Planten- en zadenruilbeurs - zaterdag 16 oktober 2021 - 10.00 uur tot 11.30 uur

Adres: Hoveniersbedrijf Ernst Baas Henegouwerweg 113, 2741 JZ Waddinxveen

Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, organiseert de afdeling Gouda een planten-, stekken- en zadenruilbeurs op een zaterdagochtend. In 2021 heeft de voorjaarsruilbeurs helaas niet kunnen plaatsvinden. De najaarsruilbeurs wordt georganiseerd op zaterdag 16 oktober.

Leden brengen dan plantmateriaal, bollen of zaden uit hun tuin mee.
Plantjes staan voor zover mogelijk in potjes (met naamsteker), zodat  de wortels niet uitdrogen en het materiaal ook niet direct bij thuiskomst de grond in moet. Naamstekers zijn vooral tijdens lezingen mee te nemen.

Zo'n plantenruilbeurs begint om 10 uur met het aandragen door de leden van hun planten e.d., het drinken van een kopje koffie en kijken wat  meegebracht wordt.
Vervolgens vertelt een ieder kort wat hij/zij meegebracht heeft met de voor- en nadelen en bijzondere eigenschappen van deze plant. Als al het kleurrijks aan bod gekomen is mag ieder uitzoeken wat hij/zij mee wil nemen.
Na afloop neemt iedereen zijn eigen eventueel overgebleven spullen mee.
Zo tegen half 12 is het meestal weer afgelopen en is iedereen weer naar huis om zijn ‘schatten’ in de grond te zetten.

Ook als u zelf niets te ruilen heeft, mag u gerust komen en wellicht neemt u toch nog wat plantjes mee naar huis. De ruilbeurs is dé manier om uw tuin met leuke, nieuwe soorten te verrijken. De beurs is in principe alleen voor leden.

Excursie: Paddenstoelenwandeling - zaterdag 23 oktober 2021 - 9.00 uur tot 13.00 uur

Op zaterdag 23 oktober gaan we naar het bijzondere oude bos van het landgoed Nimmerdor (bij Amersfoort) waar IVN-gidsen ons leiden op de paddenstoelenwandeling. We vertrekken om 9.00 uur met eigen vervoer vanaf: Groenhovenpark, Heuvellaan 1, 2803 DN Gouda.

De prijs voor leden is € 16,--, niet-leden € 18,50, incl. vervoer, entree, koffie/thee en gebak. Het minimaal aantal personen is 15 en het maximum is gesteld op 20 personen.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is ongeveer 4 km.

De gids vertelt over de bouw van de paddenstoel en op welke kenmerken je moet letten om te bepalen welke paddenstoel het is. Hoed, lamellen, buisjes, sporen, het zijn allemaal kenmerken waaraan je paddenstoelen kunt herkennen. Het is aan te raden om een spiegeltje mee te nemen, dan kun je gemakkelijker de onderkant van de paddenstoel bewonderen.

De wandeling begint 10.00 uur, maar ervoor drinken we nog koffie/thee met gebak in restaurant Zuiver in de buurt van het bos.

Aanmelden uiterlijk 15 oktober 2021

Jaarvergadering voor leden - woensdag 27 oktober 2021 - 19.30 uur tot 20.00 uur

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

Hieronder vindt u de uitnodiging met de agenda voor de komende ledenvergadering en overige vergaderstukken. Lees ze hier of download ze naar uw computer en lees ze daar, print ze uit en neem mee. De jaarvergadering is alleen voor leden.

Het financieel jaarverslag en de korte uitleg daarover kunt u opvragen bij de penningmeester Emily Ganzeveld.

Na de vergadering is er om 20.15 uur de lezing 'Heerlijke herfst' door Gerard van Buiten.

Lezing: Heerlijke herfst - Gerard van Buiten - woensdag 27 oktober 2021 - 20.15 uur tot 22.00 uur.

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

Voor veel mensen is de herfst het einde van het tuinseizoen, ze kijken met weemoed terug naar het vrolijke voorjaar en de uitbundige zomer. Maar wat een weelde kun je hebben in je herfsttuin! Sommige bomen, struiken en zelfs vaste planten hebben de prachtigste herfstkleuren. Hoe ontstaan die kleuren eigenlijk, en hoe komt het dat de herfstkleuren het ene jaar mooier zijn dan het andere?  Late bloeiers, planten met bijzondere vruchten en zelfs echte herfstgeuren. Herfst, ik krijg er al weer zin in!

Gerard van Buiten, hortulanus van de Utrechtse Botanische Tuinen is meer dan 40 jaar in de weer met planten en altijd op zoek naar onderhoudsarme beplantingen voor elk formaat tuin. Hij schrijft sortimentsartikelen voor het vakblad Tuin en Landschap en geeft regelmatig lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen.

Workshop: Het maken van een bollenmand in lagen - vrijdag 29 oktober 2021 - 9.00 uur tot 13.00 uur

Op vrijdagochtend 29 oktober vertrekken we om 9.00 uur met eigen vervoer vanaf Groenhovenpark, Heuvellaan 1, 2803 DN Gouda.

De prijs voor leden is € 25,--, niet-leden € 28,75, incl. meerijden, materiaalkosten, vervoer gevulde mand en koffie/thee. Het minimaal aantal personen is 12 en het maximum is gesteld op 20 personen.

We gaan met elkaar naar Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk (waar wij voorjaar 2019 geweest zijn), nu om een bollenmand in lagen te gaan maken. We vertrekken met eigen vervoer vanaf

De manden worden naar bloeitijd van de bollen in lagen gevuld. Daar bovenop komen winterviolen zodat de manden ook in de winter een vrolijke aanblik geven. Tevens zijn er bloembollen (direct van de kweker) te koop!

Aanmelden uiterlijk 21 oktober 2021

Lezing: Bijzondere bollen, knollen en wortelstokken - Harry Jans - woensdag 17 november 2021 - 19.30 uur tot 22.00 uur

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

Naast de overbekende bollen zoals de tulp, hyacint, krokus en narcis zijn er vele onbekende, maar mooie bollen en knollen voor de tuin. Vaak kent men deze soorten niet of nauwelijks maar de keuze is enorm. Naast het tonen van niet alledaagse soorten van o.a. Corydalis, Fritillaria, Colchicum, Muscari, Allium, Narcissus, Lilium, Arisaema, Crocus, Iris, Trillium etc. zal ook de cultuur in de tuin, trog of pot aan de orde komen. U zult zien dat er nog heel wat leuk zogenaamd bijgoed is om uw tuin mee op te fleuren.