Activiteiten & Actueel

Terugblik bijeenkomst Zaai- en stekgroep - 6 mei 2019

Op maandagmiddag 6 mei kwamen de leden van de zaai- en stekgroep Gouda e.o. bijeen om de gezaaide plantjes onderling te ruilen.

Dit gebeurde bij een van de leden Simone Abel te Haastrecht. Simone beschikt over een prachtige grote tuin waarin helaas ook de buxus is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor lavendel. Er is voldoende parkeergelegenheid en iedereen kan na aankomst zijn of haar planten buiten zetten.

Door onze gastvrouw werden we verwelkomd met koffie of thee en heerlijke zelfgebakken appeltaart. Na wat bestuurlijke mededelingen was het tijd om naar buiten te gaan en ons te verdiepen in hetgeen er allemaal klaarstond. Wat was het weer ongelooflijk veel! Alles stond er fris groen bij.

Evenals bij de ruilbeurs die in het voor- en najaar wordt gehouden, vertellen de leden over de zaailingen of stekken die ze hebben meegebracht. Als iedereen dit gedaan heeft dan volgt de ruil. Ieder pakt wat van zijn/haar gading is en vult een eigen doosje of kratje hiermee. Over het algemeen blijft er weinig over wat dit keer door een vertegenwoordiger van de tuinambassadeurs is meegenomen voor een bijeenkomst waar zij aan deelnemen.

Een greep uit hetgeen aanwezig was dit jaar

- Kantbloem – Ammi majus

- Zinnia’s in div. maten en kleuren

- 2-jarig Judaspenning

- Cosmea in diverse kleuren

- Turkse papaver, papaver Black Swan en andere papaversoorten waaronder meerjarige

- Boerenorchidee – Schizanthus wisetonensis in diverse kleuren

- Cerinthe Major purpuascens

- Convulvus

- Vlasleeuwebek

- Agaratum koustonianum Dondo white

- Lathyrus blauw

- Primula candelabra

- Titonia rotundifolia – mexicaanse zonnebloem

- Catananche caenulea

- Salvia w.o. blauwe Patens en een paarse soort

Aan stekken waren er de doornloze braam en een witte muurbloemsoort.

Verder nog wat ui soortjes, bonen, kleine witte aubergine Eierbaum en de beroemde tomaten van Corrie.

Al met al weer een heel geslaagde bijeenkomst met dank aan de gastvrouw.

In september komt de groep weer bij elkaar om e.e.a. te bespreken en in het volgende voorjaar bespreken we weer wat we gaan zaaien. Verder staan er nog een aantal bezichtigingen van tuinen op het programma voor de zomer. 

Lezing Marokko, de natuur van de Hoge Atlas - Jan Blokland - 16 april 2019

Voor de lezing over Marokko van Jan Blokland mocht de lezingencommissie slechts 17 mensen verwelkomen. Het gegeven dat andere evenementen, zoals voetbal, werden uitgezonden zal daar wel een rol in hebben gespeeld. 

Marianne Dogterom heette iedereen welkom en vroeg aandacht voor een aantal activiteiten tijdens de zomertijd. Zo is de excursie van 11 mei verzet naar september en kan men nog inschrijven voor de tweedaagse reis naar Friesland op 2 en 3 augustus!

De lezing over Marokko was het reisverslag van een wandelvakantie in de hoge Atlas, dat ligt aan de oostkant van het land. Het verhaal begon in Marrakech, een heel oude stad waar volgens de spreker ontzettend veel mensen wonen. We zagen prachtige, zeer oude poorten die wij alleen nog maar kennen van plaatjes uit de middeleeuwen. Een geheel andere wereld met prachtige gebouwen in Moorse stijl trokken aan ons voorbij. In de stad zijn vooral veel markten, veel nering en ezeltjes met karretjes en verder de Minaretten en paleizen waar men zo naar binnen kan lopen, soms is er slechts alleen nog een ruïne over en hoge muren met bovenop de ooievaars. Binnen zagen we prachtige plafonds en deuren van  houtsnijwerk en gips.

Daarna kregen de bezoekers een indruk van het leven van de bewoners van het Rifgebergte, bepaalde gedeelten konden nog met de auto worden bereikt maar het grootste deel van de reis moesten de deelnemers lopen. De wilde oleanders bloeiden volop en zorgden voor prachtige plaatjes. De Berberbevolking, ooit verdreven naar de bergen door de Arabieren, bewonen armoedige huisjes die worden gebouwd op de ‘slechte’ stukken land, de betere gronden worden gebruikt voor akkers waar men groente en kersen- en walnotenbomen teelt. 

De watertoevoer wordt geregeld via watergoten zowel voor de bewoners als voor de tuinen en voor de vele geiten die voor hen heel belangrijk zijn. De bloemen in het gebied zijn meestal erg klein maar wel heel mooi met soms felle kleuren, prachtige leeuwenbekjes en ook veel distels met hun eigen charme. De deelnemers aan de wandeling sliepen buiten, dat was wat minder comfortabel dan men wellicht had verwacht, maar het uitzicht vanaf het balkon was spectaculair met wolkenvelden, sneeuw en de ruige bergen! Onherbergzaam, ruig, zwaar om te lopen met planten met kleurrijke bloemen en scherpe punten die ervoor zorgen dat ze niet worden aangevreten, dit alles op een hoogte van 3200 meter, koud en nat, brrr. De deelnemers hadden lastdieren mee voor het eten onderweg en overal kletterend water vanaf  hoge bergen en met dammetjes om het water naar de huizen te geleiden. Middenin het gebied ook een mooi dorpje met een hotelletje en helihaven waar men de wintersport kan beleven! Groene dalen, weilanden met orchideeën en koolzaad, valeriaan, steenroosjes en vooral kleine bloemetjes vol kleuren en schorpioenen heel gevaarlijk en opletten dus! Na mei komt de droogte en zo zagen we droge rivierbeddingen waar enge padden te zien zijn van wel 9 cm. Na de pauze ging de reis verder op een hoogte van 2900 meter en ook daar waren zelfs nog gentiaanachtige plantjes en andere bloeiende plantjes. Ook hier weer buiten slapen bij een temperatuur van -10 tot -15 graden, ook daar wonen nog mensen in woongemeenschappen. Vervolgens moest er nog meer geklommen worden naar een berghut op een hoogte van 3800 meter, dat was echt klauteren langs de hagedissen en veel groen, bloempjes waaronder de bremraap, deze heeft geen stengels, alleen bloemen, de zaadjes vallen op de grond en komen soms pas na 9 jaar weer op, verder zagen we de Ganzerik met gele bloempjes met een doorsnede van 3 cm., verder groeide daar ook de Brem. Vervolgens ging het gezelschap op weg, terug naar Marrakech langs ijs en sneeuw en ook dan weer bloempjes zoals het leverbloempje en witte pollen bloemen. In de stad bekeek men de ommuurde tuin van Majorelle, een speciale beleving met veel gele en blauwe bloemen, witte Krimi’s, grillige bomen, bloeiende cactussen, palmen, kleurrijke potten en prachtige vijvers met typische flora.

Om half tien was de lezing afgelopen, de bezoekers hebben genoten, vooral van de diversiteit aan bloemen en gebouwen, de waardering voor de lezing was hoog.

Voorjaars ruilbeurs bij Ernst Baas in Waddinxveen - 13 april 2019

Deze zaterdag was het weer niet al te best maar gelukkig konden we binnen staan bij Ernst Baas in Waddinxveen. Altijd een fijne locatie want iedereen kan gemakkelijk parkeren en er is voldoende ruimte om zowel binnen als buiten de planten neer te zetten.

Deze keer waren er ca. 20 aanwezigen waaronder enkele nieuwkomers. Ook waren er twee nieuwkomers die wat aan de (te late) kant waren nl. aan het eind van de uitdeelochtend. Mochten er de volgende keer weer mensen nieuw zijn: let op we beginnen met koffie om 10 uur en zetten de planten neer. Zo kan iedereen nog even bijpraten en alvast al het moois bewonderen.

Om half 11 nam de voorzitter Marianne Dogterom het woord en nodigde iedereen uit om iets over zijn/haar meegebrachte planten te vertellen. Iedereen heeft altijd wel een label in de potjes gezet, maar mocht dit vergeten zijn dan zijn er labels te verkrijgen om dit nog op te schrijven. Daarna begon het ruilen met voor elk wat wils. 

Als het ruilen achter de rug is keert iedereen weer tevreden huiswaarts. 

