Gouda

Lezing Kasteel Seypesteyn - Henny van der Wilt - 14 november 2018

Woensdagavond 14 november vonden 28 bezoeker de weg naar de Driestar waar Henny van der Wilt een lezing gaf over het kasteel Sypesteyn en vooral over de prachtige tuin met veel opmerkelijke bomen en planten.

Marianne Dogterom sprak een welkomstwoord uit op deze laatste lezingenavond van 2018. Zij vestigde de aandacht op de workshop voor de Kerst op 15 december a.s. bij Margo van Tuinderij Vlijtig Liesje. Het bestuur  is druk bezig met het nieuwe programma voor volgend jaar. Hierover krijgen de leden een presentatie op de Nieuwjaarsreceptie. Dus komt allen want onze afdeling bestaat 80 jaar!

De heer Sypesteyn kwam uit Suriname waar zijn vader gouverneur was; hij bezat een oude tekening van het kasteel uit 1586, stamde uit een rijke familie en besloot het kasteel te herbouwen op de oude fundamenten. In 1907 begon hij met de bouw van de toren. De Loosdrechtse plassen zijn ontstaan door het turfsteken, al het water werd geloosd op de Drecht en de plassen kregen daardoor de naam Loosdrechtse plassen.

Sypesteijn is een museum met veel porselein, gemaakt in de daar opgerichte fabriek die slechts 10 jaar productie heeft gedraaid. In het kasteel zijn prachtige porseleinen voorwerpen met natuurlijke afbeeldingen te zien, stille getuigen van het vakmanschap uit die tijd. Eerst werd de tuin aangelegd, pas daarna werd het kasteel gebouwd. In de omgeving stonden toen al heel oude bomen, die zijn blijven staan. Zij vormen nu prachtige eyecatchers in de tuin met op de achtergrond de omliggende weilanden, samen vormen ze prachtige beelden.

Henny van der Wilt begon met de melding dat haar buxushagen nog groen zijn ondanks de schimmels. Volgens haar moet deze struik droog worden gehouden. Zij knipt de hagen in het voorjaar heel kort en laat ze de rest van het jaar met rust. We zagen prachtige winterplaatjes van de buxus vol bedekt met rijp! Vervolgens begon zij aan een enorme lijst van planten waarbij de bezoekers genoten van prachtige plaatjes. Teveel om allemaal te benoemen! Er zijn vooral veel stinzenplanten; deze hebben veel kalk nodig en omdat er een grindpad ligt met schelpen, genieten deze planten van de kalkrijke grond. In februari/ maart zijn er veel sneeuwklokjes en krokussen, de aardbijen, die in de grond leven, zijn de eerste insecten die ze bestuiven! De op de achtergrond aanwezige Treur Honingboom  was een plaatje! Alle dia’s toonden steeds prachtige planten, zelfs het opgestapelde brandhout was een plaatje! De zandstenen fontein uit de 17de eeuw staat in de tuin mooi te zijn, al naar gelang de jaargetijden omringd met gras, bloeiende planten, imposante struiken en gras.

De tuin is ingericht naar Nederlandse stijl, dit betekent rechte zichtlijnen, vierkante perken met ontzettend veel bloemen die wisselen per seizoen en water met bruggetjes en uitzicht op de omliggende weilanden. Verder zijn er veel ijzeren hekken die overal vandaan komen en, minpuntje, veel tijd kosten om schoon te houden. De combinatie van veel bloeiende struiken en bloemenperken met de vele ‘gekke’ bomen, zoals Henny een aantal bomen noemt, maakt dat de tuin uitnodigt tot een wandeling met steeds weer leuke verrassingen en ongewone situaties. Henny vertelde over de vele dieren die in de tuin en de omgeving leven: zo is er bijvoorbeeld een hele grote dassenburcht, leven er veel konijnen, kikkers, hommels, eenden, uilen, zanglijsters en bijen.

De tuin is tijdens de wintermaanden dicht, op 1 maart gaat de poort weer open en bent u van harte welkom om deze bijzondere tuin met kasteel te bezoeken! De bezoekers hebben genoten van deze leuke lezing en velen hebben een bezoek aan dit kasteel in hun agenda voor volgend jaar gezet. De voorzitter bedankte na afloop de spreker, die de bekende stroopwafels meekreeg!

Lezing De wereld van Viburnum - Ward van Teylingen - 10 oktober 2018

Bij afwezigheid van de voorzitter opende Happy v.d Valk deze eerste lezing na de zomerstop, zij bracht de bezoekers vast op de hoogte van de volgende lezing op 14 november die gaat over kasteel Sypesteijn.

Ward van Teylingen, jarenlang boomkweker in Boskoop, opende zijn lezing met de opmerking ‘werken met planten, het leukste dat er is’, een passende tekst voor iemand die leeft van en voor planten.

Zijn absolute favoriete plant is de Viburnum en daar geniet hij nog elke dag van. Twintig jaar geleden werd hem, door de Viburnum vereniging, gevraagd collectiehouder te worden. Dit betekent altijd zoeken naar nieuwe planten, vragen stellen over ziekten, naar beurzen gaan en uitwisselen van gegevens met andere kwekers, ook in het buitenland. Hij heeft twee speciale Viburnum planten gevonden en daar is hij heel trots op! Volgens de spreker is de Viburnum een sterke plant al moet men wel oppassen voor het ‘Viburnum haantje’; heb je er last van: regelmatig puntjes knippen, ook als ze bloeien. Goed mesten en goede grond is essentieel voor een gezonde plant. Niet te diep planten, niet te nat en liefst op een heuveltje, dan heb je weinig te duchten van het ‘haantje’. Het leuke aan deze plant is dat ze bijna het hele jaar bloeien, wel tot tien maanden bloesem!

Met zijn dia presentatie liet Ward deze hele grote plantenfamilie aan ons voorbij gaan, heel veel bloemen en, als we de spreker mogen geloven, heel veel geuren. We zagen groenblijvende soorten en bladverliezende, deze laatste vindt hij het leukst vanwege de afwisseling. De Viburnum houdt van een omgeving zoals in lichte bossen, felle zon is wat lastiger.

Na de pauze zagen de bezoekers allerlei kruisingen met verrassende kleuren en bloemen waarbij de plant zich aanpast aan de omstandigheden. De soepele takken zijn sterk en de planten zijn niet erg gevoelig voor ziekten. De plant wortelt horizontaal en kan goed tegen droogte.

Na alle informatie kregen de bezoekers les in enten hetgeen met veel interesse  werd gevolgd. Een scherp mesje en voorzichtigheid waren de belangrijkste items. Ook waren er diverse planten te koop, van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt. Al met al, volgens de 32 bezoekers, een leuke, leerzame avond die het waarderingscijfer 7/8 kreeg.

Excursie Landschapstuin Vogelzicht - 10 augustus 2018

De laatste excursie dit jaar bracht ons naar landschapstuin Vogelzicht in Mijnsheerenland. 

Hier werden we warm ontvangen door mevrouw Carsjens en omdat Buienradar tussen 10 uur en half 11 een fikse bui opgaf werden we eerst verrast met een kopje koffie en een heerlijke traktatie. Tijdens het drinken van de koffie heeft mevrouw Carsjens ons verteld hoe haar liefde voor het tuinieren en hoe de tuin Vogelzicht is ontstaan. 

42 jaar geleden zijn zij naar Mijnsheerenland gekomen en kreeg de familie Carsjens eindelijk een huis met een tuin. Alras bleek deze tuin te klein en verhuisden zij naar een huis met een grotere tuin. Toen er 20 jaar geleden een boerderij aan de Hoflaan te koop kwam hebben zij deze gekocht, afgebroken en er een nieuw huis opgezet. Na een paar jaar kwam er naast hen een stuk grond te koop van ca. 5 hectare. Ook deze grond werd aangekocht. Het idee is toen ontstaan hier een landschapstuin naar Engels voorbeeld te realiseren. Met dit in gedachten is de heer Carsjens gaan tekenen met als resultaat de tuin van nu. Allereerst werd begonnen met het uitgraven van een enorme vijver waarin nu onder meer futen zwommen. De vrijgekomen aarde werd gebruikt om het gebied glooiend te maken.

De laatste aanwinst is de rozentuin. Een enorme cirkel verdeeld in verschillende assen waarin in totaal 110 vierkante vakken met rozen. Hoewel het nu niet echt tijd voor rozen was, is het geheel toch erg indrukwekkend. Verder tref je door de hele tuin veelal grote ronde vakken aan beplant met bomen, grassen, veldbloemen en niet te vergeten de weelderige borders met heel veel dahlia’s. De invulling van deze vakken en de weelderige borders zijn geheel van de hand van mevrouw Carsjens. Een eyecatcher was ook de honingboom, die dit jaar voor het eerst in bloei stond. Ook de vele berken met hun witte basten op een rij met daaronder prachtige hosta’s en varens  waren zeer opvallend.

Hartelijk dank familie Carsjens dat wij van dit moois mochten meegenieten.

Excursie Tuinen van West Brabant 7 juli 2018

Op zaterdag 7 juli vertrokken wij met 28 enthousiaste mensen en een vriendelijke chauffeur richting Schijf naar Landgoed Jorissenhoeve. De boerderij met stal is van 1943. De familie Lambregt van Poppel is in 2010 begonnen om de tuin de oude boerensfeer te geven en dat is tijdens de rondleiding duidelijk te zien aan o.a. de mooie borders, fruitbomen, moestuin en de prachtige Lakenvelder koeien.

Daarna richting Hoeven naar buitengoed Albert Tielens. Hij is tuinarchitect en tijdens de rondleiding gaf  hij veel advies en kon je een indruk krijgen wat er allemaal mogelijk is. Buitengoed Albert Tielens is ook een trouwlocatie en heeft een woonwinkel. Na een heerlijke lunch met daarbij uiteraard een Brabants worstenbroodje reden wij naar de laatste tuin.

Deze tuin is van Laura Dingemans in Heerle; zij is 43 jaar geleden begonnen met deze tuin met veel verschillende tuinkamers, vaak met bepaalde kleurthema's.  Zeer afwisselend! De kwekerij met bijzondere planten is door ons goed bezocht.

Zo aan het eind van de middag richting Gouda na een inspirerende gezellige dag.

Excursie naar Van Woudenberg Tuinplanten - 2 juni 2018

Al om 9.30 uur waren we met 22 deelnemers verzameld op de locatie van Van Woudenberg Tuinplanten aan de Knibbelweg 56 in Zevenhuizen. Na een kopje koffie/thee vertelde Liesbeth van Woudenberg ons enthousiast het een en ander over dit familiebedrijf. Haar ouders zijn in Zevenhuizen begonnen met een kleinschalig fruitteeltbedrijf. Geleidelijk aan is overgeschakeld op vaste tuinplanten en is het bedrijf overgegaan op de volgende generatie. Samen met haar twee broers is het bedrijf nu uitgegroeid tot een succesvolle kwekerij op meerdere locaties, in Zevenhuizen en ook in ZW-Portugal. 

Liesbeth vertelde ons over de opkweek van de planten, waarbij bijv. bij hosta’s de jonge planten eerst een winterseizoen doormaken zodat daarna vroeg in het voorjaar een stevige plant kan worden geleverd. Kwaliteit is tegenwoordig extra belangrijk en ook vragen afnemers steeds vaker om certificeringen, zodat hoge eisen worden gesteld aan opkweek en aflevering. Ook de opvang en het hergebruik van het water met restanten meststoffen is tegenwoordig erg belangrijk. Dankzij hun goede product mogen ze ook grote ketens zoals Intratuin tot hun vaste klanten rekenen. Op de steeketiketten met foto van de planten staat dan ook vaak hun bedrijfsnaam vermeld. 

Daarna werd een ronde over het bedrijfsterrein gemaakt, deels in de kassen en deels buiten. Daarbij viel ook op dat de planten er mooi volgroeid uitzagen, in een ruime pot. Liesbeth bood ons ook de mogelijkheid om de getoonde planten te kopen, en daar werd door velen weer met graagte gebruik van gemaakt. Tenslotte liet ze ons nog zien hoe medewerkers  jonge lavendelplanten met een mobiele oppot-installatie aan het oppotten waren. Na een week of 8 zouden deze planten al klaar voor de verkoop moeten zijn.

Rond een uur of 12 vertrokken we weer, sommigen beladen met de nieuwe aanwinst aan planten, na deze leuke en leerzame ochtend. Voor wie nog wat meer wil lezen over dit bedrijf, zie: www.vwtuinplanten.nl

Lezing Voorjaarsbloesem en planten met een imagoprobleem - Cor van Gelderen - 17 april 2018

Onze voorzitter Marianne Dogterom opende de laatste lezing voor de zomer. 

Zij herinnerde de bezoekers aan de komend activiteiten. De ruilbeurs bij Ernst Baas op 21 april, daar kunt u weer volop uw stekken ruilen. Op 8 en 24 mei kunt u zich melden bij Vlijtig Liesje waar Margo u helpt met het maken van  Hanging Baskets, waarvan u vervolgens de hele zomer kunt genieten. De eerste zomerexcursie is op 2 juni en gaat naar de firma Woudenberg in Zevenhuizen. Kijk voor verder activiteiten en aanmeldingen op de website!

Planten met imago problemen, volgens de heer van Gelderen moet hij regelmatig praten als Brugman om mensen te laten zien dat het hele leuke plantjes zijn eer zij bepaalde planten toch kopen. De ruim veertig toehoorders konden vervolgens constateren dat men ‘praten als Brugman’ heel goed aan deze spreker kan toevertrouwen. Een werkelijke stortvloed aan woorden maakte duidelijk dat aan zulke planten nadelige kanten kunnen  zitten, maar dat men met informatie ook positieve kanten van planten kan ontdekken.

Vervolgens kreeg men voorbeelden te zien van planten die te groot werden maar o, zulke leuke grillige takken hadden, de andere was gewoon lelijk, maar dan was de groene variant weer mooi of een plant die het zo goed doet in de schaduw. Camelias’s laten hun bloemen zo snel vallen en dat worden van die vieze hoopjes en vervolgens liet hij diverse najaarsvarianten zien in vele kleuren die getuigden van een enorme bloemenpracht en minder bruine hoopjes opleveren. Hoe kun je zulke planten nou, ondanks dat ze maar kort bloeien, niet in je tuin willen hebben?

Na de pauze vertelde Cor van Gelderen met prachtige foto’s over heel veel planten en waar die te zien zijn. Prunussen, Japanse Kers, Bamboe, wel of niet woekerende soorten, Buxus met schimmels uit Cuba met mot. Gelukkig vertelde hij ook welke soorten wel goed zijn en hoe je de schimmels en de mot goed kunt bestrijden met micro mechanismen. Berken met vallende blaadjes en zaadjes, maar ook inheemse berken die dat niet hebben. 

De spreker praat heel snel, hij brengt op een wervelende manier alle facetten van de planten naar voren gelardeerd met anekdotes die de lachspieren in beweging brengen. Erg onderhoudend en ietwat vermoeiend! De bezoekers hebben een leuke avond gehad, de waardering voor beide korte lezingen was heel goed. De voorzitter bedankte de spreker en overhandigde hem de bekende stroopwafelen waarop een ieder huiswaarts toog.

Excursie De Tulperij 7 april 2018

De eerste excursie dit jaar bracht ons bij De Tulperij. Met heerlijk zonnig weer vertrokken we om 8.45 uur naar Noordwijkerhout, waar we al werden opgewacht door Daan Jansze op het Daan Janszeplein. Allereerst zijn we het land opgegaan waar we uitgebreid uitleg kregen over het kweken en vermeerderen van verschillende soorten bollen. Zo worden de narcissen vermeerderd na de bloei (elke bloem geeft een bol die van de oorspronkelijke bol af te halen is) en door de bol in stukken te snijden. Dit geeft kleinere bollen maar meer dan de bollen die gescheurd worden na de bloei.

Ook kregen we uitgebreid uitleg over de grond waarop bollen het best gedijen. De grondwaterstand wordt vrij hoog gehouden. Dit is ook de reden dat de bollen bij droog weer niet natgespoten hoeven te worden.

Bij zonnig weer gaat men zo’n twee keer per seizoen de bloeiende velden in om de zieke bollen te verwijderen. Bij zonnig weer omdat dan de gele (ziekte)strepen op het blad beter zichtbaar zijn.

Op dit moment bloeiden nog geen tulpen, echter om het bloeiseizoen van de tulpen te verlengen gaat een deel van de bollen een paar maanden in een koelcel van 9°, worden daarna uitgepoot en over een deel gaat vliesdoek, zodat dit deel eerder bloeit.

Na deze uitleg, die wij onder het genot van het gezang van leeuweriken aanhoorden, gingen we naar de kas waar we eerst konden genieten van een film die de bollenteelt van a tot z in beeld bracht. Vervolgens werden we door Anja Jansze voorzien van koffie met appeltaart of een grote warme stroopwafel die we ons heerlijk lieten smaken. Daarna was er nog gelegenheid tot het kopen van opgepotte bollen en zijn we weer huiswaarts gegaan.

Lezing Kreta, het bloemeneiland - Wiert Nieman - 28 maart 2018

Woensdag 28 maart konden 42 bezoekers, na de jaarvergadering van onze vereniging en de koffie, genieten van een prachtige lezing van de heer Nieuman over het eiland Kreta, ook wel “Het Bloemeneiland” genoemd.

Marianne Dogterom sprak een welkomstwoord uit en vestigde de aandacht op de komende lezingen en excursies waaronder het bezoek aan de Tulperij op zaterdag 7 april a.s. 

Wiert Nieuman, was in het dagelijkse leven hoofd buitenprojecten van de Botanische Tuinen te Utrecht en daarmee tevens hoofd van de grootste rotstuin van Nederland. Dit verklaart zijn enorme kennis van planten!

Hij begon de lezing met de mededeling dat Kreta het best bezocht kan worden in april en het begin van mei. In de zomer kun je alleen op het strand vertoeven en is het hele eiland voornamelijk bruin van kleur.

Na dit licht ontmoedigende begin kwam hij gelukkig al snel op de prachtige bloemen die op Kreta te zien zijn. Het eiland heeft veel kale velden die begroeid zijn met prachtige, vaak sprieterige, planten met bloemen in allerlei kleuren en vormen. De Euphorbia gedijt daar bijvoorbeeld heel goed, maar in de maand juni zie je er niet een meer!

We kregen vervolgens vele prachtige en ook bijzondere planten voorgeschoteld.

Alruis, een geneeskundige plant, de wortel moet worden vermalen en heeft dan helende krachten, jammer dat de plant zo stinkt. Hij is maar 5 cm. hoog en bloeit met wel honderd bloemen maar de bloei duurt niet erg lang. De Ferula Communis (reuze venkel) vindt men daar op 1500 meter hoogte deze plant komt daar veel voor.

In de bergen staan ook veel ruïnes die vaak uitbundig worden gebruikt door kleine plantjes die met allerlei kleuren de omgeving oogstrelend prachtig maken.

Er groeien wel meer dan 75 soorten orchideeën op Kreta en je ziet ze overal staan in een grote variëteit aan kleuren, 50 cm. hoog of heel klein in een massale kleurenpracht. De namen van getoonde planten, waaronder de Serapias met hele vreemde vormen, vlogen ons om de oren, het was schitterend.

Soms lijkt een veld een beetje op een dor weiland maar als je, volgens Wiert, op je knietjes gaat en goed kijkt zie je allerlei prachtige bloempjes waaronder wilde tulpen, diverse irissen en cyclamen.

We zagen hele velden met stekelige plantjes, daar komen zelfs de geiten niet, maar het levert wel bijzonder plantjes op!

Vervolgens zagen we een kloof met hele bijzondere bomen, en Ebenus Creticus, een bloem die alleen op Kreta voorkomt, maar pas op, sommige stinken heel erg.

Kreta is eveneens het land van oude kerkjes en processies, ook dat is leuk  om te bekijken.

Al met al een eiland dat een bezoek meer dan waard is; de bezoekers van de lezing waren in ieder geval erg enthousiast!

Lezing Snoeien en bemesten - Wim Grimme - 13 februari 2018

Bemesten en snoeien, een onderwerp dat bij het begin van het tuinseizoen past, het is een technisch onderdeel van het tuinieren, opvallend dat onder de 38 bezoekers van de lezing veel heren aanwezig waren, de onderwerpen spraken hen dus erg aan.\Marianne Dogterom opende de avond en refereerde aan de leuke nieuwjaarsbijeenkomst van januari en merkte op dat de eerste bloemetjes in de tuinen al zichtbaar waren.

De heer Grimme heeft, als oud docent van tuinbouwscholen, ontzettend veel verstand van het bemesten en snoeien van bomen, heesters en planten. Hij begon met “Snoeien is niet moeilijk”, geprojecteerd op het digitale bord. Dat ontlokte wat ja,ja, geluiden, hetgeen duidelijk maakte dat de toehoorders daar een ander beeld van hadden. Het college dat volgde was indrukwekkend! Hij begon met het noemen van “Snoeien, houtige gewassen, onderhoud, vormsnoei”, en vertelde vervolgens wat dat inhield en waar men rekening mee moet houden,

Daarna volgde een lange reeks soorten heesters en bomen zoals kroonboompjes, buxussen, hydrangea, rozen, voorjaarsbloemen, coniferenhagen, druiven, appelbomen, leibomen pruimen- en kersenbomen en wanneer en hoe er gesnoeid moet worden.

Zoals de lezer zal beseffen, het is teveel om alles op schrift te zetten. Een ding wil ik wel aan u kwijt, snoeien moet u pas gaan doen nadat zeker is dat er geen vorst meer komt!

Na de pauze, waar wij onder het genot van een kopje koffie of thee gezellig konden kletsen, ging het college verder en nu over het bemesten. Eigenlijk gebeurde daar hetzelfde als voor de pauze, nu stond op het bord “Wij bemesten de grond”. “Planten en de relatie met mens en dier”, want, geen planten, dan geen leven op aarde! Planten zijn als enigen in staat zuurstof te leveren op aarde.

De voor- en nadelen van kunstmest werden uitgebreid besproken waaronder ook de nadelen die daarmee optreden in het milieu, en vervolgens ook van compost en humus. Verschillende grondsoorten vragen om verschillende bemestingen, opvallend daarbij was de opmerking over het strooien van kalk op gazons bij een tuin op veengrond. Door de kalk wordt het veen verbrand waardoor het rul wordt en inklinkt. Voor tuinliefhebbers die op veengrond zitten was dat een niet zo fijne wetenschap, want hoe krijg je het mos dan uit je gazon. Met de hand weghalen, zei de heer Grimme. Veengrond bevat veel humus, zo vertelde hij verder, maar is te zuur. Met kunstmest krijg je veel zout mee, jonge humus is goed als aanvulling en bij gebruik van organische mest stikstof toevoegen, anders duurt het te lang voordat planten het kunnen opnemen.

Nadat de lezing was afgelopen nam de heer Grimme nog ruimschoots de tijd de vele vragen van de toehoorders te beantwoorden.

Het was volgens de bezoekers een zeer interessante lezing, waarbij heel veel informatie kon worden verzameld hetgeen,bij gebruikmaking daarvan, vast zichtbaar zal worden in de zomer! Marianne Dogterom bedankte na afloop de spreker en verzekerde hem dat de lezing zeer positief is ontvangen. Als presentje kreeg hij een pakje Goudse siroopwafels mee. Er werd nog even aandacht gevraagd voor de komende activiteiten van de vereniging, op woensdag 28 maart om 19.30 de jaarvergadering en daarna om 20.00 uur de lezing van Wiert Nieman over het bloemeneiland Kreta. Ook een datum om niet te vergeten: op 29 maart kunt u deelnemen aan een Paasworkshop bij Vlijtig Liesje, meer informatie vindt u op de website. 

Nieuwjaarsbijeenkomst 10 januari 2018

Op woensdagavond 10 januari vonden ongeveer 40 mensen hun weg naar De Ark te Reeuwijk voor de nieuwjaarsbijeenkomst van Groei&Bloei afdeling Gouda. Allereerst werden goede wensen uitgewisseld in een geanimeerd, gezellig samenzijn.

Marianne Dogterom sprak vervolgens het welkomstwoord uit en vestigde de aandacht op de vele activiteiten van het komende jaar. Onze vereniging bloeit, zo ging zij verder, het aanbod aan excursies, lezingen en bloemschikken worden goed bezocht, alleen voor de laatste is wat minder animo. 

Daarna had zij een mededeling waarbij de bezoekers rechtop gingen zitten. In de komende jaren lopen namelijk, van een aantal bestuursleden en leden die actief zijn in de verschillende commissies, de termijnen af en dus is het bestuur op zoek naar opvolgers. Marianne deed een oproep aan de aanwezigen om na te denken over de vacatures die zullen gaan ontstaan. 

Wim Nagel heeft jarenlang de financiën onder zijn beheer gehad maar nu is de tijd aangekomen om te stoppen. Er is een opvolger gevonden, Emily  Looijenstein gaat zijn taken overnemen na de jaarvergadering op 28 maart. Patricia Niewold heeft vele jaren op grootse wijze de excursies verzorgd, nu is het ook voor haar tijd het stokje over te geven. Happy van der Valk Bouman is ook al lang actief in het bestuur, zij houdt zich, met veel plezier, bezig met de lezingen. Ook voor haar loopt de termijn af in 2019. En, last but not least, na acht jaren voorzitterschap gaat ook Marianne Dogterom haar stokje doorgeven in 2019.  Onze voorzitter benadrukte dat de vereniging niet van de bestuursleden is, maar van alle leden en deed een dringende oproep aan iedereen om serieus na te denken over wat een ieder voor onze vereniging kan betekenen.

Vervolgens werd afscheid genomen van Saskia Breebaart, zij heeft veel voor de vereniging gedaan als secretaris en nu als webmaster. Zij gaat verhuizen naar Rijswijk in Noord Brabant.   Saskia werd bedankt voor alle inspanningen en kreeg een boeket en een vogelvoederhuisje van de vereniging.

Na deze tot nadenken aanzettende opening presenteerde Patricia de voor het komende jaar georganiseerde excursies. De eerste is al op 7 april en brengt ons naar Voorhout en wel naar de Tulperij, de foto’s zagen er al erg leuk uit. Op 2 juni gaan we naar Woudenberg. Bij de excursie van 7 juli gaan we met de bus, we bezoeken dan twee adressen, Landgoed Jorissenhoeve en de kwekerij van Laura Dingemans in Heerle. Op 10 augustus is de laatste excursie naar de Landschapstuin Vogelzicht in Mijnsherenland.

De inspanningen van de lezingencommissie werden doorgenomen door Nely Noorlander. Vanaf 13 februari kunt u genieten van in totaal 5 lezingen die een zeer gevarieerde inhoud hebben. De basis van het tuinieren is het bemesten en het snoeien en daar gaat dan ook de eerste lezing over. Wim Grimme weet er alles van en wil zijn kennis graag met u delen. Op 28 maart gaan we met Wiert Nieuman op plantenjacht op het bloemeneiland Kreta.  Cor van Gelderen komt naar Gouda op 17 april, dan gaat het over voorjaarsbloemen en over planten met een imago probleem. Na de zomerstop volgen nog op 10 oktober een lezing van Ward van Teijlingen over het plantengeslacht Viburnum met veel wetenswaardigheden en verkoop van planten na afloop. Henny van de Wilt verzorgt de laatste lezing op14 november, deze brengt ons in de tuinen en langs verdere bezienswaardigheden van Kasteel Sypesteyn. Een uitgebreidere beschrijving van alle lezingen kunt u vinden  op de site.

Na alle informatie konden de bezoekers genieten van een lezing over “het water in en rondom Gouda. De bevlogen stadsgids Ton Wools legde uit hoe de waterstromen rond 1350 in Gouda zijn ontstaan, hoe deze in de loop van eeuwen werden veranderd, vervolmaakt, aangepast aan de behoeften van de bewoners of van krijgsheren die steeds sneller hun troepen wilden verplaatsen. Na alle historie kregen wij de huidige watersituatie voorgeschoteld, menigeen in het publiek werd daar stil van. De problematiek van de wegzakkende gronden, de huidige heftige regenbuien die tropische kenmerken hebben en ontzettend veel water in korte tijd over ons uitstorten. Gevolg, de stad en het omliggende land kunnen die hoeveelheden niet verwerken en dus zijn oplossingen bedacht om dit in goede banen te laten verlopen. Een zeer interessante lezing over een onderwerp dat ons allen bezighoudt en heel dicht bij ons gebeurt.

Na afloop werd, onder het genot van een drankje en versnaperingen, nog druk door gediscussieerd over de lezing en wisselden de bezoekers de laatste nieuwtjes uit. Het was een geslaagde avond waar we met plezier op terugzien.