Op vrijdagavond 9 december werd in wijkgebouw de Kade voor de tweede keer dit jaar een workshop groendecoratie gehouden.
Hanneke van Popering had voor veel materiaal gezorgd waardoor de dames heerlijk aan de slag konden. Er waren 9 deelnemers en het was een bijzonder geanimeerde avond. Af en toe deed Hanneke iets voor bijvoorbeeld hoe je het beste het groen schoon kunt maken en in het oasis te steken.
We genoten tussendoor van koffie en thee. Na het maken van een basis met groen volgde de versiering van het tafelstuk. Er was voldoende materiaal beschikbaar zodat iedereen zijn eigen invulling aan het geheel kon geven.
het einde had iedereen een leuk kerststuk gemaakt en gingen de dames tevreden naar huis.
Met dank aan Hanneke!
Harry Jans is tijdens een vakantie in Zwitserland gefascineerd geraakt door alpenplanten. Hij vertelde ons dat de begroeiing in zijn tuin in Loenen grotendeels bestond uit alpenplanten. Bij ons kwam hij een lezing geven over bollen, knollen en wortelstokken.
Hoewel hij nog werkzaam is bij een Ministerie maakte en maakt hij nog hij vele reizen en verzorgt hij ook reizen naar plaatsen waar bijzondere planten te vinden zijn. Zo vertelde hij onder meer dat de herfsttijloos zijn oorsprong vindt in Armenië, de keizerskroon (Fritillaria imperalis) in Iran, de iris in Tadzjikistan. Van deze soorten toonde hij ons aan de hand van schitterende plaatjes, hele velden. Soms was ‘bekend’ waar een bepaalde plant groeide maar ook was het vaak bij toeval dat er een veld vol aangetroffen werd.
Harry Jans is een uitstekende verteller en iedereen heeft zeer geboeid naar hem geluisterd.
De term The Dutch Wave kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van o.a. het weven van hoge en lage planten door elkaar.
Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming.
Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, die het hele jaar door de moeite waard zouden zijn. Hiermee creëerden ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland.
Piet Oudolf is waarschijnlijk de meest invloedrijke tuinontwerper van Nederland en in het buitenland misschien nog wel beroemder dan hier en de belangrijkste vertegenwoordiger van The Dutch Wave.
Piet: “planten zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit”.
De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland, o.a. Pensthorpe, Scampston Hall en tuinen in Duitsland van zijn hand, komen vanavond voorbij.
Ook werd er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: The Dutch Wave.
Allereerst werden de voorbereidingen getroffen om iedereen welkom te heten.
Omdat het terrein niet snel te herkennen is vanaf de weg hangen we aan het hek een grote Groei & Bloei banner. De koffie staat daarna klaar.
De eerste gast was al om 9.45 uur aanwezig en tot 10.30uur druppelden de mensen binnen. Tot die tijd kunnen de planten neergezet worden, is er tijd voor een praatje en koffie.
Er waren 13 mensen aanwezig en de nodige planten en zaden. Bovendien hadden we dit jaar een grote tas met stoofperen en nog een mand met kweeappels om te verdelen. Daarnaast waren er nog wat knollen van rode Montbresia (Crocosmia Lucifer) en sneeuwklokjes.
Hierbij een lijstje van wat er zo ongeveer was (maar er was veel meer).
Zaad o.a.
• Thalictrum delavayi
• Leucojum aestivum - zomer klokje
• Lychnis visvaria- roze pekanjer
• Viola odorata - Maarts viooltjes m’n
• Echinacea purpurea - Rode zonnehoed
• Patrinia
• Slaapmutsje
• Baptisia
• Mirabilis (geel)
Planten o.a.
• Lychnis chalcedonica- brandende liefde
• Trachystemon orientalis - oriëntaals komkommer kruid
• Cerinthe major - Grote of blauwe was bloem
• Thalictrum delavayi - Chinese ruit.
• Witte damastbloem
• Scabiosa (zwart met roze hartje)
• Phlomis russeliana (geel)
• Ligularia przewalski
• Geum
• Persicaria augustifolium
• Persicaria filiformus
• Aardbeien planten
• Dianthus (wit)
• Datura
• Sisyrinchium
• Zaailingen van blauwe agapanthus
• 3 soorten salvia’s
• Iris soorten
Te veel om op te noemen en zeker de moeite waard. In het voorjaar 2023 is er weer een ruilbeurs en het zou fijn zijn als zich wat meer leden melden om mee te doen met de ruilbeurs.
Voor de laatste excursie van het tuinjaar 2022 hadden zich tien deelnemers aangemeld. Dat aantal viel misschien een klein beetje tegen maar is ook weer begrijpelijk gezien het ruime aanbod aan excursies dat we dit jaar hebben gehad.
Aangekomen bij de Vlinderhof moesten we eerst oversteken met een pontje waarbij we onze spierkracht moesten aanspreken. Gelukkig liep het touw soepel over de katrollen en werden we rap naar de overkant gebracht.
Daar aangekomen werden we ontvangen door het echtpaar dat destijds het initiatief is gestart om een wijktuin te gaan aanleggen. Aan de hand van o.a. een prachtig fotoboek werd in grote lijnen verteld hoe men te werk is gegaan en hoe diverse experts op het gebied van tuinarchitectuur zijn benaderd en hun medewerking toezegden.
Daarna nam de gids Mariëlle het stokje over en zij vertelde, aan de hand van grote posters, hoe de Vlinderhof is ontwikkeld en hoe, met behulp van heel veel vrijwilligers, de tuin is ingeplant en zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen.
Het was boeiend om te horen en te zien dat alles zeer grondig door de ‘grondleggers’ is voorbereid en dat de vrijwilligers alles ‘pasklaar’ konden beplanten
De tuin is nu een prachtige volwassen tuin waarin de grassen in dit jaargetijde de boventoon voeren. Bij het ontwerp heeft Piet Oudolf destijds gekozen voor ronde vormen van de borders en ook de vakken waarin de plantensoorten en grassen staan, zijn allemaal in ronde vormen. Deze ronde vormen accentueren de golvende bewegingen van de grassen. Ook kenmerkend is dat de bloeikleur van de grassen heel mooi past bij de uitgebloeide kleur van de diverse vaste planten.
Wij hopen dat deze excursie heel mooi aansluit bij de lezing over ‘the Dutch wave’ die een week later zou plaatsvinden.
Nadat we Mariëlle en de vrijwilligers hartelijk bedankt te hebben met een pak Goudse stroopwafels, begaven we ons weer naar het pontje om het water over te steken en weer huiswaarts te keren.
Het excursieseizoen is hiermee ten einde gekomen. Opvallend was dat we alle excursies prachtig weer hebben gehad. Het was nooit te warm, er viel af en toe een bui (meestal precies op het juiste moment wanneer wij binnen waren). De tuineigenaren waren altijd heel vriendelijk en gastvrij en last but not least de deelnemers waren altijd heel vrolijk en gezellig!
Hopelijk zien we iedereen in 2023 weer gezond terug bij de tuinbezoeken. De excursiecommissie gebruikt de komende maanden om weer een mooi programma uit te werken. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zullen we onze plannen voor 2023 ontvouwen.
Iedereen een mooie winter gewenst en tot volgend jaar!
De excursiecommissie
Trudy de Jonge en Marieke de Klerk
Alle foto's van deze excursie vind je in het fotoalbum
De zomer van 2022 was een zomer die velen nog lang zal heugen. Maandenlang waren de temperaturen hoger dan gemiddeld en viel er ook nauwelijks, of liever gezegd, géén regen! Voor veel tuineigenaren klinkt dit als een horrorscenario.
In de voorbereiding naar de excursie van september 2022 toe, waren we dus ook reuze benieuwd hoe de twee tuinen, die we zouden gaan bezoeken, erbij zouden staan.
Om 9.00 uur vertrokken wij met een groep van 20 personen naar Ermelo om als eerste een bezoek te brengen aan tuin Eben Haëzer. Omdat het soms lastig is om voldoende chauffeurs te vinden die onze deelnemers kunnen vervoeren, hadden wij – bij wijze van proef – dit keer een personenbusje gehuurd waarin we 8 deelnemers plus chauffeur konden vervoeren. Aan Marieke ‘de eer’ om het busje te besturen en iedereen veilig in Ermelo af te leveren. Het was reuze gezellig in het busje en de deelnemers waren unaniem van mening dat dit vervoermiddel voor herhaling vatbaar is.
Stipt om 10.00 uur arriveerden we bij tuin Eben Haëzer van Herbert en Jannie Bouwers. Dit echtpaar heeft op een kavel waar vroeger een boerderij met schuren en erf stond, een prachtige tuin gecreëerd. Inmiddels had iedereen een fijn plekje gevonden onder de veranda met heel veel oude landbouwwerktuigen, die o.a. aan de wanden van de schuur hangen. We werden daar hartelijk ontvangen met koffie/thee en heerlijke zelfgebakken taart!
Na de koffie vertelde Herbert met veel passie over de aanpak van het aanleggen van de tuin en de ludieke manier waarop zij aan de eerste beplanting zijn gekomen. Iedereen was dan ook verbaasd dat deze nog relatief jonge tuin al zo volwassen oogt. De meeste borders zijn op kleur en heel divers van beplanting. Het valt wel op dat de meeste beplanting regelmatig herhaald wordt en er wordt heel consequent van laag naar hoog gewerkt.
In de voortuin zijn nu borders aangelegd met ‘knallende’ kleuren zoals geel, oranje en rood. Dit geeft een heel bijzonder effect. Van de droge, hete zomer heeft deze tuin gelukkig niet te lijden gehad. Er is een bron in de tuin, waaruit voldoende water geput kan worden.
Een grote kas, plantentafels met een grote sortering stekken van vaste planten (waarvan de meeste te koop zijn), een uitgebreide kippenren waarin heel veel verschillende soorten kippen scharrelen en een prachtig verzorgde vijver waarin ook de vissen het prima naar hun zin hebben maken deze hele tuin tot een waar lustoord. Jannie en Herbert besteden samen heel veel uren werk in hun tuin maar daardoor is het ook een plaatje.
Jannie en Herbert, heel veel dank voor jullie gastvrije ontvangst. Onze groep heeft genoten!
Na dit bezoek vertrokken we voor de lunch naar ‘de Dorpskamer’ in het centrum van Ermelo. Iedereen had van te voren zijn/haar keuze voor de lunch doorgegeven waardoor we in rap tempo aan onze voortreffelijke lunch mochten beginnen. Tijdens het bezoek aan de eerste tuin scheen de zon volop maar tijdens de lunch kwam de regen met bakken naar beneden! Wat een bofkonten waren wij (weer).
Met weer voldoende energie konden we weer verder naar ‘tuin Polhuis’ eveneens in Ermelo.
Bij ‘tuin Polhuis’ werden we ook heel hartelijk ontvangen door Aartje van Straaten. Gelukkig beschikt deze tuin over een hele grote kas waarin we konden schuilen voor een flinke regenbui. Aartje maakte van de gelegenheid gebruik om ons te vertellen dat zij en haar man Johan een professionele (hortensia)kwekerij in Ermelo en een tuinwinkel in Harderwijk hebben. De boerderij is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl gerenoveerd en de omringende weilanden zijn omgetoverd tot een waar paradijs.
In hun vrije tijd verzorgen Johan en Aartje de grote tuin met prachtige borders, een vijver, het bakhuisje en niet te vergeten de enorme hoeveelheid bloeiende planten in potten in de mooiste kleurencombinaties!
Na een enerverende (door alle indrukken) wandeling door de tuin stond de koffie/thee op ons te wachten met een prachtig ‘Polhuis’ vruchtengebakje voor iedereen.
Aartje weet veel te vertellen over de planten en potten die we gezien hadden en gelukkig konden we ook onze ‘hebberigheid’ weer botvieren door in groten getale plantjes te kopen.
Wij hebben tuin ‘Polhuis’ nu in de beginnende herfstkleuren gezien maar ook in de andere jaargetijden is deze tuin telkens een plaatje en zeker een herhalingsbezoek waard.
Aartje, heel hartelijk dank voor de interessante verhalen en antwoorden op alle vragen en heel veel succes met tuin Polhuis.
Wij hebben al onze aankopen ingeladen in de auto’s en het busje en zo konden we, vrolijk kletsend over onze belevenissen van deze dag, weer huiswaarts naar Gouda.
Heel bijzonder was dat we, over de gehele dag twee fikse buien hebben gehad, precies op de momenten dat we binnen waren………… dus ook de weergoden worden bedankt voor hun medewerking aan deze prachtige dag!
Ook alle foto's van deze tuindagen vind je in het fotoalbum.
De reis van de Heuvellaan naar Twente verliep voorspoedig en nadat we bij Deventer de rivier de IJssel waren overgestoken kwamen we ruim op tijd aan bij landgoed Twickel. Omdat we vroeg waren hebben we uitgebreid genoten van koffie/thee en een keuze uit diverse heerlijke stukken taart in de Orangerie voordat de voortreffelijke rondleidingen begonnen. De bomen en planten op Het Landgoed zagen er ondanks de droogte heel fris uit. En ook de moestuin was een lust voor het oog. Bij restaurant ’t Hoogspel was een “Twickels plankje”een heerlijke, welkome lunch.
Daarna konden we bij De Kloostergaarde genieten van het prachtige uitzicht over een Twentse “es” en zelf de bijzondere bomen en de borderplanten bekijken en huisgemaakt ijs van De Karmeliet eten.
Tenslotte gingen we naar het eeuwenoude Erve Odinc waar we gastvrij door de enthousiaste nieuwe eigenaren werden verwelkomd. Inge vertelde hoe zij en haar man met keihard werken in de korte tijd sinds ze de Erve hebben gekocht, deze bijna alweer tot een paradijsje hebben omgetoverd. En de plannen die ze nog hebben voor de ruïne van de grote schuur uit 1700 zijn ook veelbelovend. We moesten even denken aan het TV-programma “Kasteelvrouwe Emmy” maar hier weet men wèl van aanpakken! Na een drankje in de boomgaard gingen we naar hotel Herikerberg.
Daar was nog tijd om even te verpozen voordat we aan tafel gingen. Na het heerlijke eten begon het avondprogramma. Eén van de deelnemers heeft de volgende impressie hiervan geschreven:
“En dan, na een volle dag met heel veel indrukken en een gezellig verlopen en smakelijk diner, werd het avondprogramma aangekondigd…. we werden verzocht buiten op het terras onder de overkapping plaats te nemen. Er was een groot scherm neergezet. En na het nuttigen van een lekker kopje koffie/thee met versnaperingen werden we door Trudy (en Bram) aan het werk gezet. Ze hadden een quiz in elkaar gedraaid met vragen over de omgeving waar we vandaag vertoefden en over wetenswaardigheden die, als we goed hadden opgelet, zouden kunnen weten. Tien vragen gesteld via het scherm, waar uit vier antwoorden gekozen kon worden. Fraai vergezeld van doorbij horende filmpjes. Onder andere het Twents volkslied en de vlag van Overijssel en ter afsluiting een prachtige vlinderfilm. Dit alles in zeer goede banen geleid door Trudy. En dat er goed was opgelet bleek wel uit het feit dat er, na iemand met 8 goede antwoorden, er wel 4 waren met 7 goede antwoorden, wat weer tot de nodige hilariteit leidde. Ook de poedelprijs is met veel liefde in ontvangst genomen. Het was een –in ieder geval voor ons– zeer geslaagde invulling van de avond. Heel hartelijk dank Trudy en Bram.”
De volgende ochtend troffen we elkaar weer vroeg bij het ontbijt, verlieten we het fijne hotel in Twente en gingen vol verwachting op pad naar de volgende tuinen waarvan de laatste in Salland ligt.
Bij kwekerij Fahner waren de plantenvakken weer gevuld met frisse planten en alles nodigde uit om veel te kopen. Ook konden we in de voorbeeldtuinen rondkijken en het Koninginnekruid terug vinden maar helaas troffen we de vlinder Atalanta op dit vroege uur niet aan (vraag van de quiz).
Bij Het Plantzoentje werden we ontvangen door een vrolijke Anja die ons aan het lachen maakte met haar verhaal over hoe zij zich heeft ontwikkeld tot gepassioneerd tuinierster.
We konden zelf koffie en cake in de schuur pakken, weer bijzondere plantjes kopen en genieten van de mooie borders. Vooral de “Dutch Wave” border was een prachtige combinatie van grassen en bloemrijke planten.
Na een vrolijk afscheid van Anja reden we naar Tuin De Weide voor de uitgebreide, goed verzorgde lunch. Het bezichtigen van de grote tuin was een hele wandeling langs de vele borders en de grote gazons. En het was ook genieten van de gevarieerde doorkijkjes en uitzichten. We moesten echt weer verder maar toch nog even op de valreep plantjes kopen die soms ter plekke uit de border werden gegraven.
De laatste tuin was De Sallandse Landschapstuin van Frank Naber, algemeen voorzitter bij KMTP/ Groei&Bloei en zijn vrouw Annelies. Frank hield een inleidend praatje in de bus en daarna kregen we ook weer koffie/thee met lekkers en konden we genieten op veel heerlijke plekjes in de tuin. De tuin is ontworpen door Harry Pierik en we zagen in de tuinaanleg veel van zijn welbekende organische vormen. Ook konden we kaarten kopen met aquarellen die Annelies in de wintermaanden maakt of met foto’s van hun tuin in alle seizoenen.
Jan Heitkamp, onze vertrouwde chauffeur, bracht ons daarna weer veilig naar Gouda. We waren weer heel blij met Jan als chauffeur die heel vakkundig en flexibel ons overal naar toe heeft gebracht.
We kwamen mooi om half 7 aan en namen tevreden afscheid van elkaar.
Alle foto's van deze excursie vind je weer in het fotoalbum.
Omdat de excursie naar de Japanse tuin in Clingendael door een broedende sperwer moest worden geannuleerd, was de excursie naar de Utrechtse Heuvelrug pas de tweede van dit jaar.
Gelukkig was er een groot aantal enthousiaste deelnemers en met vijf auto’s reden we naar Stroe voor een bezoek aan tuin ‘Klein Boskoop’.
Bij het hek werden we door Sjaak van Vliet, zittend op zijn golfkarretje, opgewacht.
Allereerst werden we ontvangen met koffie/thee en heerlijke taart en kregen we uitleg over het ontstaan van deze tuin. De 2 ha grond is destijds aangekocht om moederplanten van diverse coniferen te planten t.b.v. het bedrijf in Boskoop. Jaren later is de tuin stukje voor stukje omgetoverd tot wat het nu is.
Na deze inleiding konden we meedoen aan de rondleiding van Sjaak of zelfstandig deze prachtig aangelegde en onderhouden tuin bewonderen. Elk onderdeel van de tuin heeft een thema, wat ook duidelijk is te herkennen. Sjaak weet heel veel te vertellen en zegt gekscherend dat zijn tuin “een uit de hand gelopen hobby is”.
Na al deze informatie en prachtige plaatjes moesten wij weer vertrekken voor de lunch bij brasserie ’t Raadhuys in Barneveld. We hadden niet heel veel tijd want er was een vol dagprogramma. Om die reden konden wij ca. een week vooraf keuze maken uit ca. negen lunchgerechten, die kort nadat wij arriveerden al geserveerd werden met een drankje. Lof voor de logistiek tijdens deze voortreffelijke lunch.
Ons tweede bezoek deze dag was bij tuin ‘de Beukenhof’ in Barneveld. Ook daar werden we al opgewacht door Hans en Ellen Lubbers. Na een korte uitleg over het ontstaan in de ‘kleine’ tuin (vier keer zo groot als een gemiddelde tuin), kon iedereen op eigen gelegenheid door de tuin van ca. 1 ha wandelen. Hans en Ellen ‘zweefden’ daar tussendoor om de vele vragen te beantwoorden.
Oorspronkelijk was de tuin 3.000 m2 groot en bestond vooral uit tuinkamers op kleur. Na een aantal jaren kon ca. 7.000 m2 worden aangekocht en is de huidige tuin ontstaan met grote borders vol vaste planten. In het voorjaar staan er heel veel tulpen. Er is een schaduwtuin ontstaan, een heesterborder en het begin van een boomgaard.
Wat vooral opvalt is dat door de gehele tuin alle planten ‘op kleur’ staan. Het is werkelijk een schilderij wat gecreëerd is. Ellen is de bedenker van dit alles en Hans ondersteunt haar bij het dagelijkse onderhoud.
Na een wandeling van ruim een uur werd de inwendige mens weer versterkt met koffie/thee met een ‘Gelderse verleiding’, dit is een heerlijk soort kaneelbroodje met een dikke laag crème ertussen (een caloriebom maar zeer smakelijk)!
Helaas moesten wij na zo’n anderhalf uur vertrekken naar onze laatste bestemming voor deze dag, kwekerij ‘Klein Hof’ in Terschuur. Daar werden we ontvangen door Albert van den Hoogen. Deze bevlogen kweker kweekt in Terschuur sinds enkele jaren een gedegen assortiment vaste planten met een natuurlijk karakter. Hierbij worden geen bestrijdingsmiddelen, groeihormonen of kunstmest gebruikt. De moederbedden worden bemest met biologische champost (gecomposteerde mest waar champignons op zijn geteeld).
Toen een van de deelnemers een ‘prikneus’ aanschafte en informeerde naar de vermeerdering van een (eerder aangeschafte) ‘dubbele prikneus’ vertelde Albert dat deze steriel is en daarom heel moeilijk te vermeerderen. Het was hem echter geen enkele moeite om heel uitgebreid en visualiserend uit te leggen hoe het toch te proberen zou zijn en misschien wel met succes. We kregen dus ook nog een gratis workshop!
Om ca. 17.00 uur was het toch echt tijd om weer richting Gouda te vertrekken. Moe maar voldaan en vol van alle indrukken arriveerden we in Gouda, waar iedereen al weer uitkeek naar de volgende excursie, de tweedaagse naar Twente/Salland.
De excursiecommissie hoopt dat iedereen heeft genoten en dat alle toekomstige excursies zonder problemen kunnen doorgaan! In het fotoalbum vind je alle foto's van deze excursie
Trudy de Jonge en Marieke de Klerk
Op zaterdag 14 mei vond de ruilbeurs voor planten en zaden plaats bij Ernst Baas te Waddinxveen.
Inmiddels is dit de vaste locatie geworden, maar omdat je toch snel voorbij rijdt wordt de locatie buiten aangegeven met een Groei & Bloei vlag.
