Gouda

Excursie Japanse Tuin Park Clingendael - 12 mei 2023

Eindelijk konden we naar Clingendael, na 2 vergeefse pogingen. Eerst lukte het niet vanwege covid en verleden jaar ging de Japanse tuin niet open omdat er een sperwer zat te broeden. Dit jaar konden we de Japanse tuin en ook de andere mooie en interessante natuur in Clingendael bewonderen.

We zijn via de achteringang van het park door het bos naar restaurant IJgenweis gewandeld. De zon brak door toen we op het terras waren gaan zitten. Dat was bijzonder na heel veel regendagen. En zo was zowel het weer als de taart bij de koffie/thee heerlijk. Hierna liepen we rustig langs verschillende paadjes naar de hoofdingang om de gids te ontmoeten. Helaas waren nog maar weinig Rhododendrons in bloei maar we konden wel genieten van mooie Azalea’s in allerlei kleuren.

De gids heeft ons meegenomen langs de geschiedenis van het park en we hebben stilgestaan bij de slingermuur met fruitbomen, de Hollandse tuin die meer op een Franse tuin lijkt en bij de veteraanboom, een linde die al bijna 300 jarig oud is. In de wachtrij bij de Japanse tuin heeft de gids nog veel achtergrondinformatie daarover gegeven. Het was de moeite waard! De vele verschillende soorten mos die de bodem bedekken zorgen voor een heel bijzondere sfeer in de tuin. Het is heel kwetsbaar: je mag er niet op lopen en de tuinman haalt met een pincet andere plantjes er voorzichtig tussenuit. Er staan allerlei bijzonder gevormde en mooie gekleurde bomen en struiken. Door het kenmerkende Japanse rode bruggetje en de symbolische beelden kwamen we echt in de Japanse sfeer. Na de gids te hebben bedankt met Goudse stroopwafels gingen we tevreden naar huis.

Alle foto's van deze excursie vind je weer in het fotoalbum.

Bijeenkomst Zaai- en stekgroep - 15 mei 2023

Een mooie ruil
Leden van de zaai- en stekgroep hadden weer heel veel plantjes gezaaid om vandaag te kunnen ruilen.
Maar eerst konden we even lekker bijkletsen in het honk van de ATV Noorderhout in Reeuwijk. Er was rabarbertaart en boterkoek en lekkere, warme koffie en thee. Dat was wel nodig want er stond een koude wind. 

Na dit gezellige samenzijn en het uitwisselen van tips over het weren van slakken in de tuin gingen we over tot de uitleg van al die stekken en zaailingen. Er was o.a. rode melde, papaver, ridderspoor, ammi, zandknop, en zinnia en niet te vergeten de altijd gewilde tomaten planten van Corrie.
Na de plantenruil werd door een aantal leden een van de bijzondere volkstuinen bezocht. De planten die overbleven gaan naar een zorgboerderij in Moordrecht en naar de Goudse Hofstedendagen.

Een ieder bracht zijn nieuwe aanwinsten weer thuis. Ik zet ze nog maar even in de kas want wat is het nog koud.

Excursie naar tuinen in Hoevelaken en Leusden - 22 april 2023

De 28 deelnemers aan de excursie hebben met bewondering de prachtige Hoevelakense bostuin 'Op de Haar' bekeken van het Britse echtpaar John and Joyce Ramsbotham.
Een tuin ingericht op verhoogd veen met een diversiteit aan varens, bamboe en andere schaduwplanten. 
Ook stonden er mooie bronzen beelden die de Britse Joyce zelf maakt. 

We lunchten in de zon in de tuin!
Boven ons vlogen 3 buizerds en daar naderden ook de donkere wolken.
Wil je meer weten over de tuin van het echtpaar Ramsbotham, je vindt het hier.

Op het landgoed ‘Den Treek’ in Leusden bezochten we met paraplu de kleurrijke en unieke tuin van Marieke Nolsen. Wat kan zij leuk en vol enthousiasme vertellen over het landgoed en haar passie voor
bloemschikken en tuinieren. 
De vele kleurige tulpen en narcissen en de vele unieke vaste planten en aardewerken potten met bloeiende planten op kleur werden door veel bezoekers gefotografeerd.
Nieuwsgierig naar de tuin van Marieke Nolsen, kijk hier.

Alle foto's van deze excursie vind je in het fotoalbum.

Voorjaarsruilbeurs planten, zaden en stekken - 15 april 2023

Op zaterdag 15 april waren we weer te gast bij Ernst Baas Hoveniers te Waddinxveen. De koffie en thee stond klaar zodat we dit bij aankomst van de leden konden aanbieden.

De ruilbeurs was niet te druk bezocht met ca. 11 leden, waarvan het merendeel een vaste kern is.
De planten die van eigenaar wisselden waren o.a. een groot aantal voorjaarsbloeiers zoals aconiet, anemoon in paars en geel, helleborus en  brunnera macrophyla.
Dan waren er nog diverse soorten irissen, waarbij ook de iris foetidissima (de stinkende iris). Deze iris kan goed op een schaduwrijke en droge plek staan en geeft in het najaar prachtige oranje zaden.
Verder waren er nog wat ‘eetbare’ planten zoals peterselie en munt.
De zaailingen van de  lychis viscaria (rode pekanjer) waren door een van de leden ingebracht en moeten nog een tijdje in de potjes blijven om verder te groeien voordat deze de tuin in kunnen

De planten die overbleven gaan naar de zorgboerderij in Moordrecht die met de aanleg van een pluktuin beginnen.
Met dank aan Ernst en collega’s voor de verzorging.

Alle foto's van de voorjaarsruilbeurs vind je in het fotoalbum.

Lezing "De Moestuin" door Wessel van Schagen - 3 april 2023

Op maandagavond 3 april 2023 hield Wessel van Schagen een uitgebreide lezing over de moestuin. Zelf heeft hij bij de volkstuinvereniging een stuk van 400 m2 waarop hij groenten, fruit, vaste planten en bloemen kweekt. Is moestuinieren makkelijk? Nee niet altijd, maar het genot om lekker in de tuin te rommelen is hem zeer lief.
Wessel geeft een aantal tips voor de moestuin:
- gebruik goed gereedschap, de favoriet van Wessel is de schrepel
- doe aan onkruidbestrijding, vervelende onkruiden zijn heermoes, kweekgras en zevenblad. Ga deze meteen aan het begin van het seizoen te lijf
- gebruik compost en bemest, eigen compost is te maken van tuinafval
- goede basisbemesting is nodig bijv. bijmesten met koemestkorrels, beendermeel en houtas
- waar nodig ook kalk strooien in april voor bijv. koolsoorten
- kweek sommige groenten en bloemen zelf op uit zaad

De meest belangrijke tip die Wessel echter geeft is DOE AAN WISSELTEELT.
Voor de wisselteelt maakt hij gebruik van een schema. 
Het ene jaar staat er bijv. in vak A kool en het jaar erop peulen. En zo verder met B, C enz. 
Dit schema neemt hij ook mee naar de tuin om vergissingen uit te sluiten bij het poten van groenten. 
Wisselteelt is nodig ter voorkoming van ziektes zoals bijv aardappelmoeheid.
Wessel laat nog een flink aantal ziekten in gewassen de revue passeren wat uiterst leerzaam was. 
Veldsla (zaaien in de nazomer) noemt hij als een van de gewassen waar je bijna een jaar lang plezier aan kunt beleven. In de kas (februari, maart) zaait hij tomaat en komkommer. 

Om het in de kas vorstvrij te houden zet Wessel vanaf 11 uur in de avond grote waxinelichten neer die de kas de hele nacht net warm genoeg houden. 

Voor de bloemen wordt er in het voorjaar voorgezaaid, later verspeend en uiteindelijk is dit een fraaie opvulling van de tuin. In de zomer worden er bossen mooie bloemen geplukt. 
Al met al een inspirerend verhaal over de moestuin. 
 

Lezing "Langere bloei in de tuin" door Marcel Batist - 20 maart 2023

Een prima locatie met genoeg parkeerplek. Binnen hadden zich 44 enthousiaste tuiniers verzameld om zich in het begin van het tuinseizoen te laten inspireren door een lezing van Marcel Batist uit het Westland, natuurfotograaf en gepassioneerd tuinier. Hij wordt verwelkomd door Hanny Verbakel.
Marcel vertelt, dat hij slechts ‘een kleine tuin’ rondom zijn hoekhuis in Naaldwijk heeft, waarin hij een grote collectie planten en bollen heeft ondergebracht, die hij elk jaar weer omtovert tot een weelderige bloemenzee. Aan het eind van zijn verhaal betwijfelen we de grootte van zijn ‘postzegeltuintje’! 
We kijken naar spectaculaire plantengroepen.

Aan de hand van een uitvoerige plantenlijst met lichtbeelden van vaste planten, eenjarigen en matig winterharde klimmers, kuipplanten, knollen en bollen en plantgoed voor plantenbakken, baskets etc neemt hij ons mee. Er staan 92 namen op zijn plantenlijst, die stuk voor stuk worden belicht!
Hij vertelt, dat je met veel vaste planten het bloeiseizoen kunt verlengen door voor 1 juni sommige vaste planten te toppen, zoals bijv. Phloxen (zo hier en daar) en bij Sedums (een aantal stelen weghalen aan buitenzijde en omgeven met een grofmazig gaas tegen het uiteenvallen). In de herfst kun je de uitgebloeide pluizige bloemen en de zaden, die gevormd zijn van bijv. Eupatorium en Rudbeckia Goldsturm, laten staan. Daar zijn bijv. puttertjes dol op.
Om eenjarigen als Cleome (kattensnor) langer te laten bloeien, kunnen van onderaf de zaden worden weggeknipt als ook de zaadbolletjes van Phloxen en Lantana’s.

Als kers op de taart vertoont Marcel nog een korte film van Engelse tuinen, waar we verlekkerd naar beelden van Sissinghurst, Sussex Prairies, Brixton Park, Clinton Lodge, Town Place, Hampton Court en Great Dixter kijken. 

Kortom, het tuinseizoen is aangebroken en door Marcel Batist zijn we extra geënthousiasmeerd. Hij verloot nog een zevental stekken van de Bulbine fritescens ‘Hallmark’, een voor de meeste van ons onbekende kuipplant met oranje/gele bloemen.

Trudy van Jaarsveld, 20 maart 2023
 

Lezing "Het zaaien van eenjarigen" door Wim Grimme - 8 febuari 2023

Een vriendelijke impressie van de informatie-avond over het zaaien van eenjarige planten.

Toen mijn vriendin (Joke) en ik het zaaltje bij de Le Patapouf binnenkwamen was het al aardig gevuld. In allerijl werden voor ons stoelen aangedragen. Pontificaal voor het podium konden wij plaats nemen. Dat was heel fijn want het was de eerste keer dat wij een informatieavond van de Goudse tak van Groei en Bloei bijwoonden. Als recent aangetreden leden voelden we ons heel erg welkom.

We waren niet de enigen in Le  Patapouf. Maar liefst tweeënveertig leden uit Gouda en omstreken wilden heel graag door Wim Grimme geïnformeerd worden over alle tips en trucs die het zaaien van eenjarige planten tot een succes kunnen maken.  De oud tuinbouwdocent stelde ons niet teleur. Duidelijk was zijn verhaal over het belang van de juiste zaaigrond, -temperaturen en zaaidiepte. De tijd dat ik elk zaadje onbekommerd onder een diepe laag potgrond verstopte, is nu definitief voorbij. Alvorens met een nieuwe soort aan de gang te gaan, heb ik mij voorgenomen eerst de zaaigegevens van de KMTP te raadplegen. Op hun website kun je voor de diverse zaden de belangrijkste details vinden.

Gelukkig mochten we ook vragen stellen. Het was heel fijn te merken dat Wim voor bijna elk probleem een oplossing wist aan te dragen. Niet heel erg gelukkig werd ik overigens van zijn mededeling dat voor het bewerkbaar maken van kleigrond een periode van vijftien jaar in acht moest worden genomen.  Voordat de noodzakelijke verbeteracties op de kleirug, waar wij al bijna twee decennia onze zomerse maaltijden proberen te oogsten, het gewenste effect hebben zal ik helaas het moestuinieren al wel vaarwel hebben moeten zeggen. Vooralsnog blijven we worstelen met de kleibonken maar dankzij Wim met het goede voornemen het bodemleven in de toekomst beter in tact te houden.

Het tweede deel van de lezing bestond uit een zeer uitgebreide opsomming van wat onbekendere eenjarige. Het was grappig te merken hoe geïnteresseerd de zaal was, juist voor dit deel van de lezing. Als moestuiniersters herkenden wij weinig soorten en lukte het ons helaas ook niet aantekeningen te maken van planten die we aan het beperkte bloemendeel van onze tuin zouden kunnen toevoegen. Dat was anders voor de rest van de aanwezigen; om ons heen klonken kreten van herkenning en bewondering. Ons rest nog de hoop dat Wim bereid is zijn belangrijkste aanbevelingen digitaal met ons te delen.

Al met al vond ik het een hele leuke avond. Ik zie uit naar volgende bijeenkomsten. Misschien vraagt Hanny mij dan weer een verslagje te schrijven.

Gerda Huisman, 9 februari 2023.

Nieuwjaarsreceptie - 20 januari 2023

Op vrijdagavond 20 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden bij de Ark in Reeuwijk. Er waren 31 leden aanwezig. 
Margo van het bestuur had voor alle inkopen gezorgd zodat we heerlijk konden genieten van koffie en later van al het lekkers bij het drankje.

Tijdens het welkomstwoord door Hanny werden ook leden verwelkomd die we niet zo vaak zien en werd uitgesproken dat we deze wat vaker tegen te mogen komen bij onze activiteiten.
Speciale aandacht was er voor onze twee kandidaat bestuursleden Maria Ket-Martin en Simone Abel. Onder luid applaus werden zij verwelkomd.

Na afloop van het praatje kregen we een leuke presentatie van Marieke en Trudy over de te bezoeken tuinen voor dit jaar. De dames hebben weer prachtige tuinen voor ons uitgezocht en de aanmeldingen op de website staan al open. Wel werd er door de dames op aangedrongen om op tijd op te geven voor een excursie zodat we teleurstellingen kunnen voorkomen. Er kan al aangemeld worden en dit kan zelfs zonder meteen te betalen. De betaling moet wel voor de uiterste aanmelddatum binnen zijn om deze definitief te maken.

Na de presentatie van de excursies volgde de presentatie van de lezingen. De lezingen commissie heeft ook dit jaar weer voor prachtige lezingen gezorgd. Op verzoek van de leden is er ook een lezing over de moestuin georganiseerd. Het lezingen programma staat op de website.
Ook wijzen we nog op de andere activiteiten zoals de ruilbeurzen, de workshops groendecoratie en de Open tuinen dag. Deze wordt dit jaar gehouden in Moordrecht op zaterdag 15 juli. Er hebben zich 5 tuineigenaren aangemeld en we hopen op een mooie dag.

Als laatste werden er diverse prijsjes verloot waarvoor de aanwezigen bij binnenkomst (naast het jaarprogramma) een lootje hadden ontvangen. 
Na afloop van de presentaties werden de leden bedankt voor hun bezoek en uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Het was een bijzonder gezellige avond.