Gouda

Workshop "Het maken van een bollenmand in lagen" in Streekmuseum Veldzicht, Noordwijk - 29 oktober 2021

Op vrijdagochtend 29 oktober werd bij het Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk door 21 dames, waarvan 5 introducés, een bollenmand in lagen gemaakt.
Het Streekmuseum is een stichting en wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. We werden door een van de vrijwilligers welkom geheten met een praatje en koffie en thee. Gelukkig was er voldoende ruimte om alle deelnemers een plaatsje te geven bij de lange tafels waarop de bollenmanden reeds klaar stonden.
De uitleg voor het vullen van de mand volgde, waarna een ieder aan de slag kon met aarde en de bloembollen. Als sluitstuk op de bollenmand waren er winterviooltjes zodat het geheel er al meteen leuk uitzag. 
Na afloop was er nog gelegenheid om bloembollen te kopen. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Nu maar afwachten wat voor moois er in het voorjaar uit de manden tevoorschijn komt.
 

Excursie paddenstoelenwandeling landgoed Nimmerdor - 23 oktober 2021

Het landgoed is aangelegd in de 17e eeuw. Op een van oorsprong heidegebied werden groenblijvende planten zoals buxus, hulst, sparren en dennen geplant want de eigenaar wilde een gebied aanleggen dat er altijd groen zou uitzien. En dus nooit een dorre indruk zou maken. In de loop van de tijd hebben diverse eigenaren met nieuwe inzichten veel veranderd en heel andere aanplant gedaan in het bos. Nu is het een gebied met een grote variatie in begroeiing. Veel oud hout en dode bomen laat men naast de lanen en paden in het bos liggen waardoor er een rijke bodem voor onder andere paddenstoelen is ontstaan. 

Na een warme drank met gebak in naburig restaurant “Zuiver” gingen we onder leiding van zeer deskundige IVN gidsen in twee groepen op pad. 
We hebben veel gezien en geleerd over het reilen en zeilen in paddenstoelenland. Het was deze dag goed weer na een aantal regenachtige dagen waardoor er heel veel en heel verschillende paddenstoelen te zien waren. Spekzwoerdzwam, honingzwam, bekerzwam, porseleinzwam, tonderzwam, grote en kleine stinkzwam, rode kool(amethist)zwam, geweizwam, koraalzwam, berkenzwam, elfenbankje, aardappelbovisten, helmkop, zwavelkopje, boleten in alle stadia, ….., meer dan hier kan worden genoemd. En op het Kabouterhuis waren veel verschillende paddenstoelen te bewonderen. 

Het was genieten op deze gezellige wandeling in een heel bijzonder stukje van ons mooie land. Tijdens de lunch werd er geanimeerd nagepraat en ervaringen vanuit de twee groepen uitgewisseld. Het album met alle foto's van deze excursie vind je hier.

Najaarsruilbeurs planten en zaden - 16 oktober 2021

Voorgaande 3 ruilbeurzen konden wegens corona niet doorgaan. De najaars ruilbeurs van zaterdag 16 oktober werd slechts door 9 mensen bezocht.
Normaal zijn er bij de najaars ruil zo'n 15-20 mensen. Nog even wennen aan het idee dat het weer mogelijk is? We begonnen met koffie en thee aangeboden door Ernst Baas, waarvoor hartelijk dank. Het weer was prima waardoor we buiten konden blijven.
Er was een ruime sortering aan zaden, zoals Helenium Walraut, Ammi majus Queen of Africa, verbascum Phoenicum, ortiga grandiflora, belamcanda cinensis en nog veel meer.
Qua planten o.a. Cerinthe, Rudbeckia, Echinacea purpurea, Amsonia, lelies, Buddleja enz.
Een ruime keuze voor de aanwezigen!
In het voorjaar hopen we meer leden te mogen begroeten.
 

Excursie Dahliaspektakel - 3 september 2021

Alle foto's van deze excursie vind je in het Fotoalbum!

Verslag van het bezoek op vrijdag 3 september 2021 aan tuin ‘de Hubertushof’ in Leusden en de pluktuin in Stoutenburg.

In dit jaargetijde, waarin het ’s nachts al flink kan afkoelen, stond al vroeg een groep van 19 personen klaar aan de Heuvellaan in Gouda om in diverse auto’s richting Leusden te gaan. 
Na een voorspoedige reis werden we in Leusden bij tuin ‘de Hubertushof’ opgewacht door Anja van Heeswijk. 
Onder het genot van een kop koffie of thee met daarbij zelfgebakken koek, vertelde Anja met veel passie hoe zij en haar man 23 jaar geleden op de Hubertushof waren komen wonen, hoe het er destijds uitzag en wat hun plannen waren. 
De ‘Hubertushof’ was vroeger een zomerhuis van een gefortuneerde bankiersfamilie. Van hieruit werden vooral veel jachten (te paard) gereden. Ook leden van het Koninklijk Huis brachten graag een bezoek aan de ‘Hubertushof’. Anja en haar man hebben getracht zoveel mogelijk van de historische details en inrichting van de ‘Hubertushof’ in ere te houden en hebben van de weilanden waar vroeger de paarden liepen een prachtige tuin in Engelse stijl gemaakt. 
Na dit boeiende verhaal, mochten we individueel of met Anja (als gids) de tuin van 5.000 m2 gaan verkennen. 

De tuin is aangelegd met veel oog voor stilistische details, zoals zichtlijnen, een sloot die is omgetoverd tot een langgerekte rechthoekige vijver, bomen die solitair tot hun recht mogen komen,  bijzondere planten- en kleurcombinaties maar vooral ook de bloei per seizoen. Niet alleen in het voorjaar is deze tuin een plaatje met duizenden bollen op kleur, die tussen de vaste planten staan, maar ook in het najaar ‘spetteren’ de kleuren van vooral veel Dahlia’s je tegemoet. Het is, bijna het gehele jaar, een waar festijn voor het oog.

Anja kan goed vertellen hoe zij te werk gaat in haar tuin en hoe zij de slakkenplaag, zonder bestrijdingsmiddelen, redelijk goed de baas kan blijven. Zij adviseert vooral de Dahlia’s op kale grond te plaatsen. Als er geen vaste planten staan, komen er geen slakken in het voorjaar op af en kunnen de Dahlia’s goed tot ontwikkeling komen. Dat was dan ook goed te zien; op diverse plaatsen in de tuin stonden de Dahlia’s in vele kleuren, soorten, vormen en hoogten te pronken.
Vol inspiratie moesten wij helaas afscheid nemen van Anja en haar prachtige tuin om onze weg te vervolgen naar de pluktuin Stoutenburg.

Na een korte autorit van zo’n 10 minuten arriveerden wij in het plaatsje Stoutenburg bij de pluktuin van Wilma van Ravenhorst en haar echtgenoot. Wilma en haar man runnen deze pluktuin sinds een aantal jaren en zijn 3 dagen per week geopend voor publiek. 
Na een korte uitleg hoe er het beste geknipt (niet geplukt) kon worden mochten we allemaal een boeket gaan knippen. Iedereen ging vol enthousiasme aan de slag en het was leuk om te zien wat een grote verscheidenheid aan boeketten na ca. 40 minuten ‘vergaard’ was. Voordat het geplukte boeket kon worden ingepakt moest via een ‘ingenieuze’ meetlat worden vastgesteld in welke prijscategorie het boeket valt. 

Na een ochtend met veel mooie visuele ervaringen en het plukken had iedereen wel trek gekregen.
Bij de pluktuin behoort een theehuis ‘In de vrolijke Mortier’ waar we met een grote groep verwend zijn met een heerlijke lunch! 
Moe maar zeer voldaan arriveerden we rond 15.00 uur weer in Gouda waar iedereen nog een tijdje kan nagenieten van het zelf geplukte boeket.

Excursie Tuinen ‘de Kop van Noord Holland’ - 7 augustus 2021.

Een verslag van de excursiecommissie Trudy de Jonge en Marieke de Klerk. De uitgebreide fotoreportage van alle tuinen vind je hier!

Na een jaar uitstel vanwege Corona, was het dan eindelijk zover…….we konden weer met een grote groep enthousiaste Groei & Bloeiers met de bus op stap! De organisatie, de drie tuineigenaren en de mensen van de kwekerij waren blij verrast dat maar liefst 34 personen zich hadden aangemeld om een kijkje te gaan nemen in de Kop van Noord Holland. Op het programma stond als eerste een (combi)bezoek aan twee tuinen in Hippolytushoef, de ‘Waddentuun’ en de ‘Zonnehoek’. 
Na een voorspoedige busrit van bijna 2 uur werd de groep al opgewacht door beide tuineigenaressen en verdeeld in twee groepen over beide tuinen. 

Tuin de ‘Zonnehoek’ 
Na koffie/thee en heerlijke zelfgebakken appelflappen, konden we een wandeling door de tuin maken. De tuin is ruim opgezet en ca. 35 jaar geleden aangelegd volgens eigen ontwerp. Er zijn meer dan 400 soorten vaste planten, rozen, een vijver en oude fruitbomen waar jams en sappen van worden gemaakt en verkocht.
In de voortuin links van het huis staat een piepklein gebouwtje waarin een weegbrug uit 1947 is gehuisvest. Dit gebouwtje is nu in gebruik als het 'Het Kleinste Winkeltje van Wieringen' waar diverse soorten zelfgemaakte jam en sappen verkrijgbaar zijn. Enkele soorten zelf gekweekte planten zijn eveneens te koop. 
De eigenaresse, op leeftijd, doet al het tuinierswerk nog zelf en vertelt met heel veel passie over haar ‘levenswerk’. 
Bij het afscheid ontving de hele groep een zakje met zaadjes van diverse planten (o.a. rode Melde) uit tuin ‘de Zonnehoek’. Op deze manier kunnen we volgend jaar, als de uitgekomen zaadjes in bloei staan,  terugdenken aan deze mooie tuin!
Dank je wel Ada voor de hartelijke ontvangst en je passievolle verhaal.
Na dit bezoek ging onze groep naar ‘de Waddentuun’ zo’n 400 m verderop in dezelfde straat.

‘De Waddentuun’
Alleen al bij de aanblik van de voortuin waren de ‘ohs en ahs’ niet van de lucht. Al na het passeren van het tuinhekje bleef een groot gedeelte van de groep stilstaan om te genieten van de nieuw aangelegde border op kleur. Naarmate we verder liepen ‘de Waddentuun’ in steeg de verbazing over de creativiteit van eigenaresse Tineke. Op zo’n 1.500 m2 heeft zij echt een paradijsje gecreëerd. 
In het midden ligt een prachtige vijver met daaromheen terrassen, een oude suikerpeer en en notarisappel. Ook zijn er veel vaste planten, rozen, hortensia’s en clematissoorten. Voor een rustmoment is er een tuinhuis en diverse zitjes. De verrassende composities met eenjarigen zijn bijna schilderijen. Het is nauwelijks na te vertellen…….zó mooi! Gelukkig hebben we de foto’s nog.

In een aparte ruimte kunnen bezoekers koffie/thee met iets lekkers of een lunch krijgen. Niet alleen de tuin is een plaatje, ook de lunch getuigde van heel veel creativiteit en was overheerlijk. 
Tineke en de ‘hulpdames’, hartelijk dank voor een overweldigend bezoek aan de prachtige ‘Waddentuun’ en de overheerlijke lunch waarvan we mochten genieten. 

Kwekerij ‘De Tuinstek’
Na twee tuinen in de ochtend te hebben bezocht, vond de excursiecommissie het tijd om een bezoek aan een kwekerij te brengen. We hebben gekozen voor kwekerij ‘De Tuinstek’ in Tuitjenhorn van Peter en Anneke Konijn. Deze kwekerij, gelegen rondom een stolpboerderij is gespecialiseerd in diverse soorten Salvia’s, te veel om op te noemen!
Alle planten worden duurzaam en milieubewust geteeld en zijn onbespoten. De planten krijgen rustig de kans op een natuurlijke wijze buiten af te harden zodat ze makkelijker aanslaan in de tuin. Peter en Anneke vertellen met veel passie over hun kwekerij en het opkweken van alle plantjes.
De deelnemers konden gretig hun slag slaan op deze kwekerij en om advies vragen. De laadruimte van de bus raakte inmiddels aardig vol…..
Anneke en Peter hartelijk dank voor het openstellen van jullie kwekerij voor zo’n grote groep.
Na een bezoek van ruim een uur moesten we weer vertrekken om nog drie kwartier te rijden naar onze volgende bestemming ‘Ilnacullin’ in Schellinkhout. 
Tijdens alle bezoeken aan de tuinen en kwekerij bleef het nagenoeg droog (af en toe een heel kort buitje) maar zodra we in de bus zaten kwam de regen (soms met bakken) naar beneden. Wat een geluk voor de hele groep;  tuinen bezoeken met een zonnetje is zo veel leuker dan met paraplu’s.
 
Bij tuin ‘Ilnacullin’ in Schellinkhout stonden Marinus en Joke ons al op te wachten. 
Dit echtpaar, ook op leeftijd, heeft de bijzondere naam van hun tuin gekozen na een bezoek aan Ierland waar zij een tuin bezochten die ‘Ilnacullin’ (Eiland van de hulst) heet. Zij waren zo onder de indruk van de Ierse tuin dat hun tuin ook deze naam kreeg. 
Marinus is de man die alles heeft bedacht en ten uitvoer brengt (met af en toe wat hulp van derden) en Joke ondersteunt hem daarbij waar mogelijk. Volgens eigen zeggen ‘ruimt ze vooral alles op’. Maar ze doet nog meer dan dat…..tijdens ons bezoek kregen we koffie/thee met zelfgebakken Deense koeken (echt om te smullen).
De tuin is 1 ha groot en biedt voor elk wat wils zoals veel zeldzame vaste planten en bomen. In deze tuin vind je de nationale collectie Heliantheum (zonneroosje), die wij helaas niet in bloei hebben gezien omdat de bloeitijd in mei/juni is.
Marinus is eveneens gespecialiseerd in Lobelia, Castilleja, Diascia en Helinium, die een prachtig bloeiend geheel in de zomer geven. In het rondeel bij het woonhuis ligt een vijver met bakstenen muurtjes eromheen. Dit deel van de tuin is, volgens Marinus, de tuin van Joke.
Tijdens ons bezoek bloeiden rondom de enorme vijver vooral veel Phloxen, Heleniums, Echinacea’s, Lelie’s, Alstroemeria en grassen etc. 
Na ons uitgebreide bezoek moesten wij ook hier weer met heel veel dank aan Joke en Marinus afscheid nemen. 

Voor alle tuineigenaren, kweker en buschauffeur hadden wij een doosje overheerlijke Goudse stroopwafels als smakelijke herinnering aan ons bezoek.
Om deze excursie dag gezellig met elkaar af te sluiten had het Bestuur van Groei & Bloei Gouda besloten alle deelnemers een afsluitende maaltijd aan te bieden. Dus allemaal in de bus……naar Katwoude (bij Volendam) begeleid door flinke hoosbuien.
De maaltijd was heerlijk en onder het genot van een drankje kon nog even gezellig worden nagepraat. 
Volgens planning zat de hele groep om 20.00 uur weer in de bus en om klokslag 21.15 uur werd geparkeerd op het terrein aan de Heuvellaan. Alle aangeschafte planten konden worden uitgeladen en iedereen ging zeer tevreden huiswaarts. 

Hopelijk kunnen we, na deze tweede excursie van dit jaar, weer heel veel mooie excursies gaan maken en met elkaar en genieten van al het moois dat Nederland (ook in ‘bizarre’ tijden) te bieden heeft.

 

Verslag van de eerste excursie van 2021: naar de Betuwe op 9 juli j.l.

De fotoreportage van deze tuinreis vind je hier!

Na een lange Corona periode was het eindelijk zover dat we als Groei&Bloei Gouda weer een excursie konden maken. Dit keer had Trudy van de excursiecommissie voor ons een reisje naar de Betuwe georganiseerd. Vanuit Gouda vertrokken we om 8.30 met eigen auto’s naar de Hortensia Kwekerij Andriesia in Zoelen. We werden welkom geheten door Jelle, zoon van Andries die zijn kwekerij Andriesia genoemd had naar Andries en ia van hortensia. Andries, leraar van beroep was bijzonder geïnteresseerd in droogbloemen en dat zijn hortensia’s bij uitstek. Zo ontstond zijn liefde voor de hortensia. Door stekken en vermeerderen kwam hij uiteindelijk tot de beste en sterkste soorten. Jelle (ook uit het onderwijs) is nu ook werkzaam op de kwekerij. In Zoelen is het verkooppunt en o.a. in Boskoop worden de planten gekweekt. Onder het genot van koffie met gebak vertelde Jelle ons alles over de hortensia. Over snoeien, ziektes, bemesting en over het blauw houden van een hortensia. Hierover werden 4 duidelijke foldertjes uitgedeeld. Tenslotte was er een rondleiding, een quiz met prijsjes en de mogelijkheid om een plant te kopen. Een zeer geslaagd bezoek.

Na vertrek kwamen we 10 minuten later aan bij de tuin van Joke Knol in Tiel. Joke deelde de groep in tweeën waarbij de ene helft aan de lunch ging en de andere helft een rondleiding door de tuin kreeg. Wat meteen al opviel in de tuin was het schitterende sedum dak bij de ingang. Van twee kanten zag het er totaal anders uit. De ene kant kreeg meer zon dan de andere. De tuin was ruim met grote borders. Een leuke vijver in het midden met daarvoor gestapelde muurtjes met aparte planten. 
De achtergrond van de borders bestond uit mooie bomen aan de ene kant en aan de andere kant uit een hoge haag. In één deel van de haag was een grote spiegel geplaatst wat de illusie gaf van een nog grotere tuin. Verder waren delen van de haag open gelaten zodat ook de tuin van de buren en het water opgenomen werden in het geheel. Joke vertelde dat zij “een beetje borders op kleur maakte, maar zich hier niet zo strikt aan hield”. Tevens was er een kwekerijtje waar plantjes gekocht konden worden. Ieder genoot van de tuin en de overheerlijke lunch.

Als laatste tuin bezochten we De Tuyncaemer in Lienden. Een heel andere tuin dan de vorige. De eigenaars bezitten het huis en tuin sinds 1984. Natuurlijk was het heel anders toen zij er kwamen wonen. Marianne Tuyn – oorspronkelijk uit het onderwijs – had geen idee van tuinieren en is toen een opleiding tot hovenier gaan volgen om meer inzicht te krijgen. Zo werd langzamerhand de tuin groter en uitgebreider. Er is een vijver, borders en een moestuin. Om een groot deel van de tuin beheersbaar te houden is er een deel veranderd in een “bloemrijk grasland”. In het begin moest dit deel van de grond zo schraal mogelijk gehouden worden. Een bloemenmengsel werd ingezaaid en dit komt nu ieder jaar terug. Zittend op het terras heb je een prachtig uitzicht over dit rustgevende grasland.

Na afloop werden er nog veel kersen gekocht bij de stalletjes langs de weg want we waren tenslotte in de Betuwe.