Deze keer was er weer een grote variëteit aan planten. Zo had Ronald zijn Hazenstaart (Lagurus ovatus) gesplitst en was er voor de liefhebbers een flinke pol. Patricia had een grote hoeveelheid dahlia’s meegenomen die gretig aftrek vonden. Frans had weer zoals meestal iets bijzonders meegenomen nl. dotters die je niet snel ziet bij een ruilbeurs. Soms was er maar een plant die overbleef bijv. de muurbloem van Kees. Deze vond echter ook nog een nieuw thuis.

Al met al weer een geslaagde ochtend. 

Lezing De tuin in alle seizoenen en een blik achter de Vlinderhof - Hans van Horssen - 27 maart 2019

Op woensdagavond 27 maart 2019 hebben bijna 50 bezoekers genoten van de lezing van Hans van Horssen. De lezing werd zeer gewaardeerd, er werden hoge cijfers (zelfs tienen kwamen voorbij) gegeven voor de inhoud en voor het enthousiasme van de heer van Horssen, een zeer geslaagde avond!

Voor Hans van Horssen is de natuur de inspiratiebron voor het samenstellen van tuinen en ook voor zijn foto’s waar de toehoorders ook volop van konden genieten.

Zijn tuinontwerpen omvatten niet alleen het maken van borders maar daarnaast neemt hij ook de omgeving op in zijn ontwerpen. Een grasveld afgezet met een heg aan de zijkant waarlangs een doorkijk ontstaat naar het aanliggende weiland waardoor de tuin veel groter lijkt te worden is hier zo’n toepassing van.

De 3D ontwerpen voor zijn tuinen maakt dat men direct kan zien hoe de tuin past bij het huis en de omgeving.

Na deze introductie kregen de toehoorders een vloedgolf aan informatie over zich heen. Kleuren, bladcontrasten, bloeiende bloemen en wuivende grassen en de combinaties daarvan in de borders. Van elk genoemd voorbeeld werden ideeën aangereikt, planten in variaties waar wij nog nooit naar hebben gekeken blijken prachtige composities te vormen met grassen die wuiven in de wind en vooral in het najaar interessant zijn in de tuin. De foto’s die wij voorbij zagen komen bleken allemaal prachtig om naar te kijken, we hebben genoten van zijn kijk op tuinen, zijn foto’s en verhalen.

Na de pauze kregen we foto’s te zien van de Vlinderhof, deze tuin ligt vlakbij Vleuten en is geheel door 36 vrijwilligers opgebouwd, dit met behulp van ervaren tuinontwerpers, waaronder de heer van Horssen. Het hele proces werd met behulp van foto’s en informatie voor het voetlicht gebracht. 

Ook is er veel aandacht besteed aan de biodiversiteit in deze tuin, veel planten, bomen en struiken maar ook dieren die wij voorbij zagen komen, hommels, vlinders en vogels. Het is zeker de moeite waard eens een kijkje te gaan nemen in de Vlinderhof!

Tegel eruit, plant erin bij Intratuin Zevenhuizen - 23 maart 2019

 

De actie Tegel eruit, plant erin had enorm veel belangstelling. Er zijn ca. 210 tegels ingeleverd waarvoor per ingeleverde tegel 2 gratis planten meegenomen konden worden. Samen met Tuinambassadeurs Steenbreek Gouda heeft Groei&Bloei Gouda eo informatie gegeven over het vergroenen van tuinen. Hiervoor was veel belangstelling evenals voor de adviezen over de planten. Er  werd informatie verstrekt over Gardenista, over de mogelijkheden bij Groei&Bloei qua lezingen, excursies enz. Hopelijk heeft deze dag weer bijgedragen aan een groener Nederland.

Excursie Leliekwekerij Double Check Lily, Moerkapelle - 8 maart 2019

Met een groep van 20 personen werden we ontvangen door Jacob Evers, grondlegger en eigenaar van de leliekwekerij. Het bedrijf, waar tot 45 jaar geleden groenten werden geteeld, is sindsdien enorm uitgebreid en men kweekt er nu lelies met name voor de export naar Aziatische landen. 

Tijdens de rondleiding werd door de heer Evers uitvoerig ingegaan op alle vragen van de zeer geïnteresseerde groep. 

De lelie is van oorsprong geen Nederlands product maar komt waarschijnlijk uit het Midden Oosten, Ethiopië en Zuid-Afrika (waar ze nog in het wild groeien). 

Bij deze kwekerij worden gedurende 52 weken lelies geproduceerd. Elke cyclus (van bol tot bloem) duurt 10 weken.  Om het hele jaar te kunnen produceren wordt de bol ‘gefopt’, de leliebollen worden verpakt en opgeslagen in koelcellen bij -1 gr. Zodra ze ontdooid zijn en de temperatuur oploopt, gaat de bol groeien en bloeien. 

Aan het eind van de rondleiding werd de groep nog onthaald op koffie/thee met ‘Moerkapelse meiden’ een roze, zoete lekkernij. Last but not least kreeg elke deelnemer bij vertrek nog een prachtige bos lelies mee naar huis, in een kleur naar keuze.

Het was een zeer geslaagde en interessante eerste excursie van de afdeling Gouda e.o. van het Groei & Bloei jaar 2019. 

Lezing De beleving van kleur in de tuin - Martje van den Bosch - 12 februari 2019

Op dinsdagavond 12 februari 2019 hebben 67 bezoekers genoten van de lezing van Martje van den Bosch over kleuren in de tuin, een prachtige opkomst.

Bij afwezigheid van de voorzitter vertelde Hanny Verbakel over de zeer geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is uitleg gegeven over de actie Steenbreek. Op 23 maart geeft Intratuin in Zevenhuizen, in ruil voor een steen of tegel, een plantje cadeau, een leuk initiatief! Het bestuur is verder op zoek naar leden die zich willen inzetten voor de vereniging. Er worden door  diverse commissies regelmatig mensen gezocht voor allerlei activiteiten zoals b.v. de stekjesmarkt. Het vraagt niet veel tijd, af en toe een uurtje helpen is al voldoende. Het bestuur ziet aanmeldingen graag tegemoet!

Op woensdag 27 maart is de jaarvergadering, deze begint om 19.30 uur, om 20.00 is er een korte pauze en om 20.15 uur begint de lezing van Hans van Horsen over de tuin in alle seizoenen. U bent weer zeer welkom!

Martje van den Bosch is filosofe,  een aantal jaren geleden heeft zij haar baan als docent filosofie aan de universiteit opgezegd en is vanaf die tijd fulltime bezig met haar tuin.

Haar eerste vraag was: ‘Wat doet de tuin met je, hoe beleef je de kleuren’?  Dat begint met waarnemen, wat zie je? Hoe beleef je de kleur? Wat wil je zien? Waarom huilen mensen bij een bepaalde border en anderen juist niet?

De bezoekers kregen de ‘kleurencirkel’ voorgeschoteld en vervolgens werd alleen nog gesproken over beïnvloeding van kleuren op elkaar en dat wat je naast elkaar zet heel belangrijk is. Kleuren versterken elkaar, contrasteren met elkaar en maken zo de tuin spannender maar soms ook onrustiger. ‘Ton sur ton’, in dezelfde kleuren brengen juist rust.

Zoek de juiste kleur voor jezelf – vrouw – man – jong – oud, een ieder heeft bepaalde voorkeuren voor een kleur. Er zijn enorm veel omstandigheden die maken van welke kleur je het meest houdt.

Martje vertelde dat kleur invloed heeft op gedrag, rood staat voor alert, heftig temperament, je lichaamstemperatuur gaat omhoog in een rode omgeving. Blauw is verkoelend, bij paniek wordt je er rustig van, blauw is ook treurig (The Blues hebben).Geel heeft een negatieve lading, staat voor lafheid/verraad en van geel ga je beter rekenen! Groen brengt tevredenheid, evenwicht, een plek waar je wilt blijven.

Oranje is de kleur van feest, bruin, een vorm van oranje, staat voor huiselijkheid, reinheid, vlekkeloosheid, afstandelijkheid en een beetje voor saaiheid.

Wat is voor jou een goede kleur, ga op zoek!

Met behulp van prachtige foto’s werd duidelijk hoe de tuin mooier kan worden gemaakt, niet alleen met kleuren maar ook met variaties van vormen. 

Zij maakt b.v. gebruik van lange toortsen met daaronder planten met ronde vormen in dezelfde kleuren met soms wat witte randjes, de mogelijkheden zijn oneindig groot. De bezoekers van de lezing waren ter plekke al bezig hun borders anders in te richten!

Een hele leuke lezing die door de bezoekers hogelijk werd gehonoreerd met een gemiddelde 8/9.

Nieuwjaarsbijeenkomst in De Ark in Reeuwijk

De nieuwjaarsbijeenkomst van onze afdeling, traditiegetrouw in de Ark te Reeuwijk, werd op 16 januari bezocht door ongeveer 40 leden. Het jaar 2019 is voor onze afdeling een jubileumjaar en daarom werden de leden verrast met gebakjes met een chocolade ‘80’ op een stukje marsepein. Onze afdeling mocht, vanwege het jubileum, ook de hoofdredacteur van het

Blad Groei & Bloei verwelkomen in de persoon van Jasker Kamp.  

Na het uitwisselen van goede wensen opende onze voorzitter Marianne Dogterom de bijeenkomst en sprak vervolgens een welkomstwoord uit. Zij vestigde de aandacht op de vele activiteiten van het komende jaar en de verrassing die het bestuur aanbiedt i.v.m. het 80-jarig jubileum.

Na de introductie konden de leden genieten van de presentatie over ‘Steenbreek’ door Christa Schut.Zij is een van de 10 tuinambassadeurs die voortgekomen zijn uit de cursus die gegeven is door de IVN en de KNNV met ondersteuning van Groei & Bloei.

Steenbreek is een initiatief dat wordt ondersteund door gemeenten, waterschappen en het bedrijfsleven. De klimaatverandering betekent o.a. dat er steeds meer hoosbuien zijn waardoor wateroverlast ontstaat. Gouda is een stad die daar veel last van heeft. De deelnemende organisaties delen hun kennis en richten zich op het veranderen van het bewustzijn met de hoop dat iedereen de eigen leefomgeving gaat vergroenen. Bewezen is dat mensen hun leefomgeving meer gaan waarderen als deze groener is.

De tuinambassadeurs zijn op zoek naar nieuwe ambassadeurs om het groener maken nog meer te kunnen promoten. Drie leden van Groei & Bloei zijn nu reeds tuinambassadeur, maar wij willen dit aantal heel graag verhogen.

Op zaterdag 23 maart is er bij Intratuin aan de Bredeweg in Zevenhuizen aandacht voor Tegel eruit, plant erin!, in samenwerking met Groei & Bloei.

De excursiecommissie heeft twee nieuwe leden en deze dames, Trudy de Jonge en Marieke de Klerk, hebben een prachtig programma samengesteld waarvan we allemaal vast erg gaan genieten. 

De eerste excursie begint op 8 maart, deze gaat naar Leliekwekerij ‘Double Check’. 

Op zaterdag 11 mei staat Tuin Boschwijk te Soest op het programma. Zaterdag 8 juni gaat de reis naar Kruidentuin en museum Veldzicht in Noordwijk en Émely’s tuin in Oud Ade. 

De tweedaagse excursie gaat dit jaar naar Friesland waar tuinen en kwekerijen zullen worden bezocht. Als laatste kunt u op 5 oktober mee naar Kasteel  Duivenvoorde in Voorschoten. Alleen de tweedaagse reis gaat met de bus, de andere excursies zijn met eigen vervoer of gezamenlijk rijden. Het programma kunt u lezen op de Opens external link in new windowsite

Vanwege het 80-jarig bestaan biedt het bestuur de leden een bezoek aan Gardenista aan, het landelijk evenement dat georganiseerd wordt bij Kasteel Ophemert. Het bestuur biedt de busreis aan en een kopje koffie met gebak. De leden betalen alleen de toegangsprijs van € 6.

Boek snel, de animo voor de reisjes is groot!

De lezingencommissie presenteerde vervolgens het programma; er zijn ook dit jaar weer in totaal 5 leuke en interessante lezingen voor u geboekt. 

Op 12 februari starten wij met een lezing van Martje van den Bosch, zij vertelt over kleurbeleving in de tuin. Zij is filosofe en geeft tips over kleurnuances en plantenkeuzes.

Woensdag 27 maart vertelt Hans van Horssen over de tuin in alle seizoenen,

Een hele bijzondere lezing is op dinsdag 16 april door Jan Blokland over het Atlas gebergte in Marokko, een land, voor ons, vol onbekende flora en fauna.

Na de zomerstop hebben we nog twee lezingen voor u klaar staan, op woensdag 9 oktober vertelt Gerard van Buiten u alles over ‘Hoe hard is winterhard’ en hoe kunt u ervoor zorgen dat uw dierbare planten de winterkou overleven!

De laatste lezing van het seizoen is op 12 november, J. Dansen is de spreker en hij vertelt hoe u meer vogels naar uw tuin kunt lokken!

Ook de lezingen kunt u nu al bekijken op de Opens external link in new windowsite.

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat