Gouda

Lezing Eetbare bloemen door Frans en Greet Beijerling 22 april 2024

    

Er is veel belangstelling voor de eetbare tuin. De verwachtingen van de lezing waren dus hooggespannen. “Zaai eens een eetbare bloem”, zei Frans Het is met bloemen net als met paddenstoelen; Weet wat je eet!
Zorg dat je biologische planten /zaden koopt en als je bloemen wil gaan proeven zoek dit dan op in betrouwbare literatuur.
Gebruik van bloemen
In de geneeskunde en ook in de cosmetica werden vroeger al veel bloemen gebruikt. Bloemen hebben veel symboliek; deze worden gegeven als cadeau op een verjaardag of op Moederdag, het wordt gebruikt in de kunst en als interieur versiering. Maar naast sfeermakers zijn bloemen ook smaakmakers. In de 16e eeuw werd er al siroop van viooltjes gemaakt.
Eetbare bloemen zijn o.a.:
Appelbloesem, Basilicumbloem, Begonia, Bieslookbloem, Calendula, Chrysant, Courgettebloem, Daglelie, Dille, Fuchsia, Kamille, Kervel, Korianderbloem, Klaver, Korenbloem, Lavendel, Madeliefje, Paardenbloem, Tuinanjer, Vlierbloesem, Viooltjes, Rozen, Rucola-bloem, Afrikaantjes.
Niet alle bloemen zijn eetbaar.
Als je een bloem eet, eet dan geen meeldraden en eet vooral de bloemblaadjes. Je kunt de bloemen het beste oogsten in de ochtend. Rijpere bloemen zijn vaak zoeter. En let natuurlijk op de aanwezigheid van insecten. Bloemen zijn eetlust opwekkend zoals Dille, Koriander en Bascilicum.
Meer toepassingen met bloemen
Doe een eetbare bloem in water in een ijsklontjes houder en vries de bloem in. Gebruik de bevroren bloem in een cocktail over in een glas met water.
Eetbare bloemen kun je ook versuikeren.( https://www.mooiwatbloemendoen.nl/smullen-gesuikerde-rozenblaadjes )
Hapjes met bloemen
Tijdens de presentatie van Frans komt Greet voorbij met verschillende hapjes waarin een eetbare bloem verwerkt is. Er was een hapje met viooltjes, en hapjes met akelei en met oost Indische kers.
Nog meer eetbare bloemen
Bieslookbloemen in de knop zijn een delicatesse, maar zij smaken ook goed in een salade. Pythagoras heeft de geneeskracht van mosterd beschreven. De uitdrukking ‘Mosterd na de maaltijd’ komt voort uit het feit dat je door het eten van mosterd een zware maaltijd gemakkelijk verteerd wordt. Mosterdbloemen werden gestrooid op een route om de weg weer terug te vinden.
Diverse toepassingen van eetbare bloemen

  • De akeleibloem is prima eetbaar. Deze is zoet van smaak. Deze prachtig gekleurde bloem kun je goed gebruiken op salade of een amuse,  of als garnering op een dessert
  • Kai Lan (chinese broccoli) heeft een heerlijke bloem en blad.  Recept https://vinissima.nl/kai-lan-chinese-broccoli-met-oestersaus/
  • De koolboem is geel van kleur en er zitten meerdere bloemetjes aan een stengel. De smaak is verfrissend zacht, maar heeft ook wat pit van de kool. Deze kan als garnering of door een salade maar kan ook in een tempura beslag gegeten worden.
  • Van Oost Indische kers zijn zowel het blad als de bloem eetbaar. De gele bloem smaakt anders dan de oranje bloem.
  • De Goudsbloem kan meegekookt worden in de rijst voor een oranje kleur. De bloemen kunnen ook in een dessert of op een gebakje en meer bekend is dat ze ook als thee wordt getrokken.
  • Bascilicumbloemen kun je invriezen als ijsklontje maar ook als thee verwerken.
  • Een rucolabloem is lekker door een salade in de soep of op de pizza. Het heeft een nootachtige smaak.
  • Meer bekend is het eten van Courgette bloemen. De kunnen gevuld worden met roomkaas of gefrituurd worden in een tempura beslagje.
  • Een daglelie is lekker in de sla en kan gevuld worden met een mousse of roomkaas.
  • Kies de eetbare soorten viooltjes. Deze zijn echt niet allemaal eetbaar.
  • Madeliefjes zijn eetbaar; zowel het blad als de bloem. Leuk als decoratie op bijvoorbeeld kruidenboter.
  • Lavendel is veelzijdig te gebruiken. De bladeren en de bloemetjes zijn eetbaar. De smaak van lavendel is een kruising tussen fris, zoet en bitter. De lavendel is te gebruiken in allerlei gerechten, salades en baksels of trek er thee van.
  • Vijgen zijn schijnvruchten en dus eigenlijk de bloemen. Deze zijn goed eetbaar, maar het blad is niet eetbaar.

Benadrukt wordt dat al deze bloemen eetbaar zijn mits biologisch geteeld en vrij van bestrijdingsmiddelen. (snij-)Bloemen gekocht bij de bloemist zijn niet eetbaar! Koop alleen planten / zaden waarop eetbaar staat vermeld.

Na afloop van de lezing worden er nog een paar interessante websites / boeken vermeld:

Boeken:

  • Anna Koster; “Bloemen met smaak” en “Elke week bloemen op je bord”.
  • Ellen Wagenaar & Annemarie Kok: “Eetbare schoonheid”

Alle foto's vind je weer in het Fotoalbum 2024.

 

Workshop paasstuk maken bij Atelier Natuurschatten - 20 maart 2024

                       

Op 20 maart organiseerde onze afdeling een workshop bij Atelier Natuurschatten in Haastrecht.
De 14 deelnemende dames maakten een paasstuk van berkentakken, mos en verschillende witte en lila kleurige bloemen.
Bij aanvang van de workshop werd er nog uitgebreid gekletst, maar toen de dames zo intensief en geconcentreerd bezig waren hoorden we alleen deparkieten in de workshopruimte nog fluiten.
Er werd een pauze ingelast om even te ontspannen en om appeltaart te eten.
Daarna kon het paasstuk worden afgerond met blauwe druifjes, en eitjes. Een ieder gaf er z’n eigen artistieke draai aan.
Met dit bijzondere paasstuk kunnen de dames thuis komen!
Meer foto's vnd je in het album.

Lezing "Mooie borders, prachtige combinaties" door Martje van den Bosch - 18 maart 2024

   

Martje van den Bosch van de tuinen van Demen geeft ons tips om de tuin zo mooi mogelijk te laten ogen.

Om te beginnen is harmonie belangrijk omdat het menselijk oog het mooi vindt om samenhang te zien. Dit bereiken we door planten, kleuren en vormen te herhalen. We kunnen symmetrie toepassen door te herhalen in spiegelbeeld. Ook kunnen we de border omzomen met één bepaalde plant en zorgen voor harmonie met het huis en de omgeving. Of een bepaald thema in de tuin toepassen zoals vormsnoei, grassen, bamboe e.d.
Een evenwichtige opbouw is in 3 lagen: 30cm/ 30-60cm/vanaf 60cm. Om te voorkomen dat dit saai wordt kunnen er hoge transparante planten in het midden gezet worden, zoals dille, verbena, sanguisorba of bronzen venkel. We kunnen contrast aanbrengen met kleuren, twee kleuren met contrast versterken elkaar waardoor de afzonderlijke delen beter zichtbaar zijn.Twee kleuren die op elkaar lijken geven rust, beide zijn belangrijk in de tuin. Met vormen kunnen we ook contrast aanbrengen zoals de bloemvormen aren en schermen te combineren en verschillende bladvormen.
Breng per seizoen in kaart wat attractief is in de tuin. Zo kun je zien wanneer de tuin weelderig is en of dit voor jou een belangrijke periode is. Door een strakke voorgrond (gazon) en een strakke achtergrond(heg) toont de border mooier.
Planten hebben verschillende functies in de tuin. De helft van de beplanting bestaat uit structuurplanten. Dit zijn vaste planten en houtige gewassen. De solitaire planten zoals bomen en grassen staan apart. De vulplanten zijn een kort gedeelte van het jaar aantrekkelijk en moeten soms vervangen worden. Daarnaast staan nog de seizoensplanten zoals tulpen, éénjarige planten en papavers.

