Gouda

Excursie: Vlinderhof Maximapark Vleuten - 7 oktober 2022 - 9.30 uur tot 12.30 uur

We vertrekken om 9.30 uur met eigen vervoer vanaf: Groenhovenpark, Heuvellaan 1, 2803 DN Gouda.

De prijs voor leden is € 10,--, niet-leden € 12,50 incl. vervoer, entree, koffie/thee. Het minimaal aantal personen is 12 en het maximum is gesteld op 20 personen.

De ‘Vlinderhof’ is een bijzondere tuin in de Binnenhof van het Maximapark in Vleuten. 
De ‘Vlinderhof’ heeft de beroemde ‘Dutch Wave’ tuinarchitect Piet Oudolf weten te strikken voor het ontwerp van deze tuin. 
Het is om meerdere redenen een bijzondere tuin, het gaat hier namelijk om een bewonersinitiatief, is ontworpen in samenspraak met de bewoners en wordt ook door de bewoners beheerd! 

Lees verder

Aanmelden uiterlijk 25 september 2022

Planten- en zadenruilbeurs - zaterdag 15 oktober 2022 - 10.00 uur tot 11.30 uur

Adres: Hoveniersbedrijf Ernst Baas Henegouwerweg 113, 2741 JZ Waddinxveen

Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, organiseert de afdeling Gouda een planten-, stekken- en zadenruilbeurs op een zaterdagochtend. 

Leden brengen dan plantmateriaal, bollen of zaden uit hun tuin mee.
Plantjes staan voor zover mogelijk in potjes (met naamsteker), zodat  de wortels niet uitdrogen en het materiaal ook niet direct bij thuiskomst de grond in moet.

Zo'n plantenruilbeurs begint om 10 uur met het aandragen door de leden van hun planten e.d., het drinken van een kopje koffie en kijken wat  meegebracht wordt.
Vervolgens vertelt een ieder kort wat hij/zij meegebracht heeft met de voor- en nadelen en bijzondere eigenschappen van deze plant. Als al het kleurrijks aan bod gekomen is mag ieder uitzoeken wat hij/zij mee wil nemen.
Na afloop neemt iedereen zijn eigen eventueel overgebleven spullen mee.
Zo tegen half 12 is het meestal weer afgelopen en is iedereen weer naar huis om zijn ‘schatten’ in de grond te zetten. 

Ook als u zelf niets te ruilen heeft, mag u gerust komen en wellicht neemt u toch nog wat plantjes mee naar huis. De ruilbeurs is dé manier om uw tuin met leuke, nieuwe soorten te verrijken. De beurs is in principe alleen voor leden. 

Lezing: The Dutch Wave - Hans Ringers - woensdag 19 oktober 2022 - 19.30 uur tot 22.00 uur

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

De term Dutch Wave kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van o.a. het weven van hoge en lage planten door elkaar.

Piet Oudolf,  Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming. 
Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, die het hele jaar door de moeite waard zouden zijn. Hiermee creëerden ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland. 

De lezing wordt gegeven door Hans Ringers.

Lees verder

 

Lezing: Bijzondere bollen, knollen en wortelstokken - Harry Jans - woensdag 16 november 2021 - 19.30 uur tot 22.00 uur

Adres: Biljart en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe O.Z 11B, 2801 SB Gouda

Naast de overbekende bollen zoals de tulp, hyacint, krokus en narcis zijn er vele onbekende, maar mooie bollen en knollen voor de tuin. Vaak kent men deze soorten niet of nauwelijks maar de keuze is enorm. Naast het tonen van niet alledaagse soorten van o.a. Corydalis, Fritillaria, Colchicum, Muscari, Allium, Narcissus, Lilium, Arisaema, Crocus, Iris, Trillium etc. zal ook de cultuur in de tuin, trog of pot aan de orde komen. U zult zien dat er nog heel wat leuk zogenaamd bijgoed is om uw tuin mee op te fleuren.

 

Workshop bloemschikken: Kerststuk maken - vrijdag 9 december 2022 - 19.30 uur tot 21.30 uur

Buurthuis De Kade, Jan Luykenstraat 25, 2806 PD Gouda

Tijdens deze workshop maken we op een platte schaal/bord in een basis van steekschuim een speels kerststuk met rode cornus takken en een schikking van kerstgroen met rozen, afgewerkt met diverse grote/kleine kerstballen.

De prijs voor leden is € 25,--, niet-leden € 27,50, incl. koffie/thee. Het minimaal aantal personen is 8 en het maximum is gesteld op 12 personen.

Toegang voor niet-leden, wanneer het minimum niet gehaald wordt door leden.

Vergeet niet uw snoeischaar mee te nemen.

Aanmelden uiterlijk 1 december 2022

Groei & Bloei Agenda 2023

Net als de jubileumtulp kunnen afdelingen deze agenda's ook bestellen met een extra korting.

In de winkels kost de agenda € 14,95.

Via de website groei.nl kost de agenda € 10,95.

Speciaal voor de afdelingen kost de agenda slechts € 9,95.

Voor de bestelling: Mail naar info(at)gouda.groei.nl en maak van te voren het bedrag van € 9,95 over op rek.nr. NL11 INGB 0000103418 tnv AFD GOUDA VAN DE KON MIJ TUINBOUW EN PLANTKUNDE o.v.v. GB agenda 2023. Vermeld daarbij je lidmaatschapsnummer en de datum waarop de bestelling is gedaan. 

Bestellingen kunnen gedaan worden tot 31 oktober 2022.

Zodra de agenda's bij ons binnen zijn ontvang je hierover bericht.