan geheel in de ban je komt er niet meer uit.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.

meer informatie

Lezing: Maandag 20 maart 2023 - Langere bloei in de tuin - Marcel Batist

Adres: Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3, 2805 CG Gouda

Verbaast het u ook, dat ná juli het fraaie van de meeste tuinen eraf raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is duidelijk over het hoogtepunt heen. Toch kan het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. Dit bereikt u onder meer door bijvoorbeeld kuipplanten of zomerbollen/knollen in de borders te planten. Een andere optie zijn de éénjarigen.

Dat lukt prima met het “gewone” perkgoed, maar meer in het bijzonder met éénjarigen die buiten het massaproduct vallen. Veel van deze planten zijn vrijwel niet te koop. Zaad is doorgaans beter verkrijgbaar, vaak bij speciaalzaken of via uitwisseling op internet. Een groeiend aantal “zelfzaaiers” houdt zich hiermee bezig en zij proberen op deze wijze iets aparts van hun tuin te maken. 
Marcel Batist is zo iemand en hij komt deze avond laten zien welke mogelijkheden er zijn om uw tuin in een kleurrijk naseizoen om te toveren.
 
Hij laat - met een digitale show - een greep zien uit deze minder bekende plantengroepen.

De serie wordt afgewisseld met éénjarige inheemse planten, klimmers, bruikbare kuipplanten, knollen, bollen, baskets en plantenbakken. Ook een aantal tips voor vaste planten komen nog aan bod.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.

meer informatie

Terugblik 2023

Op de website staan verslagen van de activiteiten die hebben plaatsgevonden.

In het 1e kwartaal was dit: