Gouda

Zaaien en stekken - de tuin van Hanny Verbakel

Zaaien van Salvia Patens, blauwe salie 

Deze prachtige blauwe salie heb ik in 2019 gezaaid. Die zomer kreeg de plant zijn eerste mooie felblauwe bloemen die heel aantrekkelijk zijn voor insecten en vlinders.
Oorspronkelijk komt deze salie uit Mexico. 
De plant kan prima in een pot gezet worden en is bij mij zelfs overgebleven na de zachte winter van 2019-2020. Wisten jullie dat deze plant lange knollen heeft net als een dahlia. Ze kunnen ook net als dahlia’s binnen overwinteren, maar ze zijn hier gewoon buiten in de pot blijven staan (warme zuidgevel) en staan er nu weer prachtig bij. 
Zaaien gaat vrij gemakkelijk. De planten wordt ca. 40-50 cm hoog. In de tuin wellicht wat hoger. De bloei is van juni tot oktober. Deze salie behoort tot de Lamiaceae (lipbloemenfamilie).
 
 
 
 

Zaden pikken

Herkenbaar? De natuur is zo rijk aan zaden dat de echte liefhebbers graag hier en daar een zaadje meepikken. Soms duurt het dan wel twee jaar voordat er iets uitkomt waarvan je eigenlijk niet meer weet wat het was. Maar – geduldig als we zijn – wachten we het resultaat rustig af.
Zo heb ik al zeker 6-7 jaar deze gele plant in de tuin staan waarvan ik de naam nog steeds niet weet. 
Het zaad is afkomstig uit de Botanische tuin van Bremen en de plant zaait zich ieder jaar goed uit. Hij bloeit uitbundig van mei – oktober en kan goed tegen droogte want hij staat bijna onder de uitstekende rand van het dak. Deze plant is niet erg hoog ca. 20 cm en doet het al jaren.
Als iemand de naam weet hoor ik het graag.