Gouda

Vrijdag 24 mei 2024 - Dagexcursie tuinen in het Westland

     

We beginnen deze excursie bij Plukkerij Framblij in Monster, De tuin was te zien op BinnensteBuiten.
Hier worden diverse soorten zacht fruit zoals framboos, aardbei, druif, kruisbes, blauwe bes, Japanse wijnbes, maar ook steenvruchten als nectarines, perzik, pruim, kersen, bramen geteeld, zoveel mogelijk op natuurlijke manier en met behulp van veel vrijwilligers.
Onder het genot van een kopje koffie of thee met een fruitmuffin krijgen we uitleg over het bedrijf en een rondleiding waarna we zelf fruit gaan plukken. 

Voor de lunch gaan we naar De Pluktuin - het Natuur Atelier in Naaldwijk,
De Pluktuin is in 1995 begonnen als bloemenpluktuin maar na 8 jaar wegens woningbouw verkleind tot 4000 m2 met een intieme boomgaard, kleurrijke borders met veel verschillende vaste planten, tuinkamers en een nutstuin. Er zijn diverse verrassende doorkijkjes, hoekjes en vele zitjes in de tuin. Veel vaste planten zijn gecombineerd met eenjarigen waarbij bomen en struiken een mooi kader geven.
Er wordt volledig biologisch getuinierd en gekweekt. De afgelopen decennia is hier in samenwerking met de natuur een mooi zichtbaar ecosysteem ontstaan met vogels, padden, insecten, honingbijen en solitaire bijen. En niet te vergeten de wormen, algen en insecten in de aarde. In een gedeelte van de originele kassen van de voormalige kwekerij is een Binnentuin gemaakt. Hier staan de vijg en olijf te pronken tussen de passiebloem en de klimmende windes.
Er worden door het jaar heen steeds zoveel mogelijk verschillende bloeiers getoond. Ook worden nog jaarrond bloemen en boeketten op bestelling verkocht. In de kas is ook het Natuur Atelier met haar winkel en workshopruimte, waar de lunch zal worden geserveerd. Daarna is er gelegenheid om alles rustig op eigen gelegenheid verder te bekijken en ervaren.

Op de terugweg naar Gouda bezoeken we de fuchsiakwekerij van Ruud en Agnes Hogervorst in Berkel en Rodenrijs,
Na ruim 30 jaar professioneel kweken van kamerplanten op 6000 m2 is de familie Hogervorst daarna al weer twintig jaar hobbymatig doorgegaan in de tuin vlak bij het huis. Ze plantten allerlei fruitbomen, onder meer kersen, abrikozen, perziken, nectarines, druiven en pruimen voor eigen gebruik en voor de familie.
Daarnaast ging Ruud zich rond 2007 specialiseren in de kweek van fuchsia’s. Deze plant groeit van origine aan de rand van bosgebieden op hoogte in Zuid-Amerika. Op een zeker moment had hij 550 grote fuchsiaplanten van rond de 250 soorten/variëteiten. Veel planten zijn zo groot en bijzonder dat ze niet meer geschikt zouden zijn voor de handel maar het is ook puur hobby. Ruud is altijd bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe soorten. Hij heeft heel veel variëteiten en kleuren. Ze hebben doorgaans ook allemaal bijzondere namen. Ook is hij bestuurslid van de Fuchsia Hobbyclub Westland e.o..

We krijgen koffie of thee met wat lekkers en de fam. Hogervorst zal ons rondleiden, van alles over fuchsia’s vertellen en ons een stekje meegeven.

Meer informatie:

  • Vrijdag 24 mei t 2024, vertrek 8.45 uur - terugkomst 17.30 uur
  • Vertrekadres: Groenhovenpark, Heuvellaan, Gouda
  • Prijs leden: € 45,--, niet-leden € 52,-- incl. vervoer, entree, koffie/thee met lekkers en lunch 
  • Minimaal 12 personen
  • Eigen vervoer / meerijden
  • Dieetwensen: aangeven op aanmeldformulier
  • Aanmelden uiterlijk 26 april 2024
  • Voor de voorwaarden klik je hier

aanmeldformulier Excursie tuinen in het Westland - 24 mei 2024 - verplicht in te vullen velden*