Activiteiten & Actueel

Welke leuke dingen zijn er geweest : een terugblik

_____________________________________________________________________________

De wereld van de paddenstoelen - Lex Kreffer

Dinsdagavond 10 oktober, Lex Kreffer, een lezing over paddenstoelen.

Bij afwezigheid van de voorzitter opende Hanny Verbakel de avond, zij kon de 26 bezoekers melden dat de vereniging afscheid heeft moeten nemen van de webmaster, maar dat het bestuur was geslaagd in hun zoektocht naar een nieuwe.

Er was een mooie diapresentatie beloofd en die belofte kwam uit! 

Lex Kreffer liet prachtige foto’s zien van bekende en onbekende paddenstoelen. Er ging een wereld open voor de bezoekers, zoals Lex zelf zei: “dat de natuur die zomaar kan maken”.

Om te beginnen vertelde hij hoe er onder de grond van alles gebeurt, allerlei sporen verstoppen zich het hele jaar in de grond en groeien in de herfst uit tot paddenstoelen.

Het is onmogelijk alle paddenstoelen te beschrijven die aan de bezoekers voorbijtrokken, een aantal willen we wel noemen.

De vliegenzwam bijvoorbeeld, deze groeit graag in de buurt van berken en dennen. Het begint als een bolletje en groeit dan uit als een parasol. Om de bolletjes zit een wit vlies wat tijdens de groei knapt. De witte stippen en de manchet blijven over en beschermen de hoed!

Nog een weetje: Akkerchampignons groeien graag in zure grond op natte plekken, maar zij vinden het niet prettig in een gazon, erg prettig voor de gazonbezitters onder ons!

Lex Kreffer vertelde verder over Stekelzwammen, Oorlepel zwammetjes, die groeien op dennenappels, Boleten, waaronder de Kastanjeboleet en Bekerzwammen waarvan de sporen worden geproduceerd in de bekertjes.

Parasieten, Saprofyten, Symbioten, men zag ze allemaal voorbij komen en de bezoekers kregen uitgebreide informatie over waar ze te vinden zijn, hoe je ze kunt herkennen en vooral dat je er enorm van kunt genieten!

Na de dia’s ontstond een levendige discussie. De bezoekers wilden vooral weten of paddenstoelen schadelijk zijn voor de tuin en vooral in het gras. Gelukkig, volgens Lex zijn paddenstoelen niet schadelijk, laat ze maar lekker staan en geniet ervan in de herfst!

Een leuke lezing die door de bezoekers erg positief werd ontvangen!

Zomerexcursie naar tuinen in Nijmegen en omgeving en een stukje Duitsland

klik op de foto's voor vergroten

Aan een 4-tal mensen hebben wij gevraagd over deze excursie een klein verslag te schrijven. Deze stukjes volgen hieronder:

Aan mij de eer om de eerste tuin Jardin de Louise te beschrijven. De sfeer van Louise, de overleden vrouw, van de tuineigenaar was volledig voelbaar. Er waren prachtige rozenpoorten waar je doorheen kon wandelen, naar de cactuskas en naar het fuchsialaantje en achterin een soort bostuin, waar de rust je tegemoetkwam, je kon daar heerlijk even zitten en tot jezelf komen.

Een prachtige start van de eerste tuin.

 

De tweede tuin d’Alde Coninckshof was een boerderijtuin, een tuin naar mijn hart, hij leefde aan alle kanten, niet te veel gecultiveerd, maar prachtige kleurencombinaties, de heuvel middenin het grasveld maakte wel indruk, de borders eromheen waren mooi gekleurd. Ook stiekem van de kruisbessen geproefd en de groentetuin was ook een belevenis om doorheen te struinen. Zo kan je van alles beleven in een tuin en dat maakt deze reis altijd zo bijzonder.

 

Na de lunch bij d’Alde Coninckshof ging de reis richting Duitsland, waar we allereerst een bezoek brachten aan Garten Lucenz-Bender, een schitterende mannentuin. Alles zag er tot in de puntjes verzorgd uit en sommigen van ons mochten ook nog een kijkje in het huis nemen. De heren hebben ons ook aan de hand van veel foto’s laten zien hoe de tuin er in het voorjaar uitziet als de bollen bloeien. Heel mooi.

 

De laatste tuin was de tuin van moeder en dochter Imig-Gerold. Ook hier werden we allerhartelijkst ontvangen. Dit was een echte vrouwentuin. Heel lieflijk, veel zitjes van waar er mooie uitkijkjes waren, een mooie moestuin en heel veel rozen en andere bloeiende planten.

 

GartenAtelier Nicole Peters 6 Jaar geleden hebben Nicole Peters en Waldemar Kowalewski het huis met tuin en atelier in Goch gekocht. De tuin is omgetoverd in diverse tuinkamers en een enthousiaste Nicole heeft ons rondgeleid. Er staan ongeveer 100 planten in potten o.a. prachtige dahlia' s, hosta' s en hortensia's . De laatste ook in een mooie kleur blauw/paars.

Bij het woonhuis enkele terrassen, de dikke boom wordt omarmd door een houten bank. De zitkuil lijkt heel diep, we schatte op 2 meter maar het was slechts 30 cm diep. In de zitkuil keek je op een rotswand met mooie vetplanten en in het voorjaar bloeien er kleine anjers.  Ze hebben een klein zwembad waarvan het water dagelijks door een grindlaag wordt gestuurd zodat het helder blijft.

De volgende tuin was voor de fruitbomen. In de een na laatste tuinkamer was het volgens Nicole droog en warm en hier mocht alles staan wat zich er thuis voelde en uitzaaide. Af en toe bracht ze er orde in. In de kas had ze tomaten, een begin van een groentetuin maar die stond in de planning van 2019.

De laatste tuinkamer was heerlijk koel onder de lindebomen met een hangmat om weg te dromen.

Nicole maakt sculpturen van beton, waarvan er twee in de tuin staan. Een waterpartij en de Venus van Milo. Verder maakt ze bijenhotels en schildert ze.

De zon scheen volop het was een mooie en warme rondleiding.

 

Kwekerij Marcel de Wagt, kwekerij van opvallende vaste planten in Ven - Zenderheide

Marcel de Wagt ontving ons in de rijk bloeiende tuin. Er staat een uitgebreide collectie van niet alledaagse planten in potten van 11 cm. In de kas staat een collectie schaduwplanten.  Marcel startte zijn carrière in het bedrijfsleven maar zijn ideaal was een kwekerij. Omdat de inkomsten in de kwekerij tegenvallen werkt hij drie dagen in het bedrijfsleven als manager en drie dagen met behulp van losse krachten in de kwekerij.  Je kunt er terecht voor beplantingsadvies en er worden workshops gegeven.

Natuurlijk had iedereen een wensenlijst en gingen we met de nodige planten richting de bus waar chauffeur Kees het warm kreeg om als goed weg te zetten in de bus.

Een aanrader die kwekerij van Marcel de Wagt.

 

Nadat we anderhalve dag prachtige tuinen hadden gezien en bij de kwekerij weer nieuwe planten voor de eigen tuin gekocht hadden, reden we naar de “Boergondische Tuijn” in Sint Anthonis.

Ook hier werden we aller hartelijks ontvangen en vervolgens konden we een plekje aan de gezellige tafels op de terrassen zoeken voor de lunch.  Een lunch die niet alleen onze smaakpupillen maar ook onze ogen streelden. Heerlijke soepjes werden geserveerd en de diverse salades was door de opmaak (versiert met bloemen) een lust voor het oog. Alles biologisch en van producten uit eigen tuin.

Vervolgens kregen we een rondleiding via de moestuin met veel vergeten groenten naar de kas waar zo’n 40 soorten tomaten geteeld werden. Daarna de siertuin welke ook een waar lusthof bleek. De kippen en schapen werden ook niet vergeten. Sommigen wierpen nog een blik in de brocante winkel waar ook zelfgemaakte jam, likeur en sap te koop was.

Kees onze Chauffeur stond al te trappelen het liep allemaal een beetje uit en er was nog een tuin te gaan. De Rozannie’s Hof in Mariaheide.

Ook deze tuin was weer een verrassing. Het was een buxus tuin. De eerste aanblik was een groene oase met buxus struiken in diverse vormen gesnoeid. Tussen de buxus stonden hosta’s. Hier werden de bloemen uitgeknipt. Rozannie vindt bloemen tussen het groen niet mooi.

Wel was er apart van de buxus tuin en tuin met bloem borders in aanleg Hier stonden verschillende mooie planten en je zag nu al dat dit in de toekomst een mooie border tuin gaat worden.

Al met al was dit een fantastische reis met tuinen waar iedereen van genoten heeft en waar ieder op z’n eigen wijze iets van meeneemt naar huis.

Alle foto's staan in het album

Rondleiding door Lusthof De Haeck in de Woerdense Verlaat

Tijdens de lezing van 14 februari j.l. hebben we al kennisgemaakt met de heer Hans Blom en genoten van zijn brede kennis op het gebied van planten, het ontstaan en, in deze tijd, het beschermen van het Veenweidelanschap rondom Nieuwkoop. Tijdens de wandeling konden we ook genieten van zijn vogelkennis. Alles wat voorbijvloog of zich liet horen herkende hij en hij vertelde over de eigenschappen van de diverse vogels. Omdat hij ieder jaar ook de aantallen telt, weet hij ook waar en hoeveel vogels zich in het gebied ophouden. 

Van het aantal opgegeven deelnemers bleven er uiteindelijk zeven over, de rest moest zich, om diverse gezondheidsredenen, afmelden.

Jammer, men heeft wel iets gemist. Het gebied is prachtig, naast de dieren zagen we ook heel veel plantjes die we uit onze jeugd nog herkende, maar die men nu in het hedendaagse polderlandschap niet meer ziet. Een veldje was begroeid met plantjes die alleen hier nog te vinden zijn, dat heeft vooral te maken met de zuiverheid van het water waar in dit gebied veel aandacht aan wordt gegeven.

Door de intensieve landbouw kunnen veel planten zich niet meer handhaven. 

De herkenning van de bijzondere plantjes bracht bij een aantal deelnemers bijna euforische gevoelens naar boven. 

Vrolijk en blij namen we, mede daardoor, afscheid van onze gids.

Verslag lezing Inspirerende Tuinideeën door Hans Clausing

Dinsdagavond 1 mei zaten 38 leden en niet-leden vol verwachting klaar voor de lezing van Hans Clausing, een bekende in het land van bloemen en planten met name door zijn lezingen die steeds als interessant en leuk werden ervaren, de lat lag dus hoog!

Happy  van der Valk sprak een welkomstwoord uit en opende daarmee de lezing.

De heer Clausing is botanicus, voormalig docent Biologie, auteur van een aantal boeken waaronder “Inspirerende Tuinideeën” en is als geen ander in staat te verhalen over planten, bloemen en combinaties in de tuin, daarbij is hij ook nog een begenadigd fotograaf.

Hij maakt vooral heel mooie opnames, zijn foto’s in de bladen van Groei&Bloei zijn bekend.

Hoe hij alles wat in tuinen te zien is zo mooi op de foto krijgt, deelt hij gul met zijn toehoorders. Eerst rondlopen in de tuin, kijken wat je mooi, leuk en interessant vindt en dan pas met de camera de keuzes vastleggen. Hij zoekt vooral naar mooie combinaties qua kleuren en vormen. Hij gaf uitleg over het gebruik van tegenlicht bij het fotograferen van bloemen, het zien van een vlinder op een bloem met onduidelijke achtergrond en over hoe je mooie foto’s maakt aan het einde van een tuin en hoe je die ruimte als een verlenging van de tuin kunt presenteren.

Hij voerde de bezoekers lang een tiental tuinen die hoe verschillend ook, allemaal iets speciaals hadden. Een tuin vol met planten en bloemen, geen stukje aarde te zien, een tuin met waarvan Clausing zei “De eigenaar is een toneelmeester, er is gevoel voor combinaties en hij heeft paden met gras aangelegd”.

Een tuin van twee tuinontwerpers met verschillende smaken. De voortuin van hem, strak met oranje en rode tinten, haar achtertuin losser met veel eenjarige planten met veel blauw (korenbloemen) en geel en daartussendoor lopende kippen.

In “De Beukenhof” maakte Hans Clausing veel foto’s in de vroege ochtenduren, de borders zijn op kleur en het geheel doet erg Engels aan met veel grassen. Hier zagen we een aantal foto’s met beestjes, b.v. een spin uit mediterraan gebied met veel kleuren, het leek wel een wesp.

Na de pauze zagen we nog een vijftal tuinen, een siertuin met inheemse planten, prachtige vijvers, oude muurtjes met hele special planten. Een cottage-achtige tuin met o.a. Goudsbloemen, Morgenster (de paarse), eenjarig Ridderspoor en Klimrozen, de tuin van

Ed Frederiksz uit Indonesië en zijn kleine tuin doet Aziatisch aan, een hele collectie Boeddha beelden in combinatie met prachtige Azalea’s en een Cornius in de voortuin.

Verder zagen wij in Boskoop een kwekerij met een Engelse tuin, een open landschapstuin, een stuk met berkenbomen en verderop een Tulpen- en een Amberboom . Hier kwam het talent van Clausing voor foto’s maken goed uit de verf.

Mariëtte Klay in Heemstede heeft een zwembad in de tuin en ondanks dat obstakel heeft zij een prachtige tuin gemaakt dankzij een effectieve manier van plantengebruik, grappig!

Een gebruikstuin in Hijken combineert planten en struiken met keramische potten en beelden, zo staat er een grote keramische roos. De tuin heeft een Victoriaanse stijl en heeft dus ook een moestuin en veel boeketbloemen.

We zagen tijdens de lezing verschillende bezoekers ijverig schrijven bij de zoveelste mooie combinaties, speciale planten, struiken en bomen. Door de prachtige foto’s zagen we te veel om het allemaal te kunnen onthouden, een lust voor het oog.

De aanwijzingen die de spreker gaf over hoe de beste resultaten te behalen zijn met het fotograferen van tuinen werd zeer gewaardeerd, Hans Clausing is gul met zijn tips.

De bezoekers gingen onder de indruk van al het moois voldaan huiswaarts.

Excursie naar de sneeuwklokjes

Vrijdag 24 februari zijn we per auto naar Bert van de Weerd’s Palmentuin gegaan om zijn sneeuwklokjesverzameling te bewonderen.

De reis was voorspoedig en we parkeerden op een parkeerplaats midden in een woonwijk.

We vroegen ons af welk rijtjeshuis een grote tuin kon hebben om van alles te kweken.

Al snel zagen we een tussendoor-straatje naar een huis. We kwamen toen in een sfeervolle subtropische tuin. Het bleek de voortuin van Bert te zijn. Hij heette ons welkom en begon direct ons te vertellen over zijn cactussen, vijgenboom en andere prachtige struiken en bomen. Maar we kwamen voor de sneeuwklokjes , waar stonden die dan? Jawel hoor, langs het huis kwamen we in een grote tuin vol met planten. We gingen eerst naar de schuur voor koffie met koek en de lezing.

Er zijn bijna 20 soorten/rassen die allen tesamen bestaan uit wel 2000 variëteiten, met prijzen per bol van 25 cent tot 250 euro of nog hoger …..

We hoorden dat de galantus elwezii, ook wel het Turkse sneeuwklokje genoemd, het eerste bloeit in het jaar. Deze soort herken je aan de bladeren die in elkaar gekruld staan net als prei.

De galanthus nivalis, de wijdst verspreide soort, bloeit later, vaak de 2e week van februari. Deze sneeuwklok kun je gemakkelijk herkennen aan de 2 blaadjes die in een v vorm tegenover elkaar staan.

De galanthus plicatus is een zeldzaam soort met een bladstand net als de nivalis, maar heeft dan een aan de zijkant omgekruld blad en vaak een grijze middenstreep. De mooiste en grootste verschillen vinden we in de bloemen. Bijvoorbeeld het aantal bloembladeren, de groentekening daarop, of de groen- geelverkleuring op het vruchtbeginsel. Ook grootte, hoogte en tekening van de bloem of bloeiperiode kan variëren. Voor deze soort gelden soms astronomische bedragen.

Na de lezing zijn we de soorten die in de tuin stonden gaan bekijken.

We konden met een spiegeltje binnenin de bloemetjes kijken om de tekening goed te zien.

Tenslotte kochten we nog wat verschillende soorten sneeuwklokjes .

Dit klokje met het mooie gele vruchtbeginsel was voor mij helaas te duur!

We kunnen terugkijken op een leerzame, koude maar zonnige ochtend en een gezellige terugreis!

Trudy de Jonge-Bijl

klik op een foto voor een vergroting
met dank aan Patricia Niewold en Wim Nagel voor de foto's

februari lezing: Het ontstaan van het Veenweidelandschap - Hans Blom

Op dinsdagavond 14 februari, Valentijnsdag, kwamen 34 aanwezigen luisteren naar de heer Hans Blom.

Deze natuurgids houdt zich bezig met duurzaamheid en is graag in de natuur. Hij vertelde gepassioneerd over hoe de aarde van vier en een half miljard jaren geleden tot nu is veranderd. De grootste veranderingen hebben zich voorgedaan vanaf het moment dat, ongeveer 150.000 jaar geleden de mens hier zijn intrede deed. Die veranderingen zijn goed zichtbaar in het huidige landschap.

11.000 jaren geleden liepen hier op het toendra land wolharige mammoeten rond, daar zijn sporen van gevonden.

Via geprojecteerde kaarten werd duidelijk dat er na de laatste ijstijd zoet water vanuit het noorden kwam (smeltwater) en er, door zandstormen op de zandvlakte van het gebied waar nu de Noordzee zich bevindt, duinen werden gevormd.

Daarna volgde uitleg over de processen die hebben geleid naar het nieuwe land zoals wij dat nu kennen. De omgeving van Gouda met de Reeuwijkse- en Nieuwkoopse plassen hebben vorm gekregen na de ontginning en daardoor veranderde het landschap. Turf steken was een manier om geld te verdienen, via een diapresentatie zagen we hoe hard men moest werken om de kost te kunnen verdienen. Door deze activiteit hebben de polders hun huidige vorm gekregen.

Veel namen in de steden herinneren nog aan deze tijd, de Turfsingel en de Turfmarkt in Gouda zijn daar goede voorbeelden van.

Tot op de dag van vandaag is het landschap rondom Gouda onderhevig aan verandering, het land daalt ongeveer 1,5 cm. per jaar waarop het waterpeil eveneens weer wordt verlaagd. Een proces dat niet eeuwig kan doorgaan.

 

Na de pauze werd een diapresentatie gegeven en maakten we kennis met het Lusthof De Haeck, gelegen nabij de Nieuwkoopse plassen. Een prachtig gebied met ontzettend veel flora en fauna die werden getoond in de vier jaargetijden.

Er is geen bebouwing, wel een moestuin, hetgeen veel planten opleverde die toepassingen hebben als geurbrengers of een genezende werking hebben (smeerwortel) en er zijn sporen van een vroegere siertuin.

Veel van de getoonde planten werden door de aanwezigen herkend en benoemd, maar er waren ook veel planten waar men het antwoord schuldig op moest blijven. De heer Blom deelde zijn kennis met plezier en vertelde verhalen over het land, de dieren, mensen en gewassen.

Als laatste presenteerde hij een filmpje van een otter, gespot op de Haeck, een teken dat het milieu hier goed op orde is.

 

Een leuke lezing die door de bezoekers werd gehonoreerd met een gemiddelde 8.

Op 13 mei kunnen we, tijdens een rondleiding, met eigen ogen al deze pracht gaan zien!

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Op woensdagavond 11 januari waren er ca. 45 leden van de afdeling Groei&Bloei Gouda bijeen voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst.

Na de koffie hield de voorzitter Marianne Dogterom een praatje over de komende activiteiten waarna zij het woord gaf aan Patricia Niewold van de excursiecommissie. Patricia gaf ons een inkijkje in het nieuwe programma voor 2017. Dit jaar is er een tweedaagse reis naar Nijmegen en het Kleverland net over de Duitse grens. Deze reis is op 7 en 8 juli en inschrijving is reeds mogelijk.

Daarna volgde er een wervelende quiz onder leiding van Joke Kraal en met medewerking van Marianne Dogterom en Johan van Dongen. De vragen waren gerelateerd aan aan de lezingen van 2016 en gaven een kleine terugblik op het geheel. Beide ‘medewerkers’ van Joke gaven steeds een antwoord op de door Joke gestelde vraag waarbij een van twee antwoorden de juiste was. Johan wist met zijn anekdotische antwoorden af en toe de toehoorders om de tuin te leiden en hen te verleiden tot een foute keuze. Er waren vragen over vlinders, planten en wat ‘oude’ feitjes zoals o.a. een vraag over de toepassing van bananenschillen voor het verbeteren van je rozen naar het idee van Klazien uit Zalk. Er waren 12 vragen maar uiteindelijk ging Emily Looijenstein er met de eerste prijs vandoor met 11 juiste antwoorden. Al met al een heel geslaagde avond en een goed begin van het Groei&Bloei jaar.

My Great Web page
meer
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL