Gouda

Jaarvergadering voor leden - woensdag 6 april 2022 - 19.30 uur tot 20.00 uur

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

De jaarvergadering is alleen voor leden.

Op de website vindt u:

  • Uitnodiging en agenda
  • Notulen jaarvergadering 27 oktober 2021
  • Jaarverslag 2021

Het financieel jaarverslag en de korte uitleg daarover kunt u opvragen bij de penningmeester Emily Ganzeveld.

Na de vergadering is er om 20.15 uur de lezing 'Klimaatveranderingen (in de tuin)' door  dhr. Neeldert van der Laar.

 

Lezing: Klimaatverandering in de tuin - woensdag 6 april 2022 - 20.15 uur tot 22.00 uur.

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

De laatste tijd hebben we te maken met klimaatveranderingen. De winters van vroeger zijn er niet meer maar wel ervaren we steeds langere droge periodes en ook meer en meer heftige buien, waar vooral de steden steeds meer overlast van hebben.
De heer Neeldert van Laar, afdeling educatie van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, komt deze avond hierover vertellen. 
Wellicht heeft hij ook tips voor onze tuinen.

Excursie: Huis te Manpad in Heemstede en de Historische Tuin/Veiling in Aalsmeer - zaterdag 9 april 2022 - 9.15 uur tot 17.00 uur

We vertrekken om 9.15 uur met eigen vervoer vanaf: Groenhovenpark, Heuvellaan 1, 2803 DN Gouda.

De prijs voor leden is € 35,--, niet-leden € 40,-- incl. vervoer, entree, koffie/thee. Het minimaal aantal personen is 12 en het maximum is gesteld op 15 personen.

We gaan als eerste naar het Huis te Manpad in Heemstede, dat al vanaf de zeventiende eeuw wordt gewaardeerd als een 'plek van plezier en ontspanning'. De diverse biotopen in het park zorgen voor een grote biodiversiteit. 
Tijdens de rondleiding in het park krijgen we informatie over de beplanting van de tuin en de architectuur en geschiedenis van de buitenplaats.

Na de lunch in het Tuinhuis neemt de gids ons mee in 350 jaar Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis in de Historische Tuin en Tuinbouwmuseum Aalsmeer. 
En we krijgen uitleg bij een groot aantal opstallen die een goede indruk geven van diverse werkwijzen in vroeger tijden. 
Tenslotte maken we een ouderwetse veilingsessie op de originele ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930 mee en kunnen we bieden op de producten. 

Lees verder

Aanmelden uiterlijk 31 maart 2022

Nog 2 plaatsen beschikbaar

Floriade 14 april t/m 9 oktober 2022

In Almere geniet je van 14 april t/m 9 oktober 2022 een half jaar lang van groen op Floriade Expo 2022. Je ontdekt groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Duik in het thema ‘Growing Green Cities’ en maak kennis met ontwikkelingen op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats. Mis het niet!

Zie voor meer informatie de website van de Floriade.

Excursie: Japanse Tuin in Park Clingendael in Den Haag - vrijdag 13 mei 2022 - 9.15 uur tot 13.00 uur

We vertrekken om 9.15 uur met eigen vervoer vanaf: Groenhovenpark, Heuvellaan 1, 2803 DN Gouda.

De prijs voor leden is € 17,--, niet-leden € 19,50 incl. vervoer/parkeerkosten, entree, koffie/thee met lekkers. Het minimaal aantal personen is 12 en het maximum is gesteld op 20 personen.

Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. De rondleiding wordt verzorgd door een van de Haagse stadsgidsen. 
De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939).
Meer info over Park Clingendael vind je hier. 

Lees verder.

Aanmelden uiterlijk 11 april 2022

Planten- en zadenruilbeurs - zaterdag 14 mei 2022 - 10.00 uur tot 11.30 uur

Adres: Hoveniersbedrijf Ernst Baas Henegouwerweg 113, 2741 JZ Waddinxveen

Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, organiseert de afdeling Gouda een planten-, stekken- en zadenruilbeurs op een zaterdagochtend. 

Leden brengen dan plantmateriaal, bollen of zaden uit hun tuin mee.
Plantjes staan voor zover mogelijk in potjes (met naamsteker), zodat  de wortels niet uitdrogen en het materiaal ook niet direct bij thuiskomst de grond in moet. Naamstekers zijn vooral tijdens lezingen mee te nemen.

Zo'n plantenruilbeurs begint om 10 uur met het aandragen door de leden van hun planten e.d., het drinken van een kopje koffie en kijken wat  meegebracht wordt.
Vervolgens vertelt een ieder kort wat hij/zij meegebracht heeft met de voor- en nadelen en bijzondere eigenschappen van deze plant. Als al het kleurrijks aan bod gekomen is mag ieder uitzoeken wat hij/zij mee wil nemen.
Na afloop neemt iedereen zijn eigen eventueel overgebleven spullen mee.
Zo tegen half 12 is het meestal weer afgelopen en is iedereen weer naar huis om zijn ‘schatten’ in de grond te zetten. 

Ook als u zelf niets te ruilen heeft, mag u gerust komen en wellicht neemt u toch nog wat plantjes mee naar huis. De ruilbeurs is dé manier om uw tuin met leuke, nieuwe soorten te verrijken. De beurs is in principe alleen voor leden. 

Gardenista 25 mei t/m 29 mei 2022

Het festival wordt gehouden van woensdag 25 t/m zondag 29 mei 2022 op Historische Buitenplaats Den Alerdinck, Den Alerdinckweg 1, 8055 PE te Laag Zuthem bij Zwolle.

Meer info over Gardenista 2022.

Groei & Bloei Open Tuinen Carrousel april t/m september

Het project “Open Tuinen Carrousel” is weer opgestart.

Op de website https://opentuinencarrouselzuidholland.nl is te zien welke tuinen wanneer te bezoeken zijn in ons Groei & Bloei rayon Zuid-Holland-Zuid.