Gouda

Excursie naar Buitenplaats Hindersteyn in Langbroek op donderdag 17 september 2020.

Van alle geplande excursies voor 2020 was er nog niet één doorgegaan vanwege de beperkingen i.v.m. Covid-19. Toen eind juli werd aangekondigd dat de excursie naar Hindersteyn wel zou doorgaan, was het maximale aantal deelnemers van 20 snel bereikt.
Gelukkig kon, in overleg met de eigenaar van de buitenplaats, nog een tweetal deelnemers extra mee. Zo togen wij op een prachtige nazomerse donderdagochtend met een aantal auto’s naar Langbroek.
Daar werden we verwelkomd, met koffie/thee en citroentaart, door Erik Geytenbeek, eigenaar van deze prachtige (relatief onbekende) buitenplaats. Met veel passie en trots vertelde hij over hoe hij als kleine jongen door zijn ouders betrokken werd bij alle plannen rondom de renovatie van de gehele buitenplaats. Omdat Erik bosbouwkunde heeft gestudeerd gaat zijn passie vooral uit naar de tuin. Erik heeft zich ten doel gesteld de tuin van deze buitenplaats in volle glorie te herstellen zoals een tuin in de 19e eeuw. 

In de 19de eeuw wordt een moestuin  voor de eigenaar een belangrijk statussymbool. In 1881 ontstaat een herkenbare moestuin op de plek waar die nu ook gelegen is. Op Hindersteyn zijn trouwens thans veel elementen terug te vinden die standaard aanwezig waren op buitenplaatsen. We hebben het dan over de oranjerie, de moestuin, de slangenmuur, de kassen en de doolhof.
Op Hindersteyn is sinds 1976 een collectie kuipplanten verzameld waarvan het merendeel nu tussen de veertig en vijftig jaar oud is. In de zomer staan deze opgesteld in het park wat daarmee een 19e-eeuwse uitstraling krijgt. Ook grote, nu 50 jaar oude, palmen staan voor en achter het kasteel en geven de tuin een 19e-eeuwse uitstraling. In de wintermaanden staan deze kuipplanten binnen in de Oranjerie; een gebruik op buitenplaatsen sinds 1600 en zo ook op Hindersteyn sinds 1881.
Een loofgang (berceau) deelt de moestuin op Hindersteyn in tweeën. Aan de ene kant bevinden zich de bloemenperken voor de pluk en aan de andere zijde worden groenten, kruiden en zacht fruit gekweekt. In de boomgaard staan fruitbomen met o.a. 24  verschillende soorten appels.
De druivenserre dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw (afkomstig uit Westland). Er worden nu wijndruiven in geteeld. In een derde kas, met gebogen dakvlak, worden zestien verschillende soorten vijgen geteeld. Soorten die het in Nederland niet naar de zin hebben doen het hier onder glas prima. Ook deze kas is herplaatst en komt van een tuinderij in Den Dungen. Het is een Rijksmonument.
Een ander bijzonder element op Hindersteyn is de doolhof. De doolhof was in de tweede helft van de 19e eeuw een populair tuinelement voor de bewoners en hun gasten. In 1995 is deze doolhof, bestaande uit 1.600 buxusstruiken, aangelegd. De lengte van het pad bedraagt 650 meter en het oppervlak 1.000 m2. Deze doolhof kent geen dode paden en de gemiddelde dwaalduur bedraagt twintig minuten. In dezelfde vorm als de doolhof is ernaast een labyrint gecreëerd met paden die gemaaid zijn in het hoge gras. 
Aan het eind van de ochtend keerden we weer huiswaarts, nagenietend van de prachtige buitenplaats en haar prachtige geschiedenis. Ook was het fijn om bekenden weer te zien en over gemeenschappelijke interesses te praten.
De excursiecommissie heeft voor een bezoek aan Hindersteyn gekozen omdat de leden te kennen hebben gegeven naast een tuin, ook interessante (historische) bezienswaardigheden te willen bezoeken. Het bezoek aan Hindersteyn was de eerste die aan dit verzoek voldeed. Aan de reacties van de deelnemers menen wij te kunnen opmaken dat men deze excursie zeer geslaagd vond. 

Kijk ook eens naar de fotoreportage die Wim, Bram en Hanny hebben gemaakt van deze excursie!

Covid in het land, de tuinen zijn aan kant...

Vrijdag 13 maart j.l. was het begin van de Covid-pandemie. Wat we toen nog niet wisten was, dat alle activiteiten van het prachtige jaarprogramma 2020 van onze afdeling zouden worden afgelast. Eén excursie in september, naar Buitenplaats Hindersteyn, is nog wel doorgegaan. Daarvan vind je hierboven het verslag.

Het voorjaar brak los met prachtig zonnig weer en iedereen ging vooral in zijn eigen tuin aan de slag. We hadden allemaal de tijd en konden bijna nergens naar toe. De tuinen lagen er dus aan het begin van het seizoen allemaal pico bello bij.

Dat bracht ons op een idee: we hebben de leden uitgenodigd om ons wat te vertellen over hun tuin. Dat wilden zij wel laten zien! Hieronder vind je een verhaal en/of een fotoreportage over 11 lentetuinen en 2 maal Zaaien en Stekken, de tuin in laat zomer. En dit alles ingestuurd door enthousiaste tuiniers van Gouda Groei & Bloei en omstreken!

Het zomert bij Groei en Bloei Gouda en omstreken - Zaaien en Stekken

Zaaien en stekken - de tuin van Trudie Doolaard

Aftrap van de nieuwe rubriek door een van onze leden van de zaai-en stekgroep Trudie Doolaard.
Trudie heeft een prachtige tuin waarbij ze ook wat foto’s van de borders laat zien.
Daarnaast is zij een enthousiaste moestuin tuinierster die graag nieuwe dingen wil uitproberen.
Trudie vertelt dat zij de zoete aardappelen in februari op vochtig zand zo warm mogelijk heeft gezet. Na een paar weken begonnen ze uit te lopen. Deze uitlopers kun je ook weer afscheuren en apart stekken, zodat je meer planten krijgt. Dit is heel goed gelukt. In mei zijn de stekken in de kas gezet en werd compost en koemestkorrels gegeven. Ze groeien nu hard en kruipen door de hele kas en Trudie is benieuwd wat ze hiervan in oktober kan oogsten. Er staan ook wat stekken buiten maar die groeien lang zo hard niet. Altijd leuk om iets nieuws uit te proberen.

Alle foto's vind je in het fotoalbum.

Zaaien en stekken - de tuin van Hanny Verbakel

Zaaien van Salvia Patens, blauwe salie

Deze prachtige blauwe salie heb ik in 2019 gezaaid. Die zomer kreeg de plant zijn eerste mooie felblauwe bloemen die heel aantrekkelijk zijn voor insecten en vlinders.
Oorspronkelijk komt deze salie uit Mexico. 
De plant kan prima in een pot gezet worden en is bij mij zelfs overgebleven na de zachte winter van 2019-2020. Wisten jullie dat deze plant lange knollen heeft net als een dahlia. Ze kunnen ook net als dahlia’s binnen overwinteren, maar ze zijn hier gewoon buiten in de pot blijven staan (warme zuidgevel) en staan er nu weer prachtig bij. Zaaien gaat vrij gemakkelijk. De plant wordt ca. 40-50 cm hoog. In de tuin wellicht wat hoger. De bloei is van juni tot oktober. Deze salie behoort tot de Lamiaceae (lipbloemenfamilie).

Alle foto's vind je in het fotoalbum.

Zaden pikken - Hanny Verbakel

Herkenbaar? De natuur is zo rijk aan zaden dat de echte liefhebbers graag hier en daar een zaadje meepikken. Soms duurt het dan wel twee jaar voordat er iets uitkomt waarvan je eigenlijk niet meer weet wat het was. Maar – geduldig als we zijn – wachten we het resultaat rustig af.
Zo heb ik al zeker 6-7 jaar deze gele plant in de tuin staan waarvan ik de naam nog steeds niet weet. 
Het zaad is afkomstig uit de Botanische tuin van Bremen en de plant zaait zich ieder jaar goed uit. Hij bloeit uitbundig van mei – oktober en kan goed tegen droogte want hij staat bijna onder de uitstekende rand van het dak. Deze plant is niet erg hoog ca. 20 cm en doet het al jaren.
Als iemand de naam weet hoor ik het graag (de naam is inmiddels bekend).

Open Tuinen gingen niet door, we waren van harte welkom in de tuin van de Warwinckel

De Warwinckel in Zevenhuizen was open op zondag 2 augustus en zondag 6 september. De foto's nodigden uit voor een bezoek!

 

Voor een tuinbezoek bij Nolda Bode te Papekop konden we bellen

Er zijn mooie foto's van haar tuin gemaakt bij een tuinbezoek vorig jaar van de Zaai- en stekgroep. De foto hiernaast geeft een inkijkje; je vindt de hele serie onder de foto's 2019 op de website.

Ook voor de Lentetuinen  heeft Nolda prachtige foto's naar ons gestuurd. Je vindt ze verderop  in deze Terugblik.

In beeld: lentetuinen van enthousiaste Groei & Bloei leden

In de tuin van Hanny Verbakel en Marianne Dogterom

Wat een kleuren in de lentetuin van Hanny en Marianne ! Klik op de foto om hem te vergroten. Alle foto's vind je in het fotoalbum.

Pimpelmezenplezier en de tuin van Happy van der Valk

Pimpelmezenplezier

Met zoveel tijd die we in onze tuin doorbrengen ziet Happy nog veel meer en doet daarvan verslag op 22 mei j.l. Een aantal dagen werd er al luid gepiept bij het pimpelmezen vogelkastje. Er werd al druk af en aan gevlogen. Aanvliegpunt was de vleugel van onze windwijzer, de eend. We zaten met een wijntje op het dek aan het water en zagen hoe de eerste onder luide aanmoedigingen het kastje verliet. Twee vlogen snel in de taxus van onze buurvrouw. Een derde was de weg kwijt, klampte zich ergens vast aan de muur, en fladderde na een poosje naar het balkon. De vierde vloog in de appelboom. Een vijfde, tja die deed er wat langer over. Het is best eng hoor om ten eerste al je nest te verlaten en dan vanaf een stokje de wijde wereld in te moeten vliegen. Na wat moed vergaard te hebben en de nodige aanmoedigingen gehoord te hebben vloog dit meesje in een struik. Maar op zo'n mooie plaats waar ik een leuke foto van hem kon maken. De volgende dag waren ze allemaal weg. Zo leuk om dit zo vanuit de tuinstoel met een wijntje te kunnen zien. Mijn dag kon niet meer stuk.

De tuin

In al onze beperkingen kunnen we met dit fantastische weer wel genieten van de tuin en daar eens goed in werken. 
Tijd om de teveel Engelse hyacintjes er uit te halen en weg te geven. Er staan er zo veel.  

Koffie op het terras of op het dek. Een koet op een nest aan de overkant. Moeder eenden komen hun pulletjes laten zien. Vanmorgen grote paniek aan de overkant van het water. Er broeden daar zeker 2 merels, duiven, vinkjes, een winterkoninkje, geen Vlaamse gaaien en eksters dit jaar. De jonge mezen zijn veilig tot nu toe.

Het is gewoon buiten genieten. Mooie dagen voor iedereen. 

Alle foto's vind je in het fotoalbum.

 

 

De tuin van Wim en Nel Nagel

Ook deze tuin lag er weer zo mooi bij! Alle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Simone Abel

Hierbij een aantal foto's vanuit mijn Haastrechtse tuin. Nog niet zo veel kleur, behalve groen, maar na de regenbuien begint het te komen. Ook de slakken komen weer tevoorschijn, dat is iets minder leuk. De wisteria bloeit nu wel prachtig op onze overkapping). 

n.b. Deze foto's stuurde Simone ons op 30 april j.l. Inmiddels is er vast al een grotere kleurexplosie in haar tuin!

Alle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Patricia Niewold

Patricia stuurde ons de foto's van haar tuin op 1 mei 2020! Alle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Yolanda en Bauke

Ook bij Yolanda & Bauke volop kleur in de tuin! Alle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Astrid en Herbert Houdijk

Deze foto is genomen op 10 mei 2020 Alles staat op uitbarsten en eerlijk is eerlijk: de tuin is nu haast op z'n mooist qua bloei.
Dit zijn de soorten:

  • Camassia Leichtlinii Alba
  • Paarse Allium
  • Pioenroos donkerroze (oud ras, naam onbekend)
  • Persicaria Bistorta 'Superba' 
  • Blauwe en paarse Akelei
  • Bronskleurige Venkel.

Allle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Wim de Jong in Waddinxveen

Deze foto is genomen op 10 mei 2020. Alles staat op uitbarsten en eerlijk is eerlijk: de tuin is nu haast op z'n mooist qua bloei.
Dit zijn de soorten:

  • Camassia Leichtlinii Alba
  • Paarse Allium
  • Pioenroos donkerroze (oud ras, naam onbekend)
  • Persicaria Bistorta 'Superba' 
  • Blauwe en paarse Akelei
  • Bronskleurige Venkel

De tuin van Hetty Voskuilen

Ook Hetty Voskuilen zorgt voor een mooie impressie met detailfoto's van planten en bloemen in haar tuin! Klik vooral op de foto om hem te vergroten!.

Alle foto's vind je in het fotoalbum.

De tuin van Nolda Bode in papekop

Nolda Bode uit Papekop zou, samen met nog 5 andere tuinbezitters, een van de deelnemers zijn aan de Open tuinen Carrousel eind juli. Helaas ging het dit jaar niet door. Wat we wel kunnen laten zien is een serie hele mooie foto's van de tuin van Nolda Bode!

Klik op de foto om te vergroten. Alle foto's vind je in het Fotoalbum.

De tuin van Adrie en Wim Broere uit Haastrecht

Ook in de tuin van Adrie en Wim Broere uit Haastrecht groeit en bloeit het! De fotoserie is binnengekomen rond 20 mei, dus inmiddels zal er in de moestuin flink gesproeid worden! Ook in deze tuin weer hele mooie borders.

Alle foto's vind je in het Fotoalbum.