Gouda

Lezing "Dutch Wave" door Hans Ringers

Op woensdagavond 19 oktober 19.30 uur bij Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z. 11B, 2801 SB Gouda.(achter het pand van Sanidrome).

Deze lezing sluit goed aan bij de geslaagde excursie naar de Vlindertuin in het Maximapark te Vleuten die op vrijdag 7 oktober plaatsvond. 
De term Dutch Wave kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van o.a. het weven van hoge en lage planten door elkaar.

Piet Oudolf,  Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming. 
Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, die het hele jaar door de moeite waard zouden zijn. Hiermee creëerden ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland. 

Piet Oudolf is waarschijnlijk de meest invloedrijke tuinontwerper van Nederland en in het buitenland misschien nog wel beroemder dan hier en de belangrijkste vertegenwoordiger van de Dutch Wave. 
Piet: “planten zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit”.  
De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland, o.a. Pensthorpe, Scampston Hall en tuinen in Duitsland van zijn hand, komen vanavond voorbij. 
Ook wordt er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: Dutch Wave.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.

De volgende lezing is op woensdag 16 november over Bijzondere Bollen en Knollen door Harry Jens. Bericht volgt,

Kerstworkshop - vrijdag 9 december a.s.

Hanneke van Popering geeft deze kerstworkshop op vrijdag 9 december van 19.30 -21.30 uur in De Kade te Gouda

Het lijkt nog ver weg maar over nog geen 2 maanden is de kerstworkshop daar.
In verband met het huren van de locatie – DE KADE in Gouda – willen we graag tijdig weten hoeveel deelnemers er zijn. Dit is ook van belang voor de inkoop van materiaal.

Hanneke heeft in het voorjaar een leuke workshop gegeven en ook dit keer gaat ze met ons een apart kerststuk maken.
Tijdens deze workshop maken we op een platte schaal/bord in een basis van steekschuim een speels kerststuk met rode cornus takken en een schikking van kerstgroen met rozen, afgewerkt met diverse grote/kleine kerstballen.

Meer informatie en voor opgave zie de website. Opgeven graag zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 1 december