Gouda

Voorjaarsruilbeurs planten en zaden

Op zaterdag 14 mei vond de ruilbeurs voor planten en zaden plaats bij Ernst Baas te Waddinxveen.
Inmiddels is dit de vaste locatie geworden, maar omdat je toch snel voorbij rijdt wordt de locatie buiten aangegeven met een Groei & Bloei vlag.

Dit keer waren er 16 leden aanwezig met het nodige om te ruilen. Zo waren en elfenbloemen die prima geschikt zijn voor de schaduwborder. Verder o.a. kantbloem (Ammi majus), Cosmea’s in diverse kleuren, Ligularia prezwalski, klimop viooltje, sisyrinchium en daslook. Ook had een van de leden de bijzondere Helleborus orientalis spotted (wit met rode stippen) meegenomen en waren er stekken van de rambler roos Blushing Bride. Voor elk wat wils.

Rond 10.30 uur werd onze gastheer Ernst in het zonnetje gezet. Als dank voor alle keren dat we al gebruik hebben mogen maken van het terrein en de koffie, werd hem een wijnpakket aangeboden. Omdat we een tuinclub zijn kreeg hij ook een fuchsia stek.
Er is veel verbouwd bij Ernst en we konden genieten van het prachtige nieuwe tuinassortiment. 
In het najaar zijn we weer welkom. 

 

Bijeenkomst Zaai- en stekgroep - 4 mei 2022

In verband met de meivakantie kunnen we dit keer op een ochtend bij elkaar komen.
We zijn bij Trudie Doolaard in Schoonhoven met 14 leden van de club. Enkele leden zijn op vakantie of hebben andere verplichtingen.Trudie verwelkomt ons met koffie en thee en heerlijke zelfgebakken kruisbessentaart en bessencakejes. In verband met de meivakantie zijn er mensen weg of passen op kleinkinderen. Annelies Hoos heeft te kennen gegeven met de zaai en stekgroep te willen stoppen.

Er wordt eerst gezellig met elkaar van gedachten gewisseld over de afgelopen periode en uiteraard wordt de tuin van Trudie bewonderd. Daarna buigen we ons allemaal over al het zaaigoed en vernemen van de betreffende personen wat er gezaaid of gestekt is. Iedereen neemt weer van alles mee van zijn of haar gading.

Zo waren er onder andere diverse soorten tomaten, haagbloem, groene amarant, lavatera, kaneelbasilicum, tagetes lucida, diverse soorten cosmea, salvia’s en zinnia’s. Wat er overblijft gaat naar de stekjesmarkt van de Hofstededagen op 14 en 15 mei a.s.. 

De zaai- en stekgroep heeft weer plaats voor nieuwe leden. Wie zich wil aansluiten kan contact opnemen met het secretariaat - info@gouda.groei.nl. 
 

Excursie Huis te Manpad in Heemstede en Historische Tuin en Veiling in Aalsmeer - 9 april 2022

Op 9 april was onze eerste excursie van 2022!
De weersvoorspelling was: winterse buien met zonnige perioden. We hebben veel geluk gehad want als er een hagelbui viel waren we binnen.
Vooraf hebben we met uitzicht op Huis te Manpad genoten van de meegenomen koffie/thee en zelfgebakken Deense havermoutkoeken (recept op de G/B-site).
Tijdens de rondleiding op de buitenplaats was het zonnig maar wel wat fris. We hebben diverse stinzenplanten gezien en nieuwe aanplant van linde/eikenbomen. De gids vertelde ook over de vinkenvangst (geroosterde vinken waren een delicatesse in vroegere tijden) en natuurlijk over de bewoners waaronder de beroemde familie van Lennep. We zagen ook reeën oversteken maar helaas is het niet gelukt om die te fotograferen.
Vervolgens zijn we naar Museum Historische Tuin in Aalsmeer gegaan voor de lunch in het Tuinhuis waarna we rondgeleid werden en veel informatie kregen over traditionele teeltmethoden en de aanwezige gewassen, waaronder heel oude. Het museum heeft ook een belangrijke functie in het beheren van een levende collectie bijzondere plantenrassen.
Aan het einde van ons bezoek hebben we deelgenomen aan een veiling op klassieke wijze waar we vingervlug konden bieden op verschillende mooie planten. Voldaan gingen we naar huis.

Alle foto's van de excursie vind je hier.

Lezing ‘Klimaatverandering’ door Neeldert van Laar - 6 april 2022

Neeldert van Laar is werkzaam bij het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, een politiek orgaan met eens in de vier jaar verkiezingen. 
Neeldert neemt ons mee naar ‘Klimaat en water, toen, nu en later.’
Dat water en klimaat een heel actueel punt zijn, blijkt wel uit de urgentie die 6000 wetenschappers melden in het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties van februari jl.
De huidige klimaatveranderingen geven aan dat er sneller opgetreden moet worden tegen de uitstoot van broeikasgassen dan eerder aangegeven. De verandering van het klimaat heeft desastreuze gevolgen voor de planeet – mens en dier. 
Neeldert geeft aan dat Nederland hierin eigenlijk een koppositie zou moeten innemen gezien de uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking, het feit dat half Nederland onder NAP ligt en een rijk land is. Helaas is dit niet het geval. 

Om Nederland veilig te houden tegen het water zijn de taken van het waterschap:
- waterzuivering (niet voor drinkwater)
- het waterpeil in sloten en plassen op orde houden
- zorgen voor schoon oppervlakte water
- zorgen voor veilige dijken 
Vroeger bestond Nederland uit een veenachtig landschap waarbij men in de 18e eeuw begon met de drooglegging van bepaalde gebieden. Zo is de Zuidplas daarvan een voorbeeld. Om de plassen heen werd een ringvaart en dijk aangelegd, windmolens zorgden voor bemaling en zo werd de polder drooggelegd. Dit houdt wel in dat dit gebied op 6 onder NAP ligt. Het idee van het nieuw te bouwen 5e dorp werd door het waterschap dan ook niet omarmd en voor de bouw zijn dan ook vele restricties vastgelegd.

Neeldert laat voorbeelden zien van een klimaatbestendige stad.
De overstromingen in Valkenburg en Duitsland laten zien dat wateropslag echt een noodzaak is om te veel schade te voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld onder de Coolsingel in Rotterdam en bij het station Rotterdam een enorme buffer onder de grond om water in op te slaan. Ook zijn er veel groene daken, veel groen en verdiepte pleinen om water op te vangen. Een groot waterbergingsgebied is er bij de Eendragtspolder. Dit gebied is tevens een internationale roeibaan en natuurgebied.

Wat kunnen wij zelf doen om mee te helpen aan het klimaatprobleem?

  • Vergroening is een “must” – meer tegels eruit en planten erin
  • Regenton met wateroverloop naar bijv. een wadi
  • Neeldert wijst ook op de site HuisjeBoompjeBeter.nl met veel tips

Al met al een verhelderende en inspirerende lezing. 
 

Groendecoratie lente / Pasen woensdag 16 maart 2022

Vele jaren geleden was bloemschikken bij de afdeling Gouda e.o. heel populair maar de laatste jaren nam de belangstelling af. Om de workshops nieuw leven in te blazen is er dit jaar een voorzichtige poging gedaan met de organisatie van twee workshops. Op woensdagmiddag 16 maart was de eerste workshop Groendecoratie in het teken van de lente/Pasen. Een achttal dames hadden zich opgegeven. Helaas had een van de dames corona en gingen we van start met 7. De locatie was De Kade in Gouda en de workshop was onder leiding van Hanneke van Popering. Hanneke geeft al 25 bloemschiklessen o.a. in Alphen en Gouda.
Voor iedereen lag er een grote ijzeren ring klaar die met mos werd omwikkeld. Daarna werd er met gekleurd ijzerdraad kruislings binnen de ring een raamwerk gemaakt waar later takjes en katjes ingestoken konden worden. Kleine glazen flesjes werden opgehangen aan ijzerdraadjes en daarin kwamen bloemen en groen. De bloemen waren zuidenwindlelie en ranonkels in de kleuren wit en geel. Het geheel kon afgemaakt worden met paasversiering, zoals eitjes en veertjes. Iedereen kon op eigen wijze een invulling aan het geheel geven, zodat alle ringen toch verschillend waren. De deelnemers gingen met een tevreden gevoel naar huis. Het was een plezierige middag. 
Een leuke nieuwe activiteit die we in december herhalen in de avond, zodat ook de werkenden onder ons deel kunnen nemen. In december wordt er een kerstornament gemaakt in rood. 

Lezing Onkruid, nuttig en smakelijk door Suze Peters - 9 maart 2022

Op woensdag 9 maart werd er bij de Hoog in Gouda door Suze Peters een lezing gegeven over onkruid.
Suze vertelde op aangename wijze dat onkruid niet alleen vervelend is, maar ook heilzaam en smakelijk.
Een flink aantal onkruiden passeerde de revue waarbij onkruiden in groepen verdeeld werden van lastige tot hardnekkige onkruiden. Zo zijn bijv. brandnetels, zevenblad en heermoes geen echte vrienden van een tuinier en zijn lastig uit te roeien. Als je een mini stukje wortel van zevenblad laat zitten vormt dit stukje weer een nieuwe plant. De meeste onkruiden geven wel aan hoe de bodem van de tuin erbij staat m.b.t. bijv. het stikstof gehalte in de bodem. Bloeiende onkruiden, zoals de paardenbloem, zijn in het vroege voorjaar welkom bij bijen.
Veel kruiden werden vroeger in kloostertuinen gekweekt wegens hun medicinale waarde. Brandnetel bevat een stof histamine, dat een rol speelt in het maagdarmkanaal en een functie heeft in het afweersysteem. Zevenblad werd gebruikt bij jicht en reuma. Zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Dat onkruiden niet alleen vervelend zijn werd duidelijk aan de hand van de vele recepten die Suze in haar Onkruidboek heeft staan. Aan het einde van de lezing was er gelegenheid om heerlijke (met onkruiden gemaakte) gerechtjes te proeven, zoals de pesto, en een omelet met brandnetel. Het Onkruidboek werd door een aantal leden aangeschaft, gesigneerd door Suze. Het boek bevat veelvoorkomende onkruiden, interviews met bekende en onbekende mensen en veel recepten.
Het aantal bezoekers was beperkt (21) maar het was een genoeglijke avond met heel veel informatie over onkruiden. We kijken en nu met een andere blik naar. 

ONKRUIDJES
Van 14-18 maart a.s. organiseert Suze Peters bekend van o.a. de lezing over Onkruid bij Groei & Bloei afd. Gouda e.o. een speciale week waarin zij kosteloos elke dag een videolink deelt waarin zij een onkruid onder de loep neemt. 
Zij schrijft:
Een week om uit je comfortzone te komen, te ontdekken, te verbazen en je huisgenoten te verrassen. Een week waarin je wordt uitgenodigd om elke dag één onkruidje te ontdekken en te proeven. Eentje maar per dag, dat moet lukken toch? Klein beginnen met planten die iedereen zal herkennen. Dit kan iedereen! Jij ook!
Wat kun je verwachten?
Ik stuur je die week elke dag een korte video (5-10 min) waarin ik voordoe hoe je onkruid opspoort en oogst en hoe je er vervolgens een smakelijk gerechtje mee kunt maken. Ook weer iets heel eenvoudigs en kleins zonder al teveel ingrediënten maar wel iets dat de meesten lekker vinden. Leer je ook nog een beetje koken...
Via de online community van de Tuinschool waar je toegang tot krijgt, kun je foto's uploaden en bij mij checken als je niet helemaal zeker bent van je zaak of om andere vragen te stellen.
Verder ben ik woensdag 16 maart online voor een speciaal Onkruidspreekuur waarin eetbaar onkruid centraal staat. Daar kun je ook kosteloos aan deelnemen en mij al je vragen stellen die je hebt.
Meld je hier aan en doe mee met de gratis Eetbaar Onkruid Week van 14 – 18 maart! Maandag 14 maart start de Eetbaar Onkruid Week met de eerste video.

Suze Peters
www.tuinschool.online
van vertrappen naar vertroetelen

Lezing Mien Ruys, haar leven en werken door Leo den Dulk - 9 februari 2022

Leo den Dulk is auteur van het boek over het leven van Mien Ruys en kan hier veel over vertellen. De “biografie” is voornamelijk gebaseerd op de dagboeken van Mien Ruys. 
Hij nam ons mee naar Deventer waar Mien Ruys haar showtuinen had. Belangrijk in Deventer was de ‘Koninklijke Kweekerij Moerheim N.V.’ te Dedemsvaart waar Mien’s vader directeur en oprichter van was en waar zij veel van haar plantenkennis opdeed. De Engelse tuinontwerpen van Gertrude Jekyll waren een inspiratie voor Mien. Het kleurgebruik en de manier van ordenen sprak haar aan. 
Mien Ruys, geboren 1904 en gestorven 1999, was zowel landschaps- als tuinarchitecte omdat in de jaren ‘20 dit onderscheid nog niet werd gemaakt.

Door het tonen van diverse ontwerpen van Mien Ruys kregen we een indruk van de werkwijze van Mien. Zij werkte vaak in schuine lijnen in zowel haar ontwerpen voor stadstuinen als voor grotere landschapstuinen. Zij deed inspiratie op vanuit de schilderkunst qua lijnvorming (Theo van Doesburg) en kleuren (de impressionisten). In de jaren ’70 werd zij bekend als Bielzen Mien door de toepassing van bielzen in tuinen. Ter inspiratie voor kleinere stadstuinen richtte ze de showtuinen op in Dedemsvaart. Hiermee kreeg ze internationale bekendheid. Dit was nog niet eerder gedaan en fotografen kwamen uit alle werelddelen. Deze tuinen zijn er nog steeds en 10 tuinen zijn rijksmonument.

Dat Mien ook voor grotere projecten werd gevraagd bleek uit de samenwerking met Ernst May en Leberecht Migge, in de tuinstad Römerstadt, Frankfurt ca. 1925 en de Tuinwijk-Zuid Haarlem 1922. Architect Van Loghem, tuinaanleg door Moerheim. Rond 1954 was zij ontwerpster van de tuinen bij Nagele, een dorp in de nieuwe Noordoostpolder, waarbij ook de architecten van het zgn. Nieuwe Bouwen betrokken waren. Samen met Gerrit Rietveld ontwierp Mien de tuinen voor Weverij de Ploeg in Bergeijk rond 1958. Dit ‘Ploegpark’ is tot de dag van vandaag in stand gebleven. 
In 1950 trouwde Mien met Theo Moussault (uitgever) waarmee ze in 1954 het kwartaalblad Onze Eigen Tuin oprichtte. 
Vele moderne tuinontwerpers zijn schatplichtig aan Mien Ruys waaronder de bekende Piet Oudolf.