Wat is een planten- cq stekkenruilbeurs ?

Twee keer per jaar organiseert de afdeling Gouda een planten- cq stekkenruilbeurs op een zaterdagochtend in het voor- en najaar.

Leden brengen dan plantmateriaal, bollen of zaden uit hun tuin mee.

Plantjes staan voor zover mogelijk in potjes (met naamsteker), zodat  de wortels niet uitdrogen en het materiaal ook niet direct bij thuiskomst de grond in moet. Naamstekers zijn vooral tijdens lezingen mee te nemen.

Zo'n plantenruilbeurs begint tussen 10 uur en half 11 met het aandragen door de leden van hun planten e.d., het drinken van een kopje koffie en kijken wat  meegebracht wordt.

Vervolgens verteld een ieder kort wat hij/zij meegebracht heeft met de voor- en nadelen en bijzondere eigenschappen van deze plant. Als alle goederen aan bod gekomen zijn mag ieder uitzoeken wat hij/zij mee wil nemen.

Na afloop neemt iedereen zijn eigen eventueel overgebleven spullen mee.

Zo tegen half 12 is het meestal weer afgelopen en is iedereen weer naar huis om zijn ‘schatten’ in de grond te zetten.

Ook als u zelf niets te ruilen heeft, mag u gerust komen en wellicht neemt u toch nog wat plantjes mee naar huis. De ruilbeurs is dé manier om uw tuin met leuke, nieuwe soorten te verrijken. De beurs is in principe alleen voor leden.

Foto's van de verschillende ruilbeurzen.

Westlandse buitenplaatsen van weleer
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879