Gouda

De laatste lezing van 2023: Jan van der Kamp over Kamer- en Kuipplanten

24 aanwezigen luisterden op 20 november jl. aandachtig naar spreker Jan van der Kamp. Jan volgde de tuinbouwschool in Aalsmeer en deed ook de bloemistenopleiding.

De aanwezigen stelden tijdens de lezing vragen over hun eigen kamer-of tuinplanten.
Jan tekent voor zijn plezier en van zijn tekeningen maakt hij ook wenskaarten die op deze avond te koop waren.

Er werd gesproken over de groeifactoren zoals water, potgrond (RHP) en voeding (NPK).
Geef niet teveel voeding, was zijn advies, eens in de 3 weken moet voldoende zijn. Een hoge luchtvochtigheid is goed voor planten en daarbij is de standplaats ook belangrijk. Zet de planten niet in teveel direct zonlicht, maar ook niet te donker.
Kamerplanten die het buiten ook goed doen, in de zomer althans, zijn o.a. de fuchsia of Fatsia of Helleborus.

Het vermeerderen van planten door stekken en scheuren kwam aan de orde; o.a. via een aardappel met stekpoeder in een gaatje, waarmee je een orchidee kan stekken.
Van marcotteren had niet iedereen gehoord; Daarbij geef je een schuine inkeping in de steel. In de wond leg je spagnum met draad er omheen meteen plastic zakje er omheen. Na 6 weken zal er een wortel ontstaan.
Waar we allen mee te maken hebben zijn de verschillende kwelgeesten en ziekten van planten zoals spint, trips, verschillende soorten luizen en slakken. Een ieder heeft zo zn eigen maniertjes om die te bestrijden.Luizen worden veelal door lieveheersbeestjes bestreden.

Aan het einde van de presentatie werden er mooie afbeeldingen getoond van (kamer) planten die groeien in het Middellandse zee gebied en in Azië.

Dit was de laatste lezing van 2023.
De lezingen voor 2024 worden tijdens de G&B nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2024 bekendgemaakt waarna de data en de onderwerpen ook op de G&B website zullen verschijnen.
 

Leuke weetjes bij de Groei & Bloei Gouda lezing Vlinders en Libellen - 18 oktober 2023

Op 18 oktober kwam Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting een lezing geven over vlinders en libellen. Een zeer leerzame lezing. Zo vertelde hij onder meer dat er in Nederland slechts 60 soorten dagvlinders voorkomen en wel ca. 2300 nachtvlinders (micro + macro).

Het verschil tussen dag- en nachtvlinders kan je zien aan de voelsprieten die bij een dagvlinder een soort “knopje” op het einde van de voelspriet hebben, terwijl die van een nachtvlinder draadvormig of geveerd zijn. Ook is er een verschil in de stand van de vleugels. Wanneer een dagvlinder rust, houdt hij zijn vleugels meestal dichtgeklapt boven het lichaam en nachtvlinders leggen hun vleugels juist plat.

De meeste vlinders leven van nectar hoewel sommige ook dol zijn op rottend fruit. Elke vlinder heeft zijn eigen waardplant waarop zij haar eitjes legt. Deze waardplant is dan ook de plant die later door de rupsen gegeten wordt. Een van de belangrijkste waardplanten in onze omgeving is de brandnetel. Over het algemeen zijn dit wilde planten, zo is een wilde plantenweide dan ook zeer geschikt voor vlinders. Verder hebben vlinders ook stukjes kale grond nodig waarop zij zich kunnen opwarmen in de zon. Elk habitat heeft zijn eigen vlindersoorten. Zo vind je op de heide en duinen andere vlindersoorten dan op grasland.

Als het in de herfst kouder wordt gaan de vlinders in winterrust. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals vlinder, pop, rups of eitje. Om geschikte winterplekken voor de vlinder te houden moet de tuin niet te rigoureus winterklaar gemaakt worden.

Na de pauze ging de lezing over libellen.

Een libelle is meer dan alleen vogelvoer. Om libellen in de tuin te hebben moet er water zijn. Libellen zijn eigenlijk roofdieren. Je kunt ze in twee groepen verdelen, nl. de juffers en de libellen. Het verschil zit hem in de vleugels. De ogen van een juffer staan uit elkaar en libellen hebben grote ogen die elkaar bijna raken.

Ook liet Albert ons via plaatjes zien hoe de bevruchting van libellen plaatsvindt en hoe ze hun eitjes in water leggen. Het mannetje beschermt dan het vrouwtje.
Hier geldt ook dat de soorten libellen in verschillende habitats leven, wat ook vaak uit de naam blijkt.

Al met al een heel leerzame lezing die, met dank aan Albert Vliegenthart, enthousiast en met humor gegeven is.

Wil je vlinders tellen; gebruik de butterfly count app
Meer informatie via www.vlinderstichting.nl.

Najaarsruilbeurs planten en zaden - 7 oktober 2023

Met mooi weer konden we op het erf van Ernst Baas Hoveniers te Waddinxveen genieten van een opkomst van 16 mensen voor het ruilen van planten en zaden.

Tussen 10.00 en 10.30 uur kwamen de plantliefhebbers aan en stalden hun meegebrachte waar uit.
Eerst werd er koffie gedronken en gezellig met elkaar gepraat. We vernamen dat Ton en Corrie Stolk naar het oosten van het land gaan verhuizen. Zij zijn er dan ook voor de laatste keer bij.

Er was wederom voldoende om te ruilen waaronder vaste planten en fruitstruiken.Tevens waren er kamerplanten.
De zakjes met zaad gingen ook grif van de hand en sommige zaden zijn nu nog te zaaien voor leuke planten die in het voorjaar bloeien.

Al met al een geslaagde ochtend. Als dank werd er een mooie grote bos dahlia’s aangeboden aan de familie Baas.

Dagexcursie tuinen in Soest en Hagestein - 8 september 2023

De allerlaatste dagexcursie van het seizoen 2023 brak aan onder een strakblauwe lucht, zonder wind en zeer hoge temperaturen.
Vijftien deelnemers hadden zich aangemeld voor deze excursie, die in eerste instantie een ander reisdoel had.
Helaas werd ons bezoek aan de eerste tuin door de eigenaar geannuleerd en moest er op zeer korte termijn naar een ander reisdoel worden gezocht. 

De eerste tuin van deze dag was ‘Hofstede Eycken-dal’ in Soest. 
We werden door eigenaren Harm Jan en Jos vriendelijk verwelkomd met koffie/thee en zelfgebakken appeltaart. Er stond een prachtig gedekte lange tafel, in de schaduw onder de bomen, op ons te wachten. 
Harm Jan vertelde over zijn visie op tuinieren en toonde dit tijdens de rondleiding. Deze visie houdt in dat we “de bomen en planten niet teveel in hun groei en woekerdrang moeten beteugelen maar de natuur meer haar gang moeten laten gaan”. Een van de deelnemers zei later ‘wat leuk, dat als je door deze tuin loopt, het verhaal van de eigenaar terug hoort’. 
De tuin heeft een heerlijke sfeer, vooral bij deze hoge temperaturen. Ook de beelden, die door Jos zelf zijn vervaardigd, geven een extra romantisch tintje aan de tuin.

Zelfs een lunch kon op deze korte termijn door de eigenaren worden verzorgd. We hebben heerlijk gegeten, vooral de zelfbereide olijvensoep was bijzonder en heel lekker. We zaten gelukkig ruim in de tijd waardoor we gezellig konden nakletsen. 
Harm Jan en Jos, hartelijk dank voor jullie ontvangst en goede zorgen!

Daarna reisden we naar de volgende tuin ‘In liefde bloeyende’ in Hagestein. 
Ook hier werden we weer hartelijk ontvangen door Jelke Jan en Loes. Onder het genot van heerlijke koffiebroodjes en koffie/thee droeg Loes een prachtig gedicht over de tuin voor. Daarna vertelde Jelke Jan over het ontstaan van de tuin, die  aanvankelijk begon met ca. 1.700 m2 maar inmiddels 2,2 ha beslaat. Het ontwerp voor deze tuin is van de bekende tuinarchitecte Mien Ruys en heeft een strakke vormgeving die mooi aansluit bij het huis en een prachtig contrast vormt met de weelderige beplanting. 
Jelke Jan leidde ons vooral via schaduwpaadjes naar het verste deel van de tuin en vertelde over de zijn keuze voor bepaalde bomen en het zaaibloemenveld.  Door de boomgaard en via een prairietuin ging de wandeling naar de grote waterpartij met een prachtige grassenborder (ontworpen en aangelegd in 2000). Door deze laatste aanpassingen is er een architectonisch spectaculaire tuin ontstaan.
Heel opvallend zijn de zichtlijnen, die een prachtige verbinding geven met het omliggende landschap.

Na afloop hebben we in het tuinhuis ‘Quo Vadis’ (vernoemd naar de woonark waarop Jelke Jan en Loes jarenlang heb gewoond) nog even gezellig wat gedronken en nagepraat over alle prachtige indrukken. Alle deelnemers vroegen zich af hoe dit echtpaar het voor elkaar krijgt om zo’n grote tuin er zo perfect uit te laten zien.
Jelke Jan en Loes heel erg hartelijk bedankt voor de geweldige ontvangst. We hebben allemaal genoten van jullie prachtige tuin.

Dagexcursie tuinen Noord Beveland en Walcheren - 5 augustus 2023

De hete zomerse periode was in juli voorbij, de flinke regenbuien waren fijn voor onze tuin maar tijdens een excursie hebben we het graag droog en zonnig. We hielden het helaas niet droog maar het regende voornamelijk toen we in de bus zaten en tijdens de lunch.

Onze eerste stop was de Pompoenwinkel op Noord Beveland waar we hartelijk werden ontvangen met pompoen- en courgette taart bij de koffie en thee. We keken al vanaf het begin onze ogen uit onder de inleiding van gastheer Paul. Er hingen verschillende lampen gemaakt van gedroogde kalebassen. De creatieve zoon van de eigenaar had die tijdens de winterperiode gemaakt. Onze belangstelling voor deze lampen was groot maar helaas waren ze nu nog niet te koop. Volgend jaar waarschijnlijk wel. Informatie over verkoop van deze lampen, andere producten en activiteiten staat in de aan te vragen nieuwsbrief van de Pompoenwinkel. De rondleiding door de kas met voornamelijk allerlei soorten kalebassen en de velden met pompoenen en artisjokken was informatief en interessant. Ook in de uitgebreide bloementuin vielen de verzorgde naambordjes die de creatieve zoon heeft gemaakt op. Diverse deelnemers aan deze excursie zeiden zeker nog een keer naar de Pompoenwinkel terug te willen en ook voor andere leden van Groei & Bloei is een bezoek aan te bevelen.

We gingen verder naar De Pionier-Ster op Walcheren waar Willeke ons al in de voortuin vertelde over de tuin. Onder het genot van een echte heerlijke Zeeuwse bolus, koffie en thee bewonderden we de tuin. Hoewel veel deelnemers nog niet waren uitgekeken dwong regen ons om met de gekochte planten verder te gaan.

Na de overvloedige lunch in een sfeervolle ruimte bij Eetcafé Duinlust gingen we naar De Houtenhandsche Hof. Een prachtig verzorgde tuin van Conny met beelden van dieren. Hier werd ook weer druk gekocht en ook van deze tuin zeiden diverse deelnemers dat het zeker de moeite waard is daar nog eens heen te gaan.

Ons laatste bezoek brachten we aan ‘t Hof Ravestein. Het was een hele uitdaging voor onze chauffeur om te parkeren zonder in de modder vast te komen zitten. We luisterden naar Willemien’s boeiende verhaal over het verleden van het landgoed en hoe het weer in oude stijl wordt teruggebracht en ingepast in de omgeving. De rondleiding begon droog maar we gingen toch weer met regen de bus in.

Onderweg naar huis genoten we nog van een hartig knabbeltje en een flesje water en onze nieuwe chauffeur bracht ons keurig op tijd terug in Gouda.

Verslag van Trudy de Jonge. Alle foto's vind je weer in het fotoalbum.

Open Tuinendag Moordrecht - 15 juli 2023

Na maanden van voorbereidingen en in goed overleg met de tuineigenaren werd op zaterdag 15 juli jl. de Open Tuinendag georganiseerd vanuit onze afdeling.
5 enthousiaste tuineigenaren openden hun poorten voor het publiek. Ruim 140 mensen bezochten de prachtige en zeer gevarieerde tuinen. De half-bewolkte dag was ideaal om de tuinen op je gemak te bekijken.

De tuin van Letty Stolk aan de 4e Tochtweg 9a was heel gevarieerd met veel planten die je regelmatig op een boerenerf tegenkomt. Wat stond er veel in bloei! Opvallend waren de grote lelies en de mooie dahlia's. Er was een route met bordjes om de hele tuin te bekijken. Je kon een kijkje nemen in een grote en hoge kas waarin mooie meloenen groeiden. De moestuin achter de kas was goed gevuld. De hommels en bijen waren overvloedig in deze tuin aanwezig. Ze kunnen schuilen in het mooie bijenhotel met sedumdak.

Corrina en Cees Peters hebben aan de Ringdijk een prachtige tuin in etages. Je keek je ogen uit, er was zo veel te zien.
In hun sfeervolle tuin zijn naast de vele mooie bloeiende planten ook verschillende kunstwerken van Corrina te zien; Er is een zen-hoekje, een plek met de mozaïeke paspop met een lathyrus rok. Ook is er een zitje met een prachtige muurschildering waar je uitkijkt over de hele tuin. Ieder hoekje is benut met een grote diversiteit aan planten. De vlinders zijn trouwe bezoekers in de tuin door de paars bloeiende vlinderstruik achter in de tuin.

Monique Dessing en Saco van Loon hebben een verscholen tuin aan de IJsselkade. De tuin bestaat uit twee niveaus met een schaduwrijk deel waar het op warme dagen goed toeven is onder de oude appelboom. Er groeit veel bamboe in de tuin langs de vlonder en de grote vijver. Vogels, vlinders en salamanders zijn er trouwe bezoeker. Er zijn ook gevarieerde plantenvakken met vele kleurrijke bloeiers, zoals de kaardenbol die wordt bemind door de bijen. Monique maakte tijdens de Open Tuinendag van de mogelijkheid gebruik om haar zelfgemaakte kaarten te verkopen. Ook werden er bamboestokken aangeboden die men gratis kon meenemen.

Thieu Korten liet de bezoekers genieten van hun grote bosrijke tuin aan de Hollandse IJssel achter een prachtig herenhuis. Er staat een grote verzameling aan kuipplanten zoals Oleanders, Citrussen en Canna’s die in de winter kunnen huizen in de grote kas. Daar staan ook hele grote cactussen. Er was ook kunst in deze tuin te bewonderen en van de verschillende zitjes in deze tuin werd volop gebruik gemaakt. Vanaf de mozaïekbank heb je mooi zicht over de rivier.

Astrid en Herbert Houdijk lieten bezoekers genieten van hun 25 jaar oude tuin aan de Fazantendreef 4, die zij met veel aandacht verzorgen. De grote vijver is een eyecatcher, met de paarse moerashyacint, maar ook de speelse paadjes en het schaduwrijke zitje achter in de tuin. De muur achter in de tuin was sierlijk begroeid met paarse clematis. Er groeien veel vaste planten en er zijn leuke doorkijkjes gemaakt. De mooie potten, verhoogd op pilaren geven een extra karakter aan deze tuin. Herbert had een plattegrond gemaakt van de tuin en hierin ook de plantennamen vermeld. Ook de voortuin van dit stel was kleurrijk.

Dank aan alle tuineigenaren voor hun gastvrijheid, de vrijwilliger voor hun hulp in de tuinen en Hanny Verbakel voor de geweldige organisatie en begeleiding.
Alle foto's vind je in het fotoalbum.

Dagexcursie Tuinen in de Beemster - 7 juli 2023

Wat een animo om in te schrijven voor deze dagexcursie, het oorspronkelijke maximum aantal werd ruim overschreden. Omdat we niemand wilden teleurstellen hebben we een achtpersoonsbusje gehuurd. Gelukkig hadden we precies genoeg chauffeurs om alle aangemelde leden te kunnen vervoeren.
Om 08.45 vertrokken de 23 deelnemers plus Hans Looijestein, die bereid was om het busje te rijden, richting de Beemster. 
De weersvooruitzichten waren prima en zonder al te veel vertraging arriveerde iedereen om 10.00 uur bij de eerste tuin, ‘Jardin Lapin’ in Purmerend.

Al bij aankomst bleek dat Jan en Marian Konijn zeer fervente tuinliefhebbers zijn, die alles tot in de puntjes verzorgd hebben. Bij de oprit stonden prachtige grote potten met eenjarigen te bloeien met aansluitend een border die ook volop in bloei stond in de meest schitterende kleuren.
Onder het genot van koffie en thee met een reuze keuze aan lekkernijen, werden Jan en Marian gelijk ‘bestookt’ met veel vragen over het hoe, wat en waarom. Met veel geduld en enthousiasme kreeg iedereen uitgebreid antwoord. 
Jan en Marian hebben jarenlang een boerenbedrijf gerund maar uiteindelijk gekozen om een groot deel van hun land te verkopen en een nieuw huis te bouwen op de plaats van de oude boerderij. Daarbij hoort natuurlijk ook een mooie, nieuw aangelegde tuin. Samen hebben ze alles aangepakt, zelfs een waterval van vier meter hoog die uitkomt in de zwemvijver is eigenhandig aangelegd. 
Er zijn nog genoeg ideeën voor de toekomst, dus wie weet, gaan we over een aantal jaren nog eens op bezoek. Jan en Marian, hartelijk dank voor jullie zeer gastvrije ontvangst !

Na een korte autorit door het UNESCO werelderfgoed, de Beemster met zijn typische boerderijen, kwamen wij aan bij brasserie ‘de Beemster Eetkamer’ in Middenbeemster. Iedereen had van te voren zijn of haar lunchkeuze kunnen doorgeven. Daardoor konden we keurig op tijd beginnen met de lunch, die overheerlijk was.

In de middag werden wij verwacht bij Jan Schoutsen en Ria van Eijndhoven van tuin ‘die Langh Huys’ in Beemster. 
Rond een (langgerekt) Zaans huis uit 1623 ligt deze fraaie tuin. Opzij langs de waterkant zagen we een boenplaatsje, oude hoogstam fruitbomen, siergrassen en bolgewasjes. Aan de achterzijde is een binnenplaats met waterput en een 100 jaar oude linde. Helaas woedde twee dagen voor ons bezoek een zware storm (Poly) over dit gebied, die ook grip kreeg op deze oude linde, waardoor deze behoorlijk was ‘uitgedund’. 
Jan begeleidde onze groep door zijn tuin met zeer deskundige toelichting. Hij wees ons op zichtlijnen in zijn tuin, vanuit zijn woonkamer kan hij door de hele tuin naar het achtergelegen weiland kijken! 
Door een pergola bereikten we de veelkleurige rozentuin met een verdiept vijvertje. Hierachter is een gedeelte waarin een groot gazon, lindelaantje, ‘natural garden’, een natuurlijke vijver en fraaie borders zijn aangelegd. Nieuw zijn een hortensiavallei, een moestuin en een deel met bijzondere bomen en struiken. Er staan meer dan 1.000 verschillende soorten bomen en struiken in deze tuin, waardoor deze een Arboretum genoemd mag worden. De oppervlakte bedraagt 5.000 m2. Wij wensen Jan en Ria heel veel succes met hun ‘levenswerk’.

Moe maar voldaan keerden we huiswaarts. 
We bedanken in het bijzonder chauffeur Hans Looijestein. Zonder zijn bereidwillige medewerking zou de groep veel kleiner geweest zijn. Hans, je bent een topper! Dank je wel.

We zijn halverwege ons excursiejaar. Er staan nog twee excursies op de planning, op 5 augustus een dagexcursie naar Zeeland en op 8 september bezoeken we twee tuinen (in Montfoort en Hagestein). Voor deze excursie zijn nog een aantal plaatsen open.
De excursiecommissie vond het een hele gezellige dag. We hopen weer veel deelnemers bij de volgende excursies te mogen begroeten.

Het fotoverslag vind je in het fotoalbum.
 

Excursie Japanse Tuin Park Clingendael - 12 mei 2023

Eindelijk konden we naar Clingendael, na 2 vergeefse pogingen. Eerst lukte het niet vanwege covid en verleden jaar ging de Japanse tuin niet open omdat er een sperwer zat te broeden. Dit jaar konden we de Japanse tuin en ook de andere mooie en interessante natuur in Clingendael bewonderen.

We zijn via de achteringang van het park door het bos naar restaurant IJgenweis gewandeld. De zon brak door toen we op het terras waren gaan zitten. Dat was bijzonder na heel veel regendagen. En zo was zowel het weer als de taart bij de koffie/thee heerlijk. Hierna liepen we rustig langs verschillende paadjes naar de hoofdingang om de gids te ontmoeten. Helaas waren nog maar weinig Rhododendrons in bloei maar we konden wel genieten van mooie Azalea’s in allerlei kleuren.

De gids heeft ons meegenomen langs de geschiedenis van het park en we hebben stilgestaan bij de slingermuur met fruitbomen, de Hollandse tuin die meer op een Franse tuin lijkt en bij de veteraanboom, een linde die al bijna 300 jarig oud is. In de wachtrij bij de Japanse tuin heeft de gids nog veel achtergrondinformatie daarover gegeven. Het was de moeite waard! De vele verschillende soorten mos die de bodem bedekken zorgen voor een heel bijzondere sfeer in de tuin. Het is heel kwetsbaar: je mag er niet op lopen en de tuinman haalt met een pincet andere plantjes er voorzichtig tussenuit. Er staan allerlei bijzonder gevormde en mooie gekleurde bomen en struiken. Door het kenmerkende Japanse rode bruggetje en de symbolische beelden kwamen we echt in de Japanse sfeer. Na de gids te hebben bedankt met Goudse stroopwafels gingen we tevreden naar huis.

Alle foto's van deze excursie vind je weer in het fotoalbum.

Bijeenkomst Zaai- en stekgroep - 15 mei 2023

Een mooie ruil
Leden van de zaai- en stekgroep hadden weer heel veel plantjes gezaaid om vandaag te kunnen ruilen.
Maar eerst konden we even lekker bijkletsen in het honk van de ATV Noorderhout in Reeuwijk. Er was rabarbertaart en boterkoek en lekkere, warme koffie en thee. Dat was wel nodig want er stond een koude wind. 

Na dit gezellige samenzijn en het uitwisselen van tips over het weren van slakken in de tuin gingen we over tot de uitleg van al die stekken en zaailingen. Er was o.a. rode melde, papaver, ridderspoor, ammi, zandknop, en zinnia en niet te vergeten de altijd gewilde tomaten planten van Corrie.
Na de plantenruil werd door een aantal leden een van de bijzondere volkstuinen bezocht. De planten die overbleven gaan naar een zorgboerderij in Moordrecht en naar de Goudse Hofstedendagen.

Een ieder bracht zijn nieuwe aanwinsten weer thuis. Ik zet ze nog maar even in de kas want wat is het nog koud.

Excursie naar tuinen in Hoevelaken en Leusden - 22 april 2023

De 28 deelnemers aan de excursie hebben met bewondering de prachtige Hoevelakense bostuin 'Op de Haar' bekeken van het Britse echtpaar John and Joyce Ramsbotham.
Een tuin ingericht op verhoogd veen met een diversiteit aan varens, bamboe en andere schaduwplanten. 
Ook stonden er mooie bronzen beelden die de Britse Joyce zelf maakt. 

We lunchten in de zon in de tuin!
Boven ons vlogen 3 buizerds en daar naderden ook de donkere wolken.
Wil je meer weten over de tuin van het echtpaar Ramsbotham, je vindt het hier.

Op het landgoed ‘Den Treek’ in Leusden bezochten we met paraplu de kleurrijke en unieke tuin van Marieke Nolsen. Wat kan zij leuk en vol enthousiasme vertellen over het landgoed en haar passie voor
bloemschikken en tuinieren. 
De vele kleurige tulpen en narcissen en de vele unieke vaste planten en aardewerken potten met bloeiende planten op kleur werden door veel bezoekers gefotografeerd.
Nieuwsgierig naar de tuin van Marieke Nolsen, kijk hier.

Alle foto's van deze excursie vind je in het fotoalbum.

Voorjaarsruilbeurs planten, zaden en stekken - 15 april 2023

Op zaterdag 15 april waren we weer te gast bij Ernst Baas Hoveniers te Waddinxveen. De koffie en thee stond klaar zodat we dit bij aankomst van de leden konden aanbieden.

De ruilbeurs was niet te druk bezocht met ca. 11 leden, waarvan het merendeel een vaste kern is.
De planten die van eigenaar wisselden waren o.a. een groot aantal voorjaarsbloeiers zoals aconiet, anemoon in paars en geel, helleborus en  brunnera macrophyla.
Dan waren er nog diverse soorten irissen, waarbij ook de iris foetidissima (de stinkende iris). Deze iris kan goed op een schaduwrijke en droge plek staan en geeft in het najaar prachtige oranje zaden.
Verder waren er nog wat ‘eetbare’ planten zoals peterselie en munt.
De zaailingen van de  lychis viscaria (rode pekanjer) waren door een van de leden ingebracht en moeten nog een tijdje in de potjes blijven om verder te groeien voordat deze de tuin in kunnen

De planten die overbleven gaan naar de zorgboerderij in Moordrecht die met de aanleg van een pluktuin beginnen.
Met dank aan Ernst en collega’s voor de verzorging.

Alle foto's van de voorjaarsruilbeurs vind je in het fotoalbum.

Lezing "De Moestuin" door Wessel van Schagen - 3 april 2023

Op maandagavond 3 april 2023 hield Wessel van Schagen een uitgebreide lezing over de moestuin. Zelf heeft hij bij de volkstuinvereniging een stuk van 400 m2 waarop hij groenten, fruit, vaste planten en bloemen kweekt. Is moestuinieren makkelijk? Nee niet altijd, maar het genot om lekker in de tuin te rommelen is hem zeer lief.
Wessel geeft een aantal tips voor de moestuin:
- gebruik goed gereedschap, de favoriet van Wessel is de schrepel
- doe aan onkruidbestrijding, vervelende onkruiden zijn heermoes, kweekgras en zevenblad. Ga deze meteen aan het begin van het seizoen te lijf
- gebruik compost en bemest, eigen compost is te maken van tuinafval
- goede basisbemesting is nodig bijv. bijmesten met koemestkorrels, beendermeel en houtas
- waar nodig ook kalk strooien in april voor bijv. koolsoorten
- kweek sommige groenten en bloemen zelf op uit zaad

De meest belangrijke tip die Wessel echter geeft is DOE AAN WISSELTEELT.
Voor de wisselteelt maakt hij gebruik van een schema. 
Het ene jaar staat er bijv. in vak A kool en het jaar erop peulen. En zo verder met B, C enz. 
Dit schema neemt hij ook mee naar de tuin om vergissingen uit te sluiten bij het poten van groenten. 
Wisselteelt is nodig ter voorkoming van ziektes zoals bijv aardappelmoeheid.
Wessel laat nog een flink aantal ziekten in gewassen de revue passeren wat uiterst leerzaam was. 
Veldsla (zaaien in de nazomer) noemt hij als een van de gewassen waar je bijna een jaar lang plezier aan kunt beleven. In de kas (februari, maart) zaait hij tomaat en komkommer. 

Om het in de kas vorstvrij te houden zet Wessel vanaf 11 uur in de avond grote waxinelichten neer die de kas de hele nacht net warm genoeg houden. 

Voor de bloemen wordt er in het voorjaar voorgezaaid, later verspeend en uiteindelijk is dit een fraaie opvulling van de tuin. In de zomer worden er bossen mooie bloemen geplukt. 
Al met al een inspirerend verhaal over de moestuin. 
 

Lezing "Langere bloei in de tuin" door Marcel Batist - 20 maart 2023

Een prima locatie met genoeg parkeerplek. Binnen hadden zich 44 enthousiaste tuiniers verzameld om zich in het begin van het tuinseizoen te laten inspireren door een lezing van Marcel Batist uit het Westland, natuurfotograaf en gepassioneerd tuinier. Hij wordt verwelkomd door Hanny Verbakel.
Marcel vertelt, dat hij slechts ‘een kleine tuin’ rondom zijn hoekhuis in Naaldwijk heeft, waarin hij een grote collectie planten en bollen heeft ondergebracht, die hij elk jaar weer omtovert tot een weelderige bloemenzee. Aan het eind van zijn verhaal betwijfelen we de grootte van zijn ‘postzegeltuintje’! 
We kijken naar spectaculaire plantengroepen.

Aan de hand van een uitvoerige plantenlijst met lichtbeelden van vaste planten, eenjarigen en matig winterharde klimmers, kuipplanten, knollen en bollen en plantgoed voor plantenbakken, baskets etc neemt hij ons mee. Er staan 92 namen op zijn plantenlijst, die stuk voor stuk worden belicht!
Hij vertelt, dat je met veel vaste planten het bloeiseizoen kunt verlengen door voor 1 juni sommige vaste planten te toppen, zoals bijv. Phloxen (zo hier en daar) en bij Sedums (een aantal stelen weghalen aan buitenzijde en omgeven met een grofmazig gaas tegen het uiteenvallen). In de herfst kun je de uitgebloeide pluizige bloemen en de zaden, die gevormd zijn van bijv. Eupatorium en Rudbeckia Goldsturm, laten staan. Daar zijn bijv. puttertjes dol op.
Om eenjarigen als Cleome (kattensnor) langer te laten bloeien, kunnen van onderaf de zaden worden weggeknipt als ook de zaadbolletjes van Phloxen en Lantana’s.

Als kers op de taart vertoont Marcel nog een korte film van Engelse tuinen, waar we verlekkerd naar beelden van Sissinghurst, Sussex Prairies, Brixton Park, Clinton Lodge, Town Place, Hampton Court en Great Dixter kijken. 

Kortom, het tuinseizoen is aangebroken en door Marcel Batist zijn we extra geënthousiasmeerd. Hij verloot nog een zevental stekken van de Bulbine fritescens ‘Hallmark’, een voor de meeste van ons onbekende kuipplant met oranje/gele bloemen.

Trudy van Jaarsveld, 20 maart 2023
 

Lezing "Het zaaien van eenjarigen" door Wim Grimme - 8 febuari 2023

Een vriendelijke impressie van de informatie-avond over het zaaien van eenjarige planten.

Toen mijn vriendin (Joke) en ik het zaaltje bij de Le Patapouf binnenkwamen was het al aardig gevuld. In allerijl werden voor ons stoelen aangedragen. Pontificaal voor het podium konden wij plaats nemen. Dat was heel fijn want het was de eerste keer dat wij een informatieavond van de Goudse tak van Groei en Bloei bijwoonden. Als recent aangetreden leden voelden we ons heel erg welkom.

We waren niet de enigen in Le  Patapouf. Maar liefst tweeënveertig leden uit Gouda en omstreken wilden heel graag door Wim Grimme geïnformeerd worden over alle tips en trucs die het zaaien van eenjarige planten tot een succes kunnen maken.  De oud tuinbouwdocent stelde ons niet teleur. Duidelijk was zijn verhaal over het belang van de juiste zaaigrond, -temperaturen en zaaidiepte. De tijd dat ik elk zaadje onbekommerd onder een diepe laag potgrond verstopte, is nu definitief voorbij. Alvorens met een nieuwe soort aan de gang te gaan, heb ik mij voorgenomen eerst de zaaigegevens van de KMTP te raadplegen. Op hun website kun je voor de diverse zaden de belangrijkste details vinden.

Gelukkig mochten we ook vragen stellen. Het was heel fijn te merken dat Wim voor bijna elk probleem een oplossing wist aan te dragen. Niet heel erg gelukkig werd ik overigens van zijn mededeling dat voor het bewerkbaar maken van kleigrond een periode van vijftien jaar in acht moest worden genomen.  Voordat de noodzakelijke verbeteracties op de kleirug, waar wij al bijna twee decennia onze zomerse maaltijden proberen te oogsten, het gewenste effect hebben zal ik helaas het moestuinieren al wel vaarwel hebben moeten zeggen. Vooralsnog blijven we worstelen met de kleibonken maar dankzij Wim met het goede voornemen het bodemleven in de toekomst beter in tact te houden.

Het tweede deel van de lezing bestond uit een zeer uitgebreide opsomming van wat onbekendere eenjarige. Het was grappig te merken hoe geïnteresseerd de zaal was, juist voor dit deel van de lezing. Als moestuiniersters herkenden wij weinig soorten en lukte het ons helaas ook niet aantekeningen te maken van planten die we aan het beperkte bloemendeel van onze tuin zouden kunnen toevoegen. Dat was anders voor de rest van de aanwezigen; om ons heen klonken kreten van herkenning en bewondering. Ons rest nog de hoop dat Wim bereid is zijn belangrijkste aanbevelingen digitaal met ons te delen.

Al met al vond ik het een hele leuke avond. Ik zie uit naar volgende bijeenkomsten. Misschien vraagt Hanny mij dan weer een verslagje te schrijven.

Gerda Huisman, 9 februari 2023.

Nieuwjaarsreceptie - 20 januari 2023

Op vrijdagavond 20 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden bij de Ark in Reeuwijk. Er waren 31 leden aanwezig. 
Margo van het bestuur had voor alle inkopen gezorgd zodat we heerlijk konden genieten van koffie en later van al het lekkers bij het drankje.

Tijdens het welkomstwoord door Hanny werden ook leden verwelkomd die we niet zo vaak zien en werd uitgesproken dat we deze wat vaker tegen te mogen komen bij onze activiteiten.
Speciale aandacht was er voor onze twee kandidaat bestuursleden Maria Ket-Martin en Simone Abel. Onder luid applaus werden zij verwelkomd.

Na afloop van het praatje kregen we een leuke presentatie van Marieke en Trudy over de te bezoeken tuinen voor dit jaar. De dames hebben weer prachtige tuinen voor ons uitgezocht en de aanmeldingen op de website staan al open. Wel werd er door de dames op aangedrongen om op tijd op te geven voor een excursie zodat we teleurstellingen kunnen voorkomen. Er kan al aangemeld worden en dit kan zelfs zonder meteen te betalen. De betaling moet wel voor de uiterste aanmelddatum binnen zijn om deze definitief te maken.

Na de presentatie van de excursies volgde de presentatie van de lezingen. De lezingen commissie heeft ook dit jaar weer voor prachtige lezingen gezorgd. Op verzoek van de leden is er ook een lezing over de moestuin georganiseerd. Het lezingen programma staat op de website.
Ook wijzen we nog op de andere activiteiten zoals de ruilbeurzen, de workshops groendecoratie en de Open tuinen dag. Deze wordt dit jaar gehouden in Moordrecht op zaterdag 15 juli. Er hebben zich 5 tuineigenaren aangemeld en we hopen op een mooie dag.

Als laatste werden er diverse prijsjes verloot waarvoor de aanwezigen bij binnenkomst (naast het jaarprogramma) een lootje hadden ontvangen. 
Na afloop van de presentaties werden de leden bedankt voor hun bezoek en uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Het was een bijzonder gezellige avond.