Gouda

Woensdag 30 oktober 2024 - De wondere wereld der paddenstoelen - Leo Brand

                             


Paddenstoelen behoren tot de schimmels. De paddenstoelen zoals wij die waarnemen zijn sporenvormende organen van over het algemeen onzichtbaar levende schimmels. De eigenlijke schimmelplant bestaat uit een uitgebreid stelsel van zeer fijne schimmeldraden (hyfen), die ergens in of op groeien. Dit kan grond, mest of hout zijn maar ook veertjes of bladeren. Zo'n hoeveelheid schimmeldraden bij elkaar noemen we het ‘mycelium’ dat in het juiste seizoen een knobbeltje vormt, de zogenaamde ‘zwamvlok’. Uit zo’n zwamvlok groeit dan de voor ons uiteindelijk zichtbare paddenstoel of zwam.                                                                  

Met deze lezing probeert Leo Brands een beeld te scheppen van een aantal paddenstoelen en zwammen die in Nederland voorkomen. Waar men ze kan vinden en wanneer. Zowel de echte paddenstoelen, met een hoed en een steel, alsook de meest voorkomende houtzwammen worden besproken. 
Kortom, een lezing geschikt voor jong en oud.  

Meer info:             

  • Lezingen zijn vrij toegankelijk.
  • Leden betalen ter plaatse € 2,00 op vertoon van de ledenpas en niet leden betalen ter plaatse € 7,00 p.p. (inclusief 1x koffie / thee in de pauze)
  • Locatie lezingen: achteringang Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3 2805 CG Gouda
  • Voor de lezingen hoef je je vooraf niet aan te melden.
  • De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur.