Gouda

Lezing Vogels in de tuin - Koos Dansen - 12 november 2019

Dinsdagavond 12 november bezochten 36 belangstellenden de laatste lezing van 2019, de spreker was Koos Dansen met als onderwerp ‘Vogels in de tuin’.
Dit keer namen we plaats in de collegezaal, de grote zalen beneden waren gereserveerd voor de Driestar zelf. 

Marianne Dogterom heette een ieder welkom en vestigde de aandacht op de nieuwjaarsreceptie op 15 januari 2020 in Reeuwijk.

Koos Dansen is woonachtig in Arnhem in een streek met heel veel groen om zich heen. Hij fotografeert dan ook voornamelijk in zijn leefomgeving en is actief bij het Gelders Landschap.  Hij is enigszins bekend met Gouda en de omgeving en noemde o.a. ’t Weegje.

Rondom Arnhem zijn er veel bossen met een diversiteit aan bomen waarbij loofbomen en bessendragende bomen. In deze streek, waar vroeger landbouwgrond was, staan nu veel oude beuken die zeer gewild zijn voor veel vogelsoorten. Koos Dansen fietst door deze bossen waarbij hij een zelfgebouwde schuilhut op zijn lastdrager meevoert. Met de camera in de aanslag fotografeert hij enorm veel vogels. Veel van de getoonde vogels komen in de omgeving van Gouda niet voor. In zijn woonomgeving heeft hij bijna 60 verschillende vogels gespot.
De knobbelzwaan en de kleine zwaan vinden we wel in de polders, maar een houtsnip of watersnip zijn wat lastiger te vinden. Een mandarijneend uit China vliegt in Arnhem dan wel rond, in Gouda hebben wij er nog geen gezien.

Koos Dansen nam ons mee op een prachtige toer langs de Veluwe en liet de bezoekers genieten van een scala aan bomen, heesters, vogels en vissen. De namen van de dieren opsommen is niet te doen, een paar kan ik noemen, spechten, waaronder de draaihals, boerenzwaluwen, mezen, waaronder pimpelmezen en koolmezen, verder glanskoppen, zwarte mezen, die nestelen in naaldhout, een kuifmees en roodborstjes, Boomklevers, kleurrijker dan de boomkruiper waren ook op de foto gezet, samen met een tjiftjaf en een winterkoninkje,  groenlingen en sijsjes. Volgens de spreker kun je in de herfst takken op de grond leggen, daar komen wellicht ook in onze streek dit soort vogeltjes op af.
Appelvinken blijken prachtige vogels te zijn, merels en zanglijsters zijn te horen, een groene specht komt langs evenals houtduiven, een tjiftjaf en winterkoninkje, een grote bonte specht, vinken, groenlingen en sijsjes.
Naast vogels liet Koos ook vossen, hazen, dassen, konijnen en herten zien.

Wat kun je doen om in je tuin vogels te lokken? Kleine tuintjes in een woonwijk zijn niet erg aantrekkelijk voor vogels. Als er vlakbij de tuin veel groen is met veel variatie in begroeiing of als er vlakbij een groot gebied met plassen is zal het voor vogels aantrekkelijker worden. Als het kan is een vijvertje in de tuin een goed plan, als het mogelijk is met kikkers en amfibieën is dat ook een trekker, soms komen er dan reigers op af. Bij veel verschillende en bloeiende planten in de tuin komen er insecten op af en dat lokt vogels. Vogelhuisjes met potten erin met diverse voedselsoorten, een halve kokosnoot doet het ook goed en ook druiven vinden ze lekker. Uiteraard zijn nootjes en zonnebloempitten ook goed.

Na heel veel informatie en veel moois te hebben gezien ging een ieder weer naar huis, de bezoekers gaan vast aan de slag met alle informatie in de hoop veel vogels in hun tuin te zien.
 

Terugblik op de najaarsruilbeurs van 26 oktober j.l.

Op zaterdag 26 oktober werd de najaarsruilbeurs gehouden in de schuur op het terrein van Ernst Baas te Waddinxveen.
In tegenstelling tot het voorjaar zijn er minder aanwezigen, in het voorjaar lonkt de tuin toch kennelijk meer. Wel is het altijd nog mogelijk om in het najaar planten in de tuin te verzetten en plekjes vrij te maken. Zeker als sommige planten te groot worden of niet geschikt zijn voor een bepaalde plaats in de tuin. Die planten zijn op de najaarsruilbeurs welkom en daarvan wordt dan ook gretig gebruik gemaakt.
Deze keer hadden we voor de ruil o.a. agapanthus, een leuk laurierstruikje, vetplanten voor op het zomerterras, hoge nepeta, zwarte grasjes, sierkalabas en sierappels en zaailingen van Albizia – of wel Perzische slaapboom of zijdeboom. Na ongeveer 4 jaar bloeit deze met donkerroze pluisvormige bloemen vanaf juni tot in de herfst. Benieuwd wie er over 4 jaar zo’n prachtige boom in de tuin heeft staan bloeien. 
 
 

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten: verslag van het bezoek op 5 oktober jl. aan dit landgoed/park

Op zaterdagochtend 5 oktober jl. togen wij met een groepje van 14 leden naar Voorschoten om daar een rondleiding te krijgen door het park/landgoed.
Na de regen van de voorbije weken, waren de weergoden ons (alweer) goed gezind. Hoewel het fris was, kon het zonnetje ons af en toe verwarmen. 
De boswachter vertelde over de ideeën voor de aanleg van het park en waar men zoal rekening mee heeft gehouden. Er staan heel wat bijzondere, soms al zeer oude bomen op het landgoed. Deze begonnen hun herfsttooi al te krijgen en met de zon erbij was dit een prachtig gezicht. 
Ook de liefhebbers van (allerlei soorten) paddenstoelen kwamen goed aan hun trekken. Door de vochtige atmosferen waren ze in grote getalen aanwezig.
Het kasteel heeft ook een leuke moes-/kruidentuin, deze kon men individueel bezoeken.
Na afloop werd gezellig koffie/thee gedronken in het paviljoen, behorend bij het Kasteel.
Een aantal deelnemers ging daarna, op eigen gelegenheid, deelnemen aan de rondleiding door het Kasteel, wat zeer zeker ook de moeite waard is.

Kijk ook eens naar de fotoreportage, die Wim Nagel heeft gemaakt van deze excursie!

Dit was de laatste excursie van het jaar 2019. De excursiecommissie heeft voor 2020 het programma al klaar en weer heel veel moois en verrassends in petto!

 

Lezing "Hoe hard is winterhard" - Gerard van Buiten - 9 oktober 2019

Woensdagavond 9 oktober heeft Gerard van Buiten aan de ongeveer 30 belangstellenden uitgelegd hoe je als tuinliefhebber planten zo goed mogelijk de winter door kunt helpen.

Na een woord van welkom door Hanny Verbakel kregen de bezoekers een ware stortvloed van informatie over zich heen. De spreker is al van jongs af  aan geïnteresseerd in planten, zijn vader was tuinman en hij heeft het dus met de paplepel meegekregen.

De openingszin was meteen een waarschuwing: “ik weet veel van planten en kan  van alles proberen in de winter maar soms gaat het toch wel eens mis!”

De heer van Buiten begon met het opnoemen van allerlei planten die een winter met vorst niet zullen overleven, planten die van oorsprong uit de tropen komen bijvoorbeeld. Hij noemde een groot aantal plantennamen op en de bezoekers mochten vertellen of deze winterhard waren of niet, er moet nog wel even gestudeerd worden zo bleek!

Planten die uit bergachtige gebieden komen zijn vaak wat sterker en kunnen vorst wat makkelijker aan. De Magnolia (bloem) kan echter helemaal niet tegen vorst. Hij somde heel veel planten op met aanwijzingen hoe deze wellicht een milde vorst aankonden of juist niet, het waren er teveel om in dit verslag te noemen.

Belangrijk is de plek waar de plant staat, dat is, volgens de spreker, bij voorkeur in de luwte. Ook kan er riet rondom een plant worden gezet en verder moet de grond gedraineerd zijn om het verschil te kunnen maken.
Verdere tips waren, het helemaal inpakken van de plant, afdekken van de grond, droog houden en soms accepteren dat het toch niet lukt.
Rotsplanten moeten vooral droog worden gehouden, grondwallen maken en de planten daar opzetten of glas boven de rotsplanten aanbrengen (ca.60 cm. hoog) en het glas in het voorjaar weer weghalen. Op kleigrond is het aan te raden zand toe te voegen.

Het was een leuke, zeer informatieve lezing die door de bezoekers hogelijk werd gehonoreerd met een gemiddelde 8/9.
 

Excursie naar Tuin Boschwijk in Soest op 7 september 2019

Met een 12-tal enthousiaste G&B-leden togen wij naar tuin Boschwijk in Soest. We werden daar door mevr. Beline Geertsema enthousiast ontvangen met koffie, appelcake en zonneschijn. Tijdens de koffie vertelde Beline zeer bevlogen hoe zij en haar man destijds de tuin naar eigen inzicht zijn gaan herinrichten met o.a. veel bijzondere bomen. 

Daarna werden we rondgeleid door de 2 ha grote tuin, die overweldigend is door zijn uitgestrektheid, bijzondere hoekjes en combinaties van bomen, heesters en planten. Ondanks dat de zomer ten einde loopt en er de afgelopen tijd veel regen was gevallen, stonden de borders er nog prachtig en vol kleur bij. Mevr. Geertsema vertelde dat de tuin nu, na ca. twintig jaar, is geworden zoals ze destijds graag had gewild en eigenlijk steeds mooier wordt. Wij zijn blij dat wij als G&B-leden hebben mogen meegenieten van deze prachtige tuin. 

Tegen het einde van de rondleiding begon het te regenen. Gelukkig konden we nog even afronden in het gezellige tuinhuis. Hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en leerzame rondleiding! 

Excursie Tuinen van Friesland - 2 en 3 augustus 2019 - dag 2

Bij aankomst bij kwekerij Kabbes in Suameer waren de ‘oh’s en ah’s’ niet van de lucht. De meeste deelnemers zeiden heel ‘hebberig’ te worden van zo’n prachtig aanbod van bijzondere planten. Na een lange rij bij het afrekenen, keerde (bijna) iedereen met dozen en tassen vol planten naar de bus, waarna de laadruimte helemaal vol was. Meerim en Brian heel hartelijk dank voor de prettige ontvangst!

Voor de afwisseling had de excursiecommissie ook gekozen voor een bezoek aan een landgoed, Stania State, in Oenkerk. Hier werd de groep hartelijk verwelkomd door Jacob Bijlsma, gepensioneerd boswachter van Stania State. Ons werd op een heldere en leuke manier allerlei wetenswaardigheden over het ontwerp van het landgoed (14 ha.) verteld. Ook leuk om veel bijzonderheden over diverse bomen te vernemen.  Hartelijk dank Jacob Bijlsma voor de leuke rondleiding!

Inmiddels was het al weer tijd voor een heerlijke lunch in de brasserie van Stania State. Gelaafd ging de reis ’s middags verder naar Jistrum, waar we werden ontvangen door Jakob de Vries van de Jakobstuin. Dit is een tuin zonder strakke lijnen, geen kleurplan en met heel veel (bijzondere) grassen. Jakob heeft zijn inspiratie ontleend aan Piet Oudolf. Ook wij kregen weer inspiratie van Jakob’s tuin. Hartelijk dank Jakob de Vries voor de prachtige bezichtiging.

Last but not least reden we naar de ‘impressionistische’ tuin van Heikie Hoeksma in Harkema. De ontvangst was heel bijzonder evenals de tuin. Wat Heikie heeft gecreëerd op een relatief kleine oppervlakte is werkelijk bijzonder. Ook bijzonder was dat er bij elke border een door Heikie zelf geschreven gedicht, uit het hoofd, werd gedeclameerd. Hartelijk dank Heikie voor dit alles

Na dit ‘enerverende’ bezoek aanvaardden wij, moe maar voldaan, de terugreis naar Gouda. Ook nu bleek er geen enkele file in Nederland te staan. Onze buschauffeur Jan, die ons twee dagen perfect overal heen heeft gebracht, zette ons keurig om 19.05 uur weer af op de Heuvellaan. Het was heel fijn met je samenwerken Jan, dank daarvoor! Het geeft de excursiecommissie veel voldoening na afloop zo veel enthousiaste reacties te mogen ontvangen. Dit geeft inspiratie voor de toekomst! Allen hartelijk dank.

 

Excursie Tuinen van Friesland - 2 en 3 augustus 2019 - dag 1

Vrijdagochtend 2 augustus om 7.15 uur was het zover, 35 enthousiaste deelnemers van de afdeling Groei & Bloei Gouda en omstreken vertrokken voor twee dagen naar Friesland. De excursiecommissie had getracht een gevarieerd aanbod te vinden en dat lijkt gelukt.

De eerste ochtend begon goed met een busreis zonder enige file, Nederland was die ochtend geheel filevrij! Hierdoor zou onze aankomst bij de Oevertuin in De Blesse drie kwartier eerder zijn dan gepland. Na een telefoontje over onze vervroegde aankomst, bleek Elly v.d. Oever zeer flexibel en om 9.15 uur werden we hartelijk ontvangen met koffie/thee en allerlei lekkernijen. Geweldig wat een ontvangst! De eerste indrukken van deze tuin waren direct ‘overweldigend’. Dat werd alleen maar sterker naarmate we meer zagen. Door onze vroege aankomst hadden we ruim de tijd deze zeer gevarieerde tuin uitvoerig te bekijken. Onvoorstelbaar hoe iemand van een weiland zoiets moois kan maken. Floris en Elly nogmaals heel veel dank.

Daarna de bus weer in, naar de volgende bestemming; ’t Bokkehuske in Jubbega. Hier werden we door de gastvrouw Janny, geheel gekleed in stijl van het woudhuisje en de tuin, ontvangen. Allereerst konden we tijdens een zware regenbui genieten van een heerlijke lunch in de paardenstal, die is omgetoverd tot een sfeervolle ontvangstruime (wat een creativiteit!).

Na de lunch kon iedereen op eigen gelegenheid de schitterende tuin verkennen. De zon was inmiddels ook weer van de partij, waardoor alle borders op kleur en de gezellige moestuin prachtig tot hun recht kwamen. Jan en Janny zijn ‘meesters’ in het creëren van sfeer, niet alleen in de tuin en ontvangstschuur maar zelfs op de toilet waar André Rieu zijn muzikale bijdrage leverde. Jan en Janny hartelijk dank voor de ontvangst en voortreffelijke lunch. Tijdens de busrit naar Drachten ging de ‘hemel weer open’ maar dat deerde ons niet. 

Bij (zorg)kwekerij Passiflora (waar medewerkers met een beperking liefdevol worden begeleid) werden we hartelijk ontvangen door Tijs Venema, die met een aantal van zijn medewerkers had gezorgd voor koffie/thee met heerlijke ‘oranjekoek’ (een soort amandeltaart met roze glazuur!).  Tijdens deze koffie/theepauze kwam de regen echt met bakken naar beneden maar daarna werd het toch weer wat beter (wat een geluk). Tijs gaf met veel liefde uitleg over het werken met zijn cliënten van Talant, die vaak onvermoede talenten blijken te hebben.  Bij zorgkwekerij Passiflora wordt ook met veel zorg en passie een groot en bijzonder aanbod vaste planten gekweekt en verkocht. Dus na afloop van dit bezoek was de laadruimte in de bus al flink gevuld. Hartelijk dank Tijs, Kees, David en Fokje voor jullie goede zorgen en interessante uitleg!

Om alle indrukken van de eerste dag te kunnen verwerken hebben we bij hotel Van der Valk in Hardegarijp heerlijk gedineerd en overnacht. De volgende ochtend, na een uitgebreid ontbijt, weer verder naar kwekerij Kabbes in Suame.

 

Terugblik op de Open Tuinendag op 15 juni 2019

In het kader van de nationale tuinweek heeft de afdeling Groei&Bloei Gouda e.o. dit jaar gekozen voor een andere aanpak dan andere jaren. Daarbij werden er steeds een aantal tuinen bezocht die per fiets of auto te bereiken waren. Dit jaar was er een stadswandeling door Gouda.

In samenwerking met de afdeling IVN Gouda, KNNV en de tuinambassadeurs Steenbreek Gouda is er een stadswandeling langs openbaar groen en enkele stadstuinen uitgezet. Er waren twee wandelingen waarvan de start was bij de Chocoladefabriek Klein Amerika.

Om 11.00 uur was het weer nog een heel klein beetje regenachtig maar al snel werd het droog. De wandelaars werden verwelkomd door Groei&Bloei waarna de dames van IVN – Lourien van der Hoek en Loes Kamer – de wandeling begeleidden. Bij de eerste wandeling waren er 20 mensen waarvan 2 niet Groei&Bloei leden. De wandeling voerde via de brug naar het schoolplein van de Casimirschool. Een Daltonschool die sinds kort een nieuw schoolplein heeft waarbij rekening is gehouden met wateropvang. Speelmaatje leverde de mooie speeltoestellen. Via het schoolplein naar het Raoul Wallenberg plantsoen en het monument van de Joodse begraafplaats. Daarna werd het Hofje van Willem Vroesen bezocht. Dit prachtige hofje wordt onderhouden door de bewoners en ziet er schitterend uit. Tegenover het Willem Vroesenhofje ligt achter de Sint Jan nog een grote tuin met o.a. een beeld van Erasmus. Bij de visbanken kun je langs de kades zien dat er veel begroeiing is van o.a. varentjes. Achter de visbank ligt de Naaierstraat een straat vol beplanting waarbij de bewoners overal langs de gevels rode rozen hebben geplant. Een prachtig gezicht! Via het Lafeberhofje naar een poortje bij de Nieuwe Haven met daarachter een verrassend leuk klein stadstuintje. Bij de Nieuwe Haven werd er nog een stadstuin bezocht. Deze lange tuin heeft veel subtropische planten en een grote vijver. Ook een bijzondere tuin. Daarna werd het Regentesseplantsoen aangedaan waarbij er veel aandacht was voor “Groen moet je doen” een project van de bewoners ondersteund door de Gemeente Gouda. Er was een mooie mozaïek bank gemaakt door de bewoners om het sociale aspect van de buurt te benadrukken. Verderop werd er had gewerkt aan een stuk groen om meer vogels, insecten en vlinders te trekken met de beplanting. Een derde privétuin lag ook weer geheel verscholen tussen de huizen en bood een gezellige aanblik. Via het Clarissenhof met de mooie beplanting in de bakken ging het via de Turfmarkt en de Markt naar de Zeugstraat naar Toff. Hier was het eindpunt en werd er door sommigen nog genoten van een kopje heerlijke koffie.

De tweede wandeling startte om 14.00 uur. De route was gelijk aan bovenstaande met toevoeging van de tuin van de Synagoge waar tevens een fancy fair werd gehouden. Aan deze wandeling namen 23 mensen deel waarvan 8 niet Groei&Bloeiers.

Al met al een heel geslaagde Open tuinen dag. Deze andere aanpak werd door de meeste mensen gewaardeerd en vooral de andere kijk op Gouda was voor velen verrassend. Met dank aan de dames van de IVN en de tuinbezitters. 

Zaai- en stekgroep bezoekt de tuin van Nolda Bode in Papekop op14 juni 2019

Op vrijdagavond 14 juni vertrok er een groepje van 14 leden van de zaai- en stekgroep naar de tuin van Nolda Bode te Papekop. De tuin heeft een mooie oprijlaan met aan weerskanten mooie oude bomen. Nolda vertelde dat ze nu 30 jaar op de voormalige boerderij woonden maar dat de bomen er al zeker 60 jaar staan. Verder was de tuin van 4000m2 ingedeeld op kleur. Nolda had in de loop van de 30 jaar zelf haar buxus opgekweekt en verzorgd en met de komst van de buxusmot pakt zij dit probleem grondig aan. Om de 2 dagen spuit zij alle buxussen – en dat zijn er heel veel – af met een harde straal water (uit de sloot). Tot nu toe blijft de buxus er redelijk goed onder.

De tuin heeft vele leuke hoekjes en de creativiteit van Nolda verrast je nogal eens met leuke ornamenten in de tuin. Nolda is ook dol op het maken van stekjes en daar heeft zij er een flink aantal van staan voor de verkoop. Na een rondje door de tuin en alle verhalen die erbij horen hebben we genoten van de koffie met cake. Er werden uiteraard door verschillende leden nog wat plantjes gekocht.  

Excursie Streekmuseum en Kruidentuin Veldzicht en Emely's tuin op 8 juni 2019

Onze groep van 10 enthousiaste Groei & Bloei leden werd hartelijk ontvangen in de gerenoveerde koeienstal met koffie/thee en zelfgebakken koekjes met verse kruiden (o.a. salie, venkelzaad en rozemarijn). In het door de heer Jan Hoogeveen en een aantal vrijwilligers authentiek ingerichte zomerhuis van Hoeve Veldzicht werd uitgelegd hoe het museum is ontstaan. Wij kregen een goed beeld hoe de streek rond Noordwijk vanaf vroeger tijden is ontwikkeld en hoe de ‘economie’ daar zo’n 100 jaar geleden draaide. Er werden vooral bloembollen gekweekt, er was touw ’industrie’, veeteelt (m.n. het blaarkop rund) en kruidenteelt. 

In deze tijd staan voor Veldzicht vooral nog het museum, de bloembollen en de geheel nieuw aangelegde kruidentuinen centraal. Er is een gewone kruidentuin en een kruidentuin aangelegd volgens de ideeën van Prof. Dodoens. Dodoens bestudeerde in de 16e eeuw de werking van geneeskrachtige kruiden en schreef hierover een omvangrijk kruidenboek. Na de uitleg gingen we allemaal gewapend met een schaartje zelf kruiden uit de gewone kruidentuin plukken die we daarna konden gebruiken op onze broodjes tijdens de gezellige lunch aan een lange tafel. Het was een hele gezellige, smakelijke maar vooral leerzame ochtend in Noordwijk.

We vervolgden onze excursie naar Oud-Ade waar Emely’s Garden ligt. Ook hier werden we hartelijk ontvangen door gastvrouw Emely Häcker in haar bijna 5.000 m2 grote tuin. Emely leidde ons rond in haar prachtig ingedeelde tuin, waarvan sommige delen op kleur, zoals bijv. de Hot Garden met vooral rood, geel en oranje bloeiende planten. Een deel van de tuin is geheel symmetrisch aangelegd (vooral wit) rondom een beeldje. We wandelden door een moerastuin, een bostuin, een kleine boomgaard en een schaduwtuin gelegen onder twee enorme walnootbomen.

Na de rondleiding werden we, op de veranda, getrakteerd op koffie/thee met zelfgebakken brownies met walnoten van de eigen bomen. Tijdens deze pauze werden de vele vragen door Emely nog steeds enthousiast beantwoord. Na de theepauze was er weer energie voor het laatste deel namelijk de kwekerij. Emely is een fervent kweker, voor de liefhebbers waren er veel en bijzondere planten te koop. Hiervan werd natuurlijk gretig gebruik gemaakt.

Moe maar voldaan, en bepakt met planten, reden we weer huiswaarts.  Het was een interessante maar vooral zeer afwisselende dag!

Jubileumexcursie Gardenista op 16 mei 2019

Dit jaar werd voor het eerst Gardenista gehouden. Een tuinevenement bij Kasteel Ophemert in de Betuwe van 15 tot 19 mei. In het kader van het 80-jarig bestaan werden de leden van de afdeling Gouda e.o. uitgenodigd mee te gaan naar dit nieuwe evenement tegen een klein prijsje nl. alleen de toegang van 6 euro. De bus, koffie/thee met iets lekkers was een traktatie van de afdeling.

Het liep storm! Aanvankelijk was er een bus voor 50 personen maar al snel werd besloten om een grotere bus van 60 te regelen. Deze was helemaal vol en moesten er helaas nog een aantal leden teleurgesteld worden.

Op donderdag 16 mei vertrokken we met de bus van Groenhovenpark naar Ophemert. Daar aangekomen bleek er een heel smal laantje te zijn waar de bussen nog net aan konden keren om de mensen uit de bus te laten. Wel waren de vouchers voor toegang, koffie e.d. snel beschikbaar zodat dit allemaal vlot verliep. Iedereen kon zelf verder de dag invullen.

Er was veel te zien. Mooie showtuinen, veel kwekers en ook een kijkje in het kasteel was de moeite waard. Er waren optredens en demonstraties bloemschikken of wel voor elk wat wils. De organisatie had niet op de grote toestroom gerekend qua aantal bezoekers zodat er tijdens de lunch flinke rijen stonden om e.e.a te halen. Dat was wel even een probleem maar dit schijnt wel steeds opgeschaald te zijn. Het weer was ook goed en iedereen heeft genoten van hetgeen er geboden werd. 

Terugblik bijeenkomst Zaai- en stekgroep - 6 mei 2019

Op maandagmiddag 6 mei kwamen de leden van de zaai- en stekgroep Gouda e.o. bijeen om de gezaaide plantjes onderling te ruilen. Dit gebeurde bij een van de leden Simone Abel te Haastrecht. Simone beschikt over een prachtige grote tuin waarin helaas ook de buxus is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor lavendel. Er is voldoende parkeergelegenheid en iedereen kan na aankomst zijn of haar planten buiten zetten.

Door onze gastvrouw werden we verwelkomd met koffie of thee en heerlijke zelfgebakken appeltaart. Na wat bestuurlijke mededelingen was het tijd om naar buiten te gaan en ons te verdiepen in hetgeen er allemaal klaarstond. Wat was het weer ongelooflijk veel! Alles stond er fris groen bij. Evenals bij de ruilbeurs die in het voor- en najaar wordt gehouden, vertellen de leden over de zaailingen of stekken die ze hebben meegebracht. Als iedereen dit gedaan heeft dan volgt de ruil. Ieder pakt wat van zijn/haar gading is en vult een eigen doosje of kratje hiermee. Over het algemeen blijft er weinig over wat dit keer door een vertegenwoordiger van de tuinambassadeurs is meegenomen voor een bijeenkomst waar zij aan deelnemen.

Een greep uit hetgeen aanwezig was dit jaar

- Kantbloem – Ammi majus

- Zinnia’s in div. maten en kleuren

- 2-jarig Judaspenning

- Cosmea in diverse kleuren

- Turkse papaver, papaver Black Swan en andere papaversoorten waaronder meerjarige

- Boerenorchidee – Schizanthus wisetonensis in diverse kleuren

- Cerinthe Major purpuascens

- Convulvus

- Vlasleeuwebek

- Agaratum koustonianum Dondo white

- Lathyrus blauw

- Primula candelabra

- Titonia rotundifolia – mexicaanse zonnebloem

- Catananche caenulea

- Salvia w.o. blauwe Patens en een paarse soort

Aan stekken waren er de doornloze braam en een witte muurbloemsoort. Verder nog wat ui soortjes, bonen, kleine witte aubergine Eierbaum en de beroemde tomaten van Corrie.

Al met al weer een heel geslaagde bijeenkomst met dank aan de gastvrouw. In september komt de groep weer bij elkaar om e.e.a. te bespreken en in het volgende voorjaar bespreken we weer wat we gaan zaaien. Verder staan er nog een aantal bezichtigingen van tuinen op het programma voor de zomer. 

Lezing Marokko, de natuur van de Hoge Atlas - Jan Blokland - 16 april 2019

Voor de lezing over Marokko van Jan Blokland mocht de lezingencommissie slechts 17 mensen verwelkomen. Het gegeven dat andere evenementen, zoals voetbal, werden uitgezonden zal daar wel een rol in hebben gespeeld. 

Marianne Dogterom heette iedereen welkom en vroeg aandacht voor een aantal activiteiten tijdens de zomertijd. Zo is de excursie van 11 mei verzet naar september en kan men nog inschrijven voor de tweedaagse reis naar Friesland op 2 en 3 augustus!

De lezing over Marokko was het reisverslag van een wandelvakantie in de hoge Atlas, dat ligt aan de oostkant van het land. Het verhaal begon in Marrakech, een heel oude stad waar volgens de spreker ontzettend veel mensen wonen. We zagen prachtige, zeer oude poorten die wij alleen nog maar kennen van plaatjes uit de middeleeuwen. Een geheel andere wereld met prachtige gebouwen in Moorse stijl trokken aan ons voorbij. In de stad zijn vooral veel markten, veel nering en ezeltjes met karretjes en verder de Minaretten en paleizen waar men zo naar binnen kan lopen, soms is er slechts alleen nog een ruïne over en hoge muren met bovenop de ooievaars. Binnen zagen we prachtige plafonds en deuren van  houtsnijwerk en gips.

Daarna kregen de bezoekers een indruk van het leven van de bewoners van het Rifgebergte, bepaalde gedeelten konden nog met de auto worden bereikt maar het grootste deel van de reis moesten de deelnemers lopen. De wilde oleanders bloeiden volop en zorgden voor prachtige plaatjes. De Berberbevolking, ooit verdreven naar de bergen door de Arabieren, bewonen armoedige huisjes die worden gebouwd op de ‘slechte’ stukken land, de betere gronden worden gebruikt voor akkers waar men groente en kersen- en walnotenbomen teelt. 

De watertoevoer wordt geregeld via watergoten zowel voor de bewoners als voor de tuinen en voor de vele geiten die voor hen heel belangrijk zijn. De bloemen in het gebied zijn meestal erg klein maar wel heel mooi met soms felle kleuren, prachtige leeuwenbekjes en ook veel distels met hun eigen charme. De deelnemers aan de wandeling sliepen buiten, dat was wat minder comfortabel dan men wellicht had verwacht, maar het uitzicht vanaf het balkon was spectaculair met wolkenvelden, sneeuw en de ruige bergen! Onherbergzaam, ruig, zwaar om te lopen met planten met kleurrijke bloemen en scherpe punten die ervoor zorgen dat ze niet worden aangevreten, dit alles op een hoogte van 3200 meter, koud en nat, brrr. De deelnemers hadden lastdieren mee voor het eten onderweg en overal kletterend water vanaf  hoge bergen en met dammetjes om het water naar de huizen te geleiden. Middenin het gebied ook een mooi dorpje met een hotelletje en helihaven waar men de wintersport kan beleven! Groene dalen, weilanden met orchideeën en koolzaad, valeriaan, steenroosjes en vooral kleine bloemetjes vol kleuren en schorpioenen heel gevaarlijk en opletten dus! Na mei komt de droogte en zo zagen we droge rivierbeddingen waar enge padden te zien zijn van wel 9 cm. Na de pauze ging de reis verder op een hoogte van 2900 meter en ook daar waren zelfs nog gentiaanachtige plantjes en andere bloeiende plantjes. Ook hier weer buiten slapen bij een temperatuur van -10 tot -15 graden, ook daar wonen nog mensen in woongemeenschappen. Vervolgens moest er nog meer geklommen worden naar een berghut op een hoogte van 3800 meter, dat was echt klauteren langs de hagedissen en veel groen, bloempjes waaronder de bremraap, deze heeft geen stengels, alleen bloemen, de zaadjes vallen op de grond en komen soms pas na 9 jaar weer op, verder zagen we de Ganzerik met gele bloempjes met een doorsnede van 3 cm., verder groeide daar ook de Brem. Vervolgens ging het gezelschap op weg, terug naar Marrakech langs ijs en sneeuw en ook dan weer bloempjes zoals het leverbloempje en witte pollen bloemen. In de stad bekeek men de ommuurde tuin van Majorelle, een speciale beleving met veel gele en blauwe bloemen, witte Krimi’s, grillige bomen, bloeiende cactussen, palmen, kleurrijke potten en prachtige vijvers met typische flora.

Om half tien was de lezing afgelopen, de bezoekers hebben genoten, vooral van de diversiteit aan bloemen en gebouwen, de waardering voor de lezing was hoog.

Voorjaars ruilbeurs bij Ernst Baas in Waddinxveen - 13 april 2019

Deze zaterdag was het weer niet al te best maar gelukkig konden we binnen staan bij Ernst Baas in Waddinxveen. Altijd een fijne locatie want iedereen kan gemakkelijk parkeren en er is voldoende ruimte om zowel binnen als buiten de planten neer te zetten.

Deze keer waren er ca. 20 aanwezigen waaronder enkele nieuwkomers. Ook waren er twee nieuwkomers die wat aan de (te late) kant waren nl. aan het eind van de uitdeelochtend. Mochten er de volgende keer weer mensen nieuw zijn: let op we beginnen met koffie om 10 uur en zetten de planten neer. Zo kan iedereen nog even bijpraten en alvast al het moois bewonderen.

Om half 11 nam de voorzitter Marianne Dogterom het woord en nodigde iedereen uit om iets over zijn/haar meegebrachte planten te vertellen. Iedereen heeft altijd wel een label in de potjes gezet, maar mocht dit vergeten zijn dan zijn er labels te verkrijgen om dit nog op te schrijven. Daarna begon het ruilen met voor elk wat wils.  Deze keer was er weer een grote variëteit aan planten. Zo had Ronald zijn Hazenstaart (Lagurus ovatus) gesplitst en was er voor de liefhebbers een flinke pol. Patricia had een grote hoeveelheid dahlia’s meegenomen die gretig aftrek vonden. Frans had weer zoals meestal iets bijzonders meegenomen nl. dotters die je niet snel ziet bij een ruilbeurs. Soms was er maar een plant die overbleef bijv. de muurbloem van Kees. Deze vond echter ook nog een nieuw thuis.

Als het ruilen achter de rug is keert iedereen weer tevreden huiswaarts. Al met al weer een geslaagde ochtend. 

Lezing De tuin in alle seizoenen en een blik achter de Vlinderhof - Hans van Horssen - 27 maart 2019

Op woensdagavond 27 maart 2019 hebben bijna 50 bezoekers genoten van de lezing van Hans van Horssen. De lezing werd zeer gewaardeerd, er werden hoge cijfers (zelfs tienen kwamen voorbij) gegeven voor de inhoud en voor het enthousiasme van de heer van Horssen, een zeer geslaagde avond!

Voor Hans van Horssen is de natuur de inspiratiebron voor het samenstellen van tuinen en ook voor zijn foto’s waar de toehoorders ook volop van konden genieten. Zijn tuinontwerpen omvatten niet alleen het maken van borders maar daarnaast neemt hij ook de omgeving op in zijn ontwerpen. Een grasveld afgezet met een heg aan de zijkant waarlangs een doorkijk ontstaat naar het aanliggende weiland waardoor de tuin veel groter lijkt te worden is hier zo’n toepassing van. De 3D ontwerpen voor zijn tuinen maakt dat men direct kan zien hoe de tuin past bij het huis en de omgeving.

Na deze introductie kregen de toehoorders een vloedgolf aan informatie over zich heen. Kleuren, bladcontrasten, bloeiende bloemen en wuivende grassen en de combinaties daarvan in de borders. Van elk genoemd voorbeeld werden ideeën aangereikt, planten in variaties waar wij nog nooit naar hebben gekeken blijken prachtige composities te vormen met grassen die wuiven in de wind en vooral in het najaar interessant zijn in de tuin. De foto’s die wij voorbij zagen komen bleken allemaal prachtig om naar te kijken, we hebben genoten van zijn kijk op tuinen, zijn foto’s en verhalen.

Na de pauze kregen we foto’s te zien van de Vlinderhof, deze tuin ligt vlakbij Vleuten en is geheel door 36 vrijwilligers opgebouwd, dit met behulp van ervaren tuinontwerpers, waaronder de heer van Horssen. Het hele proces werd met behulp van foto’s en informatie voor het voetlicht gebracht.  Ook is er veel aandacht besteed aan de biodiversiteit in deze tuin, veel planten, bomen en struiken maar ook dieren die wij voorbij zagen komen, hommels, vlinders en vogels. Het is zeker de moeite waard eens een kijkje te gaan nemen in de Vlinderhof!

Tegel eruit, plant erin bij Intratuin Zevenhuizen - 23 maart 2019

De actie Tegel eruit, plant erin had enorm veel belangstelling. Er zijn ca. 210 tegels ingeleverd waarvoor per ingeleverde tegel 2 gratis planten meegenomen konden worden. Samen met Tuinambassadeurs Steenbreek Gouda heeft Groei&Bloei Gouda eo informatie gegeven over het vergroenen van tuinen. Hiervoor was veel belangstelling evenals voor de adviezen over de planten. Er  werd informatie verstrekt over Gardenista, over de mogelijkheden bij Groei&Bloei qua lezingen, excursies enz. Hopelijk heeft deze dag weer bijgedragen aan een groener Nederland.

Excursie Leliekwekerij Double Check Lily, Moerkapelle - 8 maart 2019

Met een groep van 20 personen werden we ontvangen door Jacob Evers, grondlegger en eigenaar van de leliekwekerij. Het bedrijf, waar tot 45 jaar geleden groenten werden geteeld, is sindsdien enorm uitgebreid en men kweekt er nu lelies met name voor de export naar Aziatische landen. 

Tijdens de rondleiding werd door de heer Evers uitvoerig ingegaan op alle vragen van de zeer geïnteresseerde groep.  De lelie is van oorsprong geen Nederlands product maar komt waarschijnlijk uit het Midden Oosten, Ethiopië en Zuid-Afrika (waar ze nog in het wild groeien). 

Bij deze kwekerij worden gedurende 52 weken lelies geproduceerd. Elke cyclus (van bol tot bloem) duurt 10 weken.  Om het hele jaar te kunnen produceren wordt de bol ‘gefopt’, de leliebollen worden verpakt en opgeslagen in koelcellen bij -1 gr. Zodra ze ontdooid zijn en de temperatuur oploopt, gaat de bol groeien en bloeien. 

Aan het eind van de rondleiding werd de groep nog onthaald op koffie/thee met ‘Moerkapelse meiden’ een roze, zoete lekkernij. Last but not least kreeg elke deelnemer bij vertrek nog een prachtige bos lelies mee naar huis, in een kleur naar keuze. Het was een zeer geslaagde en interessante eerste excursie van de afdeling Gouda e.o. van het Groei & Bloei jaar 2019. 

Lezing De beleving van kleur in de tuin - Martje van den Bosch - 12 februari 2019

Op dinsdagavond 12 februari 2019 hebben 67 bezoekers genoten van de lezing van Martje van den Bosch over kleuren in de tuin, een prachtige opkomst.

Bij afwezigheid van de voorzitter vertelde Hanny Verbakel over de zeer geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is uitleg gegeven over de actie Steenbreek. Op 23 maart geeft Intratuin in Zevenhuizen, in ruil voor een steen of tegel, een plantje cadeau, een leuk initiatief! Het bestuur is verder op zoek naar leden die zich willen inzetten voor de vereniging. Er worden door  diverse commissies regelmatig mensen gezocht voor allerlei activiteiten zoals b.v. de stekjesmarkt. Het vraagt niet veel tijd, af en toe een uurtje helpen is al voldoende. Het bestuur ziet aanmeldingen graag tegemoet! Op woensdag 27 maart is de jaarvergadering, deze begint om 19.30 uur, om 20.00 is er een korte pauze en om 20.15 uur begint de lezing van Hans van Horsen over de tuin in alle seizoenen. U bent weer zeer welkom!

Martje van den Bosch is filosofe,  een aantal jaren geleden heeft zij haar baan als docent filosofie aan de universiteit opgezegd en is vanaf die tijd fulltime bezig met haar tuin. Haar eerste vraag was: ‘Wat doet de tuin met je, hoe beleef je de kleuren’?  Dat begint met waarnemen, wat zie je? Hoe beleef je de kleur? Wat wil je zien? Waarom huilen mensen bij een bepaalde border en anderen juist niet? De bezoekers kregen de ‘kleurencirkel’ voorgeschoteld en vervolgens werd alleen nog gesproken over beïnvloeding van kleuren op elkaar en dat wat je naast elkaar zet heel belangrijk is. Kleuren versterken elkaar, contrasteren met elkaar en maken zo de tuin spannender maar soms ook onrustiger. ‘Ton sur ton’, in dezelfde kleuren brengen juist rust. Zoek de juiste kleur voor jezelf – vrouw – man – jong – oud, een ieder heeft bepaalde voorkeuren voor een kleur. Er zijn enorm veel omstandigheden die maken van welke kleur je het meest houdt.

Martje vertelde dat kleur invloed heeft op gedrag, rood staat voor alert, heftig temperament, je lichaamstemperatuur gaat omhoog in een rode omgeving. Blauw is verkoelend, bij paniek wordt je er rustig van, blauw is ook treurig (The Blues hebben).Geel heeft een negatieve lading, staat voor lafheid/verraad en van geel ga je beter rekenen! Groen brengt tevredenheid, evenwicht, een plek waar je wilt blijven.

Oranje is de kleur van feest, bruin, een vorm van oranje, staat voor huiselijkheid, reinheid, vlekkeloosheid, afstandelijkheid en een beetje voor saaiheid. Wat is voor jou een goede kleur, ga op zoek!

Met behulp van prachtige foto’s werd duidelijk hoe de tuin mooier kan worden gemaakt, niet alleen met kleuren maar ook met variaties van vormen.  Zij maakt b.v. gebruik van lange toortsen met daaronder planten met ronde vormen in dezelfde kleuren met soms wat witte randjes, de mogelijkheden zijn oneindig groot. De bezoekers van de lezing waren ter plekke al bezig hun borders anders in te richten!

Een hele leuke lezing die door de bezoekers hogelijk werd gehonoreerd met een gemiddelde 8/9.

Nieuwjaarsbijeenkomst 16 januari 2019

De nieuwjaarsbijeenkomst van onze afdeling, traditiegetrouw in de Ark te Reeuwijk, werd op 16 januari bezocht door ongeveer 40 leden. Het jaar 2019 is voor onze afdeling een jubileumjaar en daarom werden de leden verrast met gebakjes met een chocolade ‘80’ op een stukje marsepein. Onze afdeling mocht, vanwege het jubileum, ook de hoofdredacteur van het Blad Groei & Bloei verwelkomen in de persoon van Jasker Kamp.  

Na het uitwisselen van goede wensen opende onze voorzitter Marianne Dogterom de bijeenkomst en sprak vervolgens een welkomstwoord uit. Zij vestigde de aandacht op de vele activiteiten van het komende jaar en de verrassing die het bestuur aanbiedt i.v.m. het 80-jarig jubileum.

Na de introductie konden de leden genieten van de presentatie over ‘Steenbreek’ door Christa Schut.Zij is een van de 10 tuinambassadeurs die voortgekomen zijn uit de cursus die gegeven is door de IVN en de KNNV met ondersteuning van Groei & Bloei. Steenbreek is een initiatief dat wordt ondersteund door gemeenten, waterschappen en het bedrijfsleven. De klimaatverandering betekent o.a. dat er steeds meer hoosbuien zijn waardoor wateroverlast ontstaat. Gouda is een stad die daar veel last van heeft. De deelnemende organisaties delen hun kennis en richten zich op het veranderen van het bewustzijn met de hoop dat iedereen de eigen leefomgeving gaat vergroenen. Bewezen is dat mensen hun leefomgeving meer gaan waarderen als deze groener is. De tuinambassadeurs zijn op zoek naar nieuwe ambassadeurs om het groener maken nog meer te kunnen promoten. Drie leden van Groei & Bloei zijn nu reeds tuinambassadeur, maar wij willen dit aantal heel graag verhogen. Op zaterdag 23 maart is er bij Intratuin aan de Bredeweg in Zevenhuizen aandacht voor Tegel eruit, plant erin!, in samenwerking met Groei & Bloei.

De excursiecommissie heeft twee nieuwe leden en deze dames, Trudy de Jonge en Marieke de Klerk, hebben een prachtig programma samengesteld waarvan we allemaal vast erg gaan genieten. De eerste excursie begint op 8 maart, deze gaat naar Leliekwekerij ‘Double Check’. Op zaterdag 11 mei staat Tuin Boschwijk te Soest op het programma. Zaterdag 8 juni gaat de reis naar Kruidentuin en museum Veldzicht in Noordwijk en Émely’s tuin in Oud Ade. De tweedaagse excursie gaat dit jaar naar Friesland waar tuinen en kwekerijen zullen worden bezocht. Als laatste kunt u op 5 oktober mee naar Kasteel  Duivenvoorde in Voorschoten. Alleen de tweedaagse reis gaat met de bus, de andere excursies zijn met eigen vervoer of gezamenlijk rijden. Het programma kunt u lezen op de website! 

Vanwege het 80-jarig bestaan biedt het bestuur de leden een bezoek aan Gardenista aan, het landelijk evenement dat georganiseerd wordt bij Kasteel Ophemert. Het bestuur biedt de busreis aan en een kopje koffie met gebak. De leden betalen alleen de toegangsprijs van € 6. Boek snel, de animo voor de reisjes is groot!

De lezingencommissie presenteerde vervolgens het programma; er zijn ook dit jaar weer in totaal 5 leuke en interessante lezingen voor u geboekt.  Op 12 februari starten wij met een lezing van Martje van den Bosch, zij vertelt over kleurbeleving in de tuin. Zij is filosofe en geeft tips over kleurnuances en plantenkeuzes. Woensdag 27 maart vertelt Hans van Horssen over de tuin in alle seizoenen, Een hele bijzondere lezing is op dinsdag 16 april door Jan Blokland over het Atlas gebergte in Marokko, een land, voor ons, vol onbekende flora en fauna.

Na de zomerstop hebben we nog twee lezingen voor u klaar staan, op woensdag 9 oktober vertelt Gerard van Buiten u alles over ‘Hoe hard is winterhard’ en hoe kunt u ervoor zorgen dat uw dierbare planten de winterkou overleven! De laatste lezing van het seizoen is op 12 november, J. Dansen is de spreker en hij vertelt hoe u meer vogels naar uw tuin kunt lokken! Ook de lezingen kunt u nu al bekijken op de website