Dit keer waren er 16 leden aanwezig met het nodige om te ruilen. Zo waren en elfenbloemen die prima geschikt zijn voor de schaduwborder. Verder o.a. kantbloem (Ammi majus), Cosmea’s in diverse kleuren, Ligularia prezwalski, klimop viooltje, sisyrinchium en daslook. Ook had een van de leden de bijzondere Helleborus orientalis spotted (wit met rode stippen) meegenomen en waren er stekken van de rambler roos Blushing Bride. Voor elk wat wils.
Rond 10.30 uur werd onze gastheer Ernst in het zonnetje gezet. Als dank voor alle keren dat we al gebruik hebben mogen maken van het terrein en de koffie, werd hem een wijnpakket aangeboden. Omdat we een tuinclub zijn kreeg hij ook een fuchsia stek.
Er is veel verbouwd bij Ernst en we konden genieten van het prachtige nieuwe tuinassortiment.
In het najaar zijn we weer welkom.
In verband met de meivakantie kunnen we dit keer op een ochtend bij elkaar komen.
We zijn bij Trudie Doolaard in Schoonhoven met 14 leden van de club. Enkele leden zijn op vakantie of hebben andere verplichtingen.Trudie verwelkomt ons met koffie en thee en heerlijke zelfgebakken kruisbessentaart en bessencakejes. In verband met de meivakantie zijn er mensen weg of passen op kleinkinderen. Annelies Hoos heeft te kennen gegeven met de zaai en stekgroep te willen stoppen.
Er wordt eerst gezellig met elkaar van gedachten gewisseld over de afgelopen periode en uiteraard wordt de tuin van Trudie bewonderd. Daarna buigen we ons allemaal over al het zaaigoed en vernemen van de betreffende personen wat er gezaaid of gestekt is. Iedereen neemt weer van alles mee van zijn of haar gading.
Zo waren er onder andere diverse soorten tomaten, haagbloem, groene amarant, lavatera, kaneelbasilicum, tagetes lucida, diverse soorten cosmea, salvia’s en zinnia’s. Wat er overblijft gaat naar de stekjesmarkt van de Hofstededagen op 14 en 15 mei a.s..
De zaai- en stekgroep heeft weer plaats voor nieuwe leden. Wie zich wil aansluiten kan contact opnemen met het secretariaat - info@gouda.groei.nl.
Op 9 april was onze eerste excursie van 2022!
De weersvoorspelling was: winterse buien met zonnige perioden. We hebben veel geluk gehad want als er een hagelbui viel waren we binnen.
Vooraf hebben we met uitzicht op Huis te Manpad genoten van de meegenomen koffie/thee en zelfgebakken Deense havermoutkoeken (recept op de G/B-site).
Tijdens de rondleiding op de buitenplaats was het zonnig maar wel wat fris. We hebben diverse stinzenplanten gezien en nieuwe aanplant van linde/eikenbomen. De gids vertelde ook over de vinkenvangst (geroosterde vinken waren een delicatesse in vroegere tijden) en natuurlijk over de bewoners waaronder de beroemde familie van Lennep. We zagen ook reeën oversteken maar helaas is het niet gelukt om die te fotograferen.
Vervolgens zijn we naar Museum Historische Tuin in Aalsmeer gegaan voor de lunch in het Tuinhuis waarna we rondgeleid werden en veel informatie kregen over traditionele teeltmethoden en de aanwezige gewassen, waaronder heel oude. Het museum heeft ook een belangrijke functie in het beheren van een levende collectie bijzondere plantenrassen.
Aan het einde van ons bezoek hebben we deelgenomen aan een veiling op klassieke wijze waar we vingervlug konden bieden op verschillende mooie planten. Voldaan gingen we naar huis.
Alle foto's van de excursie vind je hier.
Neeldert van Laar is werkzaam bij het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, een politiek orgaan met eens in de vier jaar verkiezingen.
Neeldert neemt ons mee naar ‘Klimaat en water, toen, nu en later.’
Dat water en klimaat een heel actueel punt zijn, blijkt wel uit de urgentie die 6000 wetenschappers melden in het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties van februari jl.
De huidige klimaatveranderingen geven aan dat er sneller opgetreden moet worden tegen de uitstoot van broeikasgassen dan eerder aangegeven. De verandering van het klimaat heeft desastreuze gevolgen voor de planeet – mens en dier.
Neeldert geeft aan dat Nederland hierin eigenlijk een koppositie zou moeten innemen gezien de uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking, het feit dat half Nederland onder NAP ligt en een rijk land is. Helaas is dit niet het geval.
Om Nederland veilig te houden tegen het water zijn de taken van het waterschap:
- waterzuivering (niet voor drinkwater)
- het waterpeil in sloten en plassen op orde houden
- zorgen voor schoon oppervlakte water
- zorgen voor veilige dijken
Vroeger bestond Nederland uit een veenachtig landschap waarbij men in de 18e eeuw begon met de drooglegging van bepaalde gebieden. Zo is de Zuidplas daarvan een voorbeeld. Om de plassen heen werd een ringvaart en dijk aangelegd, windmolens zorgden voor bemaling en zo werd de polder drooggelegd. Dit houdt wel in dat dit gebied op 6 onder NAP ligt. Het idee van het nieuw te bouwen 5e dorp werd door het waterschap dan ook niet omarmd en voor de bouw zijn dan ook vele restricties vastgelegd.
Neeldert laat voorbeelden zien van een klimaatbestendige stad.
De overstromingen in Valkenburg en Duitsland laten zien dat wateropslag echt een noodzaak is om te veel schade te voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld onder de Coolsingel in Rotterdam en bij het station Rotterdam een enorme buffer onder de grond om water in op te slaan. Ook zijn er veel groene daken, veel groen en verdiepte pleinen om water op te vangen. Een groot waterbergingsgebied is er bij de Eendragtspolder. Dit gebied is tevens een internationale roeibaan en natuurgebied.
Wat kunnen wij zelf doen om mee te helpen aan het klimaatprobleem?
Al met al een verhelderende en inspirerende lezing.
Vele jaren geleden was bloemschikken bij de afdeling Gouda e.o. heel populair maar de laatste jaren nam de belangstelling af. Om de workshops nieuw leven in te blazen is er dit jaar een voorzichtige poging gedaan met de organisatie van twee workshops. Op woensdagmiddag 16 maart was de eerste workshop Groendecoratie in het teken van de lente/Pasen. Een achttal dames hadden zich opgegeven. Helaas had een van de dames corona en gingen we van start met 7. De locatie was De Kade in Gouda en de workshop was onder leiding van Hanneke van Popering. Hanneke geeft al 25 bloemschiklessen o.a. in Alphen en Gouda.
Voor iedereen lag er een grote ijzeren ring klaar die met mos werd omwikkeld. Daarna werd er met gekleurd ijzerdraad kruislings binnen de ring een raamwerk gemaakt waar later takjes en katjes ingestoken konden worden. Kleine glazen flesjes werden opgehangen aan ijzerdraadjes en daarin kwamen bloemen en groen. De bloemen waren zuidenwindlelie en ranonkels in de kleuren wit en geel. Het geheel kon afgemaakt worden met paasversiering, zoals eitjes en veertjes. Iedereen kon op eigen wijze een invulling aan het geheel geven, zodat alle ringen toch verschillend waren. De deelnemers gingen met een tevreden gevoel naar huis. Het was een plezierige middag.
Een leuke nieuwe activiteit die we in december herhalen in de avond, zodat ook de werkenden onder ons deel kunnen nemen. In december wordt er een kerstornament gemaakt in rood.
Op woensdag 9 maart werd er bij de Hoog in Gouda door Suze Peters een lezing gegeven over onkruid.
Suze vertelde op aangename wijze dat onkruid niet alleen vervelend is, maar ook heilzaam en smakelijk.
Een flink aantal onkruiden passeerde de revue waarbij onkruiden in groepen verdeeld werden van lastige tot hardnekkige onkruiden. Zo zijn bijv. brandnetels, zevenblad en heermoes geen echte vrienden van een tuinier en zijn lastig uit te roeien. Als je een mini stukje wortel van zevenblad laat zitten vormt dit stukje weer een nieuwe plant. De meeste onkruiden geven wel aan hoe de bodem van de tuin erbij staat m.b.t. bijv. het stikstof gehalte in de bodem. Bloeiende onkruiden, zoals de paardenbloem, zijn in het vroege voorjaar welkom bij bijen.
Veel kruiden werden vroeger in kloostertuinen gekweekt wegens hun medicinale waarde. Brandnetel bevat een stof histamine, dat een rol speelt in het maagdarmkanaal en een functie heeft in het afweersysteem. Zevenblad werd gebruikt bij jicht en reuma. Zo zijn er nog tal van voorbeelden.
Dat onkruiden niet alleen vervelend zijn werd duidelijk aan de hand van de vele recepten die Suze in haar Onkruidboek heeft staan. Aan het einde van de lezing was er gelegenheid om heerlijke (met onkruiden gemaakte) gerechtjes te proeven, zoals de pesto, en een omelet met brandnetel. Het Onkruidboek werd door een aantal leden aangeschaft, gesigneerd door Suze. Het boek bevat veelvoorkomende onkruiden, interviews met bekende en onbekende mensen en veel recepten.
Het aantal bezoekers was beperkt (21) maar het was een genoeglijke avond met heel veel informatie over onkruiden. We kijken en nu met een andere blik naar.
ONKRUIDJES
Van 14-18 maart a.s. organiseert Suze Peters bekend van o.a. de lezing over Onkruid bij Groei & Bloei afd. Gouda e.o. een speciale week waarin zij kosteloos elke dag een videolink deelt waarin zij een onkruid onder de loep neemt.
Zij schrijft:
Een week om uit je comfortzone te komen, te ontdekken, te verbazen en je huisgenoten te verrassen. Een week waarin je wordt uitgenodigd om elke dag één onkruidje te ontdekken en te proeven. Eentje maar per dag, dat moet lukken toch? Klein beginnen met planten die iedereen zal herkennen. Dit kan iedereen! Jij ook!
Wat kun je verwachten?
Ik stuur je die week elke dag een korte video (5-10 min) waarin ik voordoe hoe je onkruid opspoort en oogst en hoe je er vervolgens een smakelijk gerechtje mee kunt maken. Ook weer iets heel eenvoudigs en kleins zonder al teveel ingrediënten maar wel iets dat de meesten lekker vinden. Leer je ook nog een beetje koken...
Via de online community van de Tuinschool waar je toegang tot krijgt, kun je foto's uploaden en bij mij checken als je niet helemaal zeker bent van je zaak of om andere vragen te stellen.
Verder ben ik woensdag 16 maart online voor een speciaal Onkruidspreekuur waarin eetbaar onkruid centraal staat. Daar kun je ook kosteloos aan deelnemen en mij al je vragen stellen die je hebt.
Meld je hier aan en doe mee met de gratis Eetbaar Onkruid Week van 14 – 18 maart! Maandag 14 maart start de Eetbaar Onkruid Week met de eerste video.
Suze Peters
www.tuinschool.online
van vertrappen naar vertroetelen
Leo den Dulk is auteur van het boek over het leven van Mien Ruys en kan hier veel over vertellen. De “biografie” is voornamelijk gebaseerd op de dagboeken van Mien Ruys.
Hij nam ons mee naar Deventer waar Mien Ruys haar showtuinen had. Belangrijk in Deventer was de ‘Koninklijke Kweekerij Moerheim N.V.’ te Dedemsvaart waar Mien’s vader directeur en oprichter van was en waar zij veel van haar plantenkennis opdeed. De Engelse tuinontwerpen van Gertrude Jekyll waren een inspiratie voor Mien. Het kleurgebruik en de manier van ordenen sprak haar aan.
Mien Ruys, geboren 1904 en gestorven 1999, was zowel landschaps- als tuinarchitecte omdat in de jaren ‘20 dit onderscheid nog niet werd gemaakt.
Door het tonen van diverse ontwerpen van Mien Ruys kregen we een indruk van de werkwijze van Mien. Zij werkte vaak in schuine lijnen in zowel haar ontwerpen voor stadstuinen als voor grotere landschapstuinen. Zij deed inspiratie op vanuit de schilderkunst qua lijnvorming (Theo van Doesburg) en kleuren (de impressionisten). In de jaren ’70 werd zij bekend als Bielzen Mien door de toepassing van bielzen in tuinen. Ter inspiratie voor kleinere stadstuinen richtte ze de showtuinen op in Dedemsvaart. Hiermee kreeg ze internationale bekendheid. Dit was nog niet eerder gedaan en fotografen kwamen uit alle werelddelen. Deze tuinen zijn er nog steeds en 10 tuinen zijn rijksmonument.
Dat Mien ook voor grotere projecten werd gevraagd bleek uit de samenwerking met Ernst May en Leberecht Migge, in de tuinstad Römerstadt, Frankfurt ca. 1925 en de Tuinwijk-Zuid Haarlem 1922. Architect Van Loghem, tuinaanleg door Moerheim. Rond 1954 was zij ontwerpster van de tuinen bij Nagele, een dorp in de nieuwe Noordoostpolder, waarbij ook de architecten van het zgn. Nieuwe Bouwen betrokken waren. Samen met Gerrit Rietveld ontwierp Mien de tuinen voor Weverij de Ploeg in Bergeijk rond 1958. Dit ‘Ploegpark’ is tot de dag van vandaag in stand gebleven.
In 1950 trouwde Mien met Theo Moussault (uitgever) waarmee ze in 1954 het kwartaalblad Onze Eigen Tuin oprichtte.
Vele moderne tuinontwerpers zijn schatplichtig aan Mien Ruys waaronder de bekende Piet Oudolf.