Voor het eerst organiseren de afdelingen Gouda en Boskoop een gezamenlijke ruilbeurs bij Hoveniersbedrijf Ernst Baas in Waddinxveen.
Ruim voor aanvang waren enkele leden (van de vaste groep van Gouda) aanwezig, alsook enkele leden (vooral bestuursleden) van der afdeling Boskoop.
Op vriendelijke wijze maakte iedereen kennis met elkaar en gaven de bestuursleden van Boskoop toelichting welke functie zij vervullen.
Emily had haar buitenkeukentje ingericht en bood een ieder die aankwam koffie of thee aan. Chapeau voor Emily.
Op verzoek van Emily heeft Kees Rietveld namens het bestuur van G&B Gouda de ruilbeurs geopend door een ieder hartelijk welkom te heten en de gebruikelijke gang van zaken uit te leggen.
De voorzitter van Boskoop beet spontaan de spits af en gaf toelichting op haar meegebrachte planten. Op gebruikelijke wijze werd de ronde verder gedaan, waarna een ieder meenam wat van haar of zijn gade leek.
Op de geplande tijd werd de ruilbeurs afgerond en konden we terugzien op een geslaagde ochtend met mooi weer.
De PR medewerkster van de afd. Boskoop bood flyers aan met hun jaarprogramma; hierop zijn een aantal zeer informatieve korte excursies vermeld, zoals 'Ken uw kweker'.
De najaarsruilbeurs vindt plaats op zaterdag 11 oktober 2025.
Jessica doet veel verschillende dingen op het gebied van moestuinieren, ze maakt podcasts, geeft lezingen, blogs en heeft twee moestuinboeken geschreven.
Ze heeft drie pijlers om een gezonde moestuin te realiseren.
Op één staat de biodiversiteit, de soorten rijkdom in een bepaald gebied wordt gevormd door alle planten, dieren en micro-organismen die er leven. In één schepje tuinaarde leven meer organismen dan dat er mensen op aarde zijn. Om de bodem te verrijken is het heel belangrijk om te mulchen. Gebruik hiervoor gemaaid gras, onkruid zonder zaad, snoeimateriaal, stro, bladeren, schapenwol, verteerde mest en houtsnippers. De mulchlaag houdt het luchtig, onderdrukt onkruid, vermindert hittestress, bespaart water, is een beschutting voor tuindieren , het voedt de bodem en vermindert het uitspoelen van grondstoffen. Een biodiverse tuin reguleert zichzelf. Je kunt de biodiversiteit verhogen door tegels te wippen, inheemse en gevarieerde beplanting, jaarrond groei en bloei, rommelhoekje, takkenril, levende schutting en muur, ruimte voor onkruid en een insektenhotel.
De tweede pijler is polycultuur toepassen. Jessica plant in één vak gewassen uit verschillende plantengroepen. Ze houdt geen rekening met rotatie van verschillende plantenfamilies. Ze combineert planten met verschillende breedte, hoogte, wortelstelsel en geuren en kleuren. Hierdoor verbeter je de bodembalans, je kweekt vitale gewassen, je oogst 60% meer, het geeft natuurlijke gewasbescherming en een betere bevruchting. Bij een moestuinplan maken begint ze met de hoge gewassen en bindt deze op, daar gaat ze omheen werken met lage groenten en bloemen. Ze combineert heel intensief en noemt dat de mozaíkmethode. Ook kiest ze vaak de kleurvarianten van een soort ( bijv. paarse koolrabi), deze worden minder vaak aangevreten door plaagdieren.
De derde pijler is metermagie, het benutten van alle ruimte. Ze werkt in lagen en bindt pompoenen en courgettes op. Elk stukje vrije gevel of schutting wordt gebruikt, ze zet potten op paden, terras en bij de voordeur. Ook de voortuin wordt benut net als de oprit en het balkon. Ze laat alleen tegels liggen waar ze loopt, de overtollige tegels zijn eruit gehaald.
Jessica is een bevlogen moestuinier en weet dit goed over te brengen. Ze legt de nadruk op de moestuin als plek om te ontspannen, leverancier van vitale voeding en vooral om mee te werken met de natuur.
De avond begint wat later omdat Gerrie vanuit de Achterhoek, waar hij zijn kwekerij heeft naar Gouda komt rijden. Gerrie heeft verschillende kratten met plantjes meegenomen, het zijn stuk voor stuk bijzondere planten die je niet bij een tuincentrum tegenkomt.
Hij is een bevlogen verteller en weet zijn liefde voor planten goed op de zaal over te brengen. Aan de hand van prachtige dia’s laat hij voor elk seizoen planten zien met veel sierwaarde.
Hier volgt een greep uit de tips van Gerrie:
Winter:
Lente
Zomer:
Herfst:
De autorit naar Leiden en het parkeren verliepen voorspoedig en iedereen was ruim op tijd bij de Hortus. Dat was prettig want het overleg met de kassa over de toegang nam wat tijd omdat we diverse kortingskaarten meebrachten. Maar daarna smaakte de thee of koffie met zelfgekozen gebak des te lekkerder. We lieten ons ook een tweede kopje goed smaken en waren op tijd door de toegangspoortjes voor de rondleiding. We werden in 2 groepen verdeeld en elke gids gaf ruim aandacht aan onze vragen en deskundige uitleg over de geschiedenis van de Hortus en allerlei bijzondere planten daarin.
De gids vertelde dat Clusius In 1594 als professor in Leiden de eerste Nederlandse botanische tuin aanlegde met de meest uiteenlopende planten- en bloemensoorten: de Hortus Botanicus. Clusius was ook de eerste die in Nederland tulpen teelde en dat de Hortus nog steeds deze soorten heeft. En dat de tulp niet oorspronkelijk uit Turkije komt, maar uit Centraal-Azië, Kazachstan, Oezjbekistan en Tadjikistan. Helaas waren wij nog te vroeg in het jaar om de tulpen die er nu Groeien te zien Bloeien.
Maar veel ander planten stonden er fier bij in mooie perken of in gazons: Helleborus, Crocus, Narcis (ook de bijzondere Narcissus cyclamineus Rapture), Lenteklokje, Cyclaam, Vingerhelmbloem en vele anderen.
Ook de vele bloeiende struiken met prachtige, vaak heel bijzonder gevormde bloemen waren een traktatie voor het oog en soms ook de neus.
We wandelden langs indrukwekkende, soms eeuwenoude bomen en natuurlijk bekeken we de Boom van het Jaar 2024, de Ginkgo biloba.
Na de geslaagde rondleiding, meestal in de zon, volgde de lunch van heerlijke prei-pastinaaksoep en hartigheden met bijzondere sappen, gemaakt met streekproducten.
In de middag was er nog ruim gelegenheid om zelf de tuin en de kassen te bezichtigen. Ook daar werden nog meer bijzondere planten gezien.
Veel van ons hebben zich voorgenomen nog (weer) eens terug te gaan in een ander seizoen want dan ziet de Hortus er weer heel anders uit.
Alle foto's vind je in het fotoalbum.
Verslag van Trudy de Jonge
Caroline Piek is tuinfotograaf en werkt in opdracht van hoveniers en tuinontwerpers. We krijgen veel tips van haar aan de hand van prachtige foto’s.
Caroline zorgt altijd dat haar apparatuur in orde is, ze gaat van huis met een extra geheugenkaart, batterij, doekje voor de lens en een storm jacket. Ook loopt ze eerst als een stylist door de tuin.
Begin in je eigen tuin met fotograferen. Je weet wanneer alles in bloei staat en kan het juiste moment voor het licht uitkiezen. Het licht moet niet te hard zijn, het liefst bewolkt weer. Fotografeer ook in de regen, de druppels zijn juist zo mooi. Zet het raster aan voor een goede compositie en plaats het onderwerp uit het midden. Alleen bij een symmetrisch onderwerp is het wel mooi om het in het midden te plaatsen. Als er paden zijn, deze uit de hoek van de foto laten komen. Wees niet bang om vies te worden, ga op ooghoogte met het onderwerp zitten. Speel met scherpte-diepte, het is ook mooi om op de achterste bloemen in een border scherp te stellen.
Diafragma: f, hoe hoger het f-getal hoe scherper de foto. De sluitertijd niet langer dan 1/60 seconde bij uit de hand fotograferen. Kies de juiste witbalans, corrigeren van de kleuren op de aanwezige lichtbron, bijv. op schaduw zetten voor warme kleuren.
Heb oog voor structuren bij overzichtsfoto’s van een tuin. Als je dieren wilt fotograferen, verdiep je dan in de soorten ( waardplanten, nectarplanten). Gebruik op de telefoon de macrofunctie om dichtbij te fotograferen. Geef dieren wat ‘kijk ruimte’. De telefoon is ook een groothoeklens, de achtergrond vervaagd. Laat het onderwerp en de achtergrond matchen. Het was een leerzame en interessante lezing.
Kijk voor meer informatie op haar website, tevens voor haar boek en e-book. https://www.carolinepiek.nl/