Gouda

Excursie naar Buitenplaats Hindersteyn in Langbroek op donderdag 17 september 2020.

Van alle geplande excursies voor 2020 was er nog niet één doorgegaan vanwege de beperkingen i.v.m. Covid-19. Toen eind juli werd aangekondigd dat de excursie naar Hindersteyn wel zou doorgaan, was het maximale aantal deelnemers van 20 snel bereikt.
Gelukkig kon, in overleg met de eigenaar van de buitenplaats, nog een tweetal deelnemers extra mee. Zo togen wij op een prachtige nazomerse donderdagochtend met een aantal auto’s naar Langbroek.
Daar werden we verwelkomd, met koffie/thee en citroentaart, door Erik Geytenbeek, eigenaar van deze prachtige (relatief onbekende) buitenplaats. Met veel passie en trots vertelde hij over hoe hij als kleine jongen door zijn ouders betrokken werd bij alle plannen rondom de renovatie van de gehele buitenplaats. Omdat Erik bosbouwkunde heeft gestudeerd gaat zijn passie vooral uit naar de tuin. Erik heeft zich ten doel gesteld de tuin van deze buitenplaats in volle glorie te herstellen zoals een tuin in de 19e eeuw. 

In de 19de eeuw wordt een moestuin  voor de eigenaar een belangrijk statussymbool. In 1881 ontstaat een herkenbare moestuin op de plek waar die nu ook gelegen is. Op Hindersteyn zijn trouwens thans veel elementen terug te vinden die standaard aanwezig waren op buitenplaatsen. We hebben het dan over de oranjerie, de moestuin, de slangenmuur, de kassen en de doolhof.
Op Hindersteyn is sinds 1976 een collectie kuipplanten verzameld waarvan het merendeel nu tussen de veertig en vijftig jaar oud is. In de zomer staan deze opgesteld in het park wat daarmee een 19e-eeuwse uitstraling krijgt. Ook grote, nu 50 jaar oude, palmen staan voor en achter het kasteel en geven de tuin een 19e-eeuwse uitstraling. In de wintermaanden staan deze kuipplanten binnen in de Oranjerie; een gebruik op buitenplaatsen sinds 1600 en zo ook op Hindersteyn sinds 1881.
Een loofgang (berceau) deelt de moestuin op Hindersteyn in tweeën. Aan de ene kant bevinden zich de bloemenperken voor de pluk en aan de andere zijde worden groenten, kruiden en zacht fruit gekweekt. In de boomgaard staan fruitbomen met o.a. 24  verschillende soorten appels.
De druivenserre dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw (afkomstig uit Westland). Er worden nu wijndruiven in geteeld. In een derde kas, met gebogen dakvlak, worden zestien verschillende soorten vijgen geteeld. Soorten die het in Nederland niet naar de zin hebben doen het hier onder glas prima. Ook deze kas is herplaatst en komt van een tuinderij in Den Dungen. Het is een Rijksmonument.
Een ander bijzonder element op Hindersteyn is de doolhof. De doolhof was in de tweede helft van de 19e eeuw een populair tuinelement voor de bewoners en hun gasten. In 1995 is deze doolhof, bestaande uit 1.600 buxusstruiken, aangelegd. De lengte van het pad bedraagt 650 meter en het oppervlak 1.000 m2. Deze doolhof kent geen dode paden en de gemiddelde dwaalduur bedraagt twintig minuten. In dezelfde vorm als de doolhof is ernaast een labyrint gecreëerd met paden die gemaaid zijn in het hoge gras. 
Aan het eind van de ochtend keerden we weer huiswaarts, nagenietend van de prachtige buitenplaats en haar prachtige geschiedenis. Ook was het fijn om bekenden weer te zien en over gemeenschappelijke interesses te praten.
De excursiecommissie heeft voor een bezoek aan Hindersteyn gekozen omdat de leden te kennen hebben gegeven naast een tuin, ook interessante (historische) bezienswaardigheden te willen bezoeken. Het bezoek aan Hindersteyn was de eerste die aan dit verzoek voldeed. Aan de reacties van de deelnemers menen wij te kunnen opmaken dat men deze excursie zeer geslaagd vond. 

Kijk ook eens naar de fotoreportage die Wim, Bram en Hanny hebben gemaakt van deze excursie!