Martje verduidelijkt alles met prachtige dia’s van de tuinen van Demen.
Deze inspirerende lezing is wel een aanleiding om de tuinen in Demen in het echt te gaan bekijken met de excursie op 12 en 13 juli a.s..

Excursie Slot Zuylen - 8 maart 2024

                  
  
De excursiecommissie had bedacht dat het wel eens leuk zou zijn om een bezoek aan een tuin te combineren met een cultuurhistorisch element.
We hebben daarom gekozen voor een excursie naar Slot Zuylen, speciaal in maart om te kunnen genieten van de stinzen.

Een groep van 15 enthousiaste deelnemers verzamelde zich op het koude, winderige parkeerterrein om gezamenlijk in vier auto’s te vertrekken naar Oud Zuilen, vlakbij Utrecht. Daar aangekomen, bleek het weer inmiddels heel aangenaam. Prachtig zonnig in een strakblauwe lucht en veel minder wind.
Allereerst konden we in het Koetshuis Café genieten van de vier verschillende soorten zelfgebakken taarten. Er wordt voor de taarten zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten uit de eigen tuin. Iedereen was zeer te spreken over het aanbod.

Om 11.30 uur werden we verwelkomd door gids Berthe, die op een hele leuke manier een korte uitleg gaf over de ontstaansgeschiedenis van Slot Zuylen. Een leuke bijkomstigheid was dat drie ooievaarparen een nest op of in de omgeving van het Slot hebben gebouwd. We konden daardoor genieten van hun vrolijke geklepper. 
Vervolgens betraden we de tuinen. Gedurende vele jaren zijn de tuinen meerdere malen aangepast aan de ‘mode’ van die tijd. Leuk was om te zien hoe er nog een ‘strakke’ Franse baroktuin is. In dit gedeelte zijn strak gesnoeide, dubbele rijen, heggetjes met daartussen hele bijzondere vaste planten. Soms maar één exemplaar, die zodoende alle aandacht kan ‘opeisen’. 
Rondom de Franse tuin staat een slangenmuur van maar liefst 120 meter, waar de fruitleibomen de hele dag kunnen genieten van de zon. Er stonden al een aantal leibomen in bloei (o.a. de amandel en de perzik). 

Ons oorspronkelijke doel waren de stinzen, die staan voornamelijk in de Engelse tuin waar heel oude, hoge bomen staan tussen slingerende paden (typerend voor een Engelse tuin). Helaas bleek de gekozen datum niet helemaal de juiste. De eerste groep stinzen was bijna uitgebloeid en de volgende groep bleek nog niet te bloeien. Jammer, maar……. het prachtige weer en de geweldige ‘entourage’ maakten veel goed!
Na de rondleiding door de tuinen en de moestuin/boomgaard stond er een heerlijke lunch voor ons klaar in het Koetshuis Café. We hadden ruim de tijd om te kunnen genieten van al het lekkers en de zelfgemaakte appelsap (van appels uit de eigen boomgaard).

Tegen 14.00 uur werden we in het Slot verwelkomd door gids Kees, die ons op hele gezellige en informatieve wijze rondleidde via de galerijen naar de vele vertrekken in het Slot. In elk vertrek was wel iets bijzonders te vertellen over de inrichting of de bijzondere bewoners van het Slot, waarvan Belle van Zuylen wel de meest bekende is. 
Meermaals hoorden we de deelnemers zeggen ‘hier ga ik over een paar maanden nog een keer naar toe’. Daar doen we het voor, als excursiecommissie!
Om 15.15 uur was het toch echt tijd om de thuisreis te aanvaarden. Er werden nog snel wat ‘inkopen’ gedaan in het museumwinkeltje en even na 16.00 uur arriveerden we weer in Gouda.

Marieke de Klerk, lid van de Excursie Commissie Groei & Bloei Gouda
Alle foto's vind je weer in het fotoalbum.

Lezing "Een tuin voor het nieuwe klimaat" door Margareth Hop - 12 februari 2024

  

In deze informatieve, vlotte lezing vertelt Margareth, plantenveredelaar  van beroep, ons hoe we het beste met het veranderde klimaat kunnen omgaan. Want we zitten al midden in de klimaatverandering. Er zijn meer en langere hittegolven en de kans op zware plensbuien wordt groter. Kijk op  https://www.klimaateffectatlas.nl/nl/ voor informatie.
We kunnen veel doen d.m.v. de inrichting van onze tuinen. Een tuin met veel (klim)planten, bomen en struiken geeft verkoeling door schaduw en verdamping. Hoe groener hoe beter. Groene daken en groen tegen de gevel isoleert je huis tegen de hitte. Een lichte bestrating en lichte potten houden minder warmte vast dan donkere materialen. Tijdens hittegolven niet maaien, snoeien en bemesten. Geef ’s ochtends vroeg of ’s avonds water. Een druppelslang werkt optimaal. Voor planten die tegen droogte kunnen kunt u de zoekterm xeriscaping gebruiken. Ook geeft het etiket informatie. Poot nieuwe planten in de herfst, zij kunnen dan eerst goed wortelen.
Verder vertelt Margareth wat we kunnen doen om regenwater snel af te voeren. Bestraat zo min mogelijk en neem kleine stenen waardoor er veel voegen zijn. Neem halfverharding, houtsnippers of grind. Ze laat een filmpje zien van de aanleg van een sedumdak. Pas dit toe op het fietsenhok, het konijnenhok, containerdakje enz. Hierdoor bereikt 70% van de regen je tuin niet. Koppel de regenpijp af, dit moet minimaal 2 meter van het huis af zijn. Je kunt ook een hemelwateronderbreker nemen, als het te nat wordt zet je hem weer dicht. Het water wordt afgevoerd naar een laag tuindeel. De regenton kun je voor een bui laten leeglopen zodat de hoeveelheid water gespreid wordt.
Verder geeft Margareth nog veel voorbeelden van planten die tegen hitte en vocht kunnen of beide. Het was een toplezing.

Nieuwjaarsreceptie 26 januari 2024

    

Op vrijdagavond 26 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden bij de Ark in Reeuwijk. Er waren 43 leden aanwezig. 
Margo had voor alle inkopen gezorgd zodat we heerlijk konden genieten van koffie en later van al het lekkers bij het drankje.
Ook was er vanwege het 85-jarig bestaan van de vereniging een heerlijke petit four voor alle aanwezigen.

Tijdens het welkomstwoord door secretaris Simone werden leden verwelkomd. 
Daarna volgde de goed verzorgde presentaties van Trudy Doolaard over de lezingen van 2024 en van Marieke de Klerk en Trudy de Jonge over tuinen die dit jaar bezocht gaan worden. Het lezingen- en excursieprogramma staat op de website, voor de excursies kan men zich hier aanmelden.
Ook werd nog gewezen op nog andere activiteiten zoals de ruilbeurzen op de locatie bij Ernst Baas in Waddinxveen, de workshops groendecoratie met een nieuwe locatie bij Atelier Natuurschatten in Haastrecht en de Open tuinendag die dit jaar gehouden wordt in Haastrecht. Een exacte datum in augustus volgt nog. 

Als laatste werden er diverse prijsjes verloot waarvoor de aanwezigen bij binnenkomst (naast het jaarprogramma) een lootje hadden ontvangen. 

Na afloop van de presentaties werden de leden bedankt voor hun bezoek en uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Het was een gezellige avond