Gouda

Voorjaarsruilbeurs planten, stekken en zaden - Zaterdag 13 april 2024

Adres: Hoveniersbedrijf Ernst Baas, Henegouwerweg 113, 2741 JZ Waddinxveen

Tussen 10.00 en 10.30 uur kunnen de leden hun planten aandragen en staat er een kopje koffie/thee klaar.

De planten, stekken en zaden kunnen worden uitgestald zodat de deelnemers kunnen rondkijken of er iets van zijn of haar gading bij is. Vervolgens vertelt eenieder kort wat hij/zij meegebracht heeft met de bijzondere eigenschappen. Daarna start het ruilen. Na afloop neemt ieder zijn eigen eventueel overgebleven ruilwaren mee. Om ongeveer 11.30 uur eindigt de ruilbeurs en kan men ‘de schatten’ een plekje geven in de tuin.

Verpak de planten en stekjes in potjes of plastic zakjes, zaden bv. in koffiefilterzakjes of lege doosjes van fotorolletjes. Voorzie alles van een etiket of briefje met in elk geval de naam van de plant of de zaden en eventueel andere bijzonderheden (standplaats, kleur, hoogte).

   

 

Lezing: Eetbare bloemen - Frans en Greet Beijerling - Maandag 22 april 2024

Adres: Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3, 2805 CG Gouda

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.                               

Deze lezing  staat geheel in het teken van eetbare bloemen. Welke soort bloemen zijn  geschikt om te eten, hoe kweek je ze en aan welke eisen moeten de bloemen voldoen. 
Op al deze vragen krijgt u vanavond een antwoord.

Niet moeilijk om te gebruiken, want een toastje met wat salade en een Boragebloemetje (komkommerkruid) is zo gemaakt en ziet er veel aangekleder uit. 
Een leerzame avond dus!

Omdat er ook een proeverijtje is willen we graag weten hoeveel deelnemers er komen, dus graag voor 12 april a.s opgeven bij Patricia

Meer info op de website

 

Excursie: tuinen in het Westland - Vrijdag 24 mei 2024

Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan 1, Gouda

Vertrek 8.45 uur - terugkomst 17.30 uur

We beginnen deze excursie bij Plukkerij Framblij in Monster.
Hier worden diverse soorten zacht fruit zoals framboos, aardbei, druif, kruisbes, blauwe bes, Japanse wijnbes, maar ook steenvruchten als nectarines, perzik, pruim, kersen, bramen geteeld, zoveel mogelijk op natuurlijke manier en met behulp van veel vrijwilligers.
Onder het genot van een kopje koffie of thee met een fruitmuffin krijgen we uitleg over het bedrijf en een rondleiding waarna we zelf fruit gaan plukken. 

Voor de lunch gaan we naar De Pluktuin - het Natuur Atelier in Naaldwijk,
De Pluktuin is in 1995 begonnen als bloemenpluktuin maar na 8 jaar wegens woningbouw verkleind tot 4000 m2 met een intieme boomgaard, kleurrijke borders met veel verschillende vaste planten, tuinkamers en een nutstuin. Er zijn diverse verrassende doorkijkjes, hoekjes en vele zitjes in de tuin. Veel vaste planten zijn gecombineerd met eenjarigen waarbij bomen en struiken een mooi kader geven.

Op de terugweg naar Gouda bezoeken we de fuchsiakwekerij van Ruud en Agnes Hogervorst in Berkel en Rodenrijs,
Na ruim 30 jaar professioneel kweken van kamerplanten op 6000 m2 is de familie Hogervorst daarna al weer twintig jaar hobbymatig doorgegaan in de tuin vlak bij het huis. Ze plantten allerlei fruitbomen, onder meer kersen, abrikozen, perziken, nectarines, druiven en pruimen voor eigen gebruik en voor de familie.
Daarnaast ging Ruud zich rond 2007 specialiseren in de kweek van fuchsia’s.

Meer informatie op de website.

Aanmelden uiterlijk 26 april 2024

 
 

Excursie tweedaagse naar tuinen in Noord-Brabant en Limburg

Voor 2024 hebben we ervoor gekozen onze tweedaagse excursie ca. 3 weken eerder te laten plaatsvinden dan gebruikelijk. Omdat de zomers tegenwoordig droger zijn, is gebleken dat de meeste tuinen tot medio juli op hun mooist zijn. De geselecteerde tuinen verdienen het echt zich te tonen met hun mooiste pracht en prachtig zijn ze, dat kunnen we u verzekeren!

Geef u nu alvast op voor de excursie, zodat we optijd de juiste hoeveelheid hotelkamers kunnen reserveren.

Betaling van de excrusie uiterlijk 6 weken voor vertrek.

Meer informatie op